Livsmedelsverket bör fråntas uppdraget att ge kostråd

2015-10-24 13:31     1 Kommentar    Kategori: Barn, Media

Flera ledamöter i Livsmedelsverkets expertgrupp för de kostråden svenska folket får arbetar även för industrin. Alltså, de som jobbar på Livsmedelsverket ger råd som är anpassade för industrin. Och konsekvenserna för folkhälsan är allvarliga.

Under 2008 avsatte Socialstyrelsen två näringsprofessorer för att utvärdera kostråd till diabetiker. Både jobbade med uppdrag av en intresseorganisation för livsmedelsindustrin, Swedish Nytrition Foundation (SNF). Detta ansågs inte spela någon roll.

lvsj

Docent Ralf Sandberg, en vän till mig, har skrivit boken Forskningsfusket om kopplingarna mellan livsmedels- och läkemedelsindustrin och nationella myndigheter. Ralf anser att Livsmedelsverket bör fråntas sitt uppdrag att ge råd kring kost och hälsa.

På Livsmedelsverket jobbar anställda som även arbetar för industrin:

Tommy Cederholm, som är ledamot i Livsmedelsverkets expertgrupp för nutrition och folkhälsa är samtidigt representant i styrelsen för lobbyorganisationen SNF. Cederholm anlitas som föredragshållare av bla Danone/Nutricia och Nestlé, skriver ETC. Tommy Cederholm är i övrigt professor och överläkare i klinisk nutrition och metabolism vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala Universitet, Geriatriska kliniken och Uppsala Akademiska Sjukhus (källa).

Mai-Lis Hellénius, som är ledamot i Livsmedelsverkets expertgrupp för nutrition och folkhälsa är samtidigt ledamot för lobbyorganisationen American College of Sports Medicines forskningsnämnd, sponsrad av bla Coca Cola, Gatorade och Du Pont, skriver ETC. Hellénius håller föredrag och skriver patientinformationsmaterial för ett flera läkemedelsbolag som: Pfizer, Merck/MSD, AstraZeneca, Sanofi-Aventis, Schering-Plough, COOP, Unilever, Sveriges Försäkringsförening, AFA, Nordea, Posten (källa), konstaterar NewsVoice.

Lena Hulthén, som är ledamot i Livsmedelsverkets expertgrupp för nutrition och folkhälsa är samtidigt ledamot för SNF:s forskningsnämnd. Hulthén är även klinisk näringsfysiolog och professor vid Sahlgrenska Akademin.

Det här är skrämmande! Lön bla från Unilver… Unilever är den stora margarintillverkaren! Hur kan de komma undan med detta måste jag fråga? Sen när är det ok att myndigheter får vara uppköpta… Mycket märkligt!

ETC: Myndigheterna är köpt av matjätterna

NewsVoice: Livsmedelsverket bör fråntas sitt uppdrag att ge råd kring kost och hälsa

 

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

1 Kommentar + Kommentera

 • Och vem bor Tommy Cederholm med… Mai-Lis Hellenius…

  Enligt Eniro
  Mai-Lis Hellenius Cederholm
  Lindvägen 47A
  19270 SOLLENTUNA

  Enligt hitta .se

  Tommy Cederholm
  1952-04-24-XXXX
  Telefonnummer
  08-754 79 86
  Delas med Mai-Lis Cederholm
  Adress
  Lindvägen 47 A
  192 70 Sollentuna

  mLCHFh 😉 .

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »