Lita inte på tidningar!

2014-10-30 13:27     Kommentera    Kategori: Media

Rubriker hit och dit och många tror att det de läser blir en ‘sanning’ eftersom det står i media. Men nej, se upp för dieter och kostråd via tidningen. Ha koll på läget själv. Läs på, sök information, känn efter och lita på din egen bedömning och kunskap.

Som det står i artikeln, vitt socker bör man hålla sig undan. Alla (så gott som) vet att socker inte är bra! Men här påstås det finnas bra, ofarliga kolhydrater som man kan frossa i utan att fundera över innebörden eller effekten.

I artikeln pratas det om forskare, dieter och LCHF. Studier visar att olika LCHF dieter (finns det olika såna?) är effektiva för viktnedgång och motverkar sjukdom samtidigt påstår andra att kroppen behöver kolhydrater.  Vad ska man tro? Enligt Huffington Post så är inte alla kolhydrater farliga… Nej det är de inte. Grönsaker är också kolhydrater. Finns kolhydrater (liten mängd) även i ägg. Så självkart är inte alla kolhydrater farliga. MEN dessa i artikeln påstår jag är inte bra kolhydrater ändå.

Det rekommenderas en tummregel att undvika tillsatt socker som vitt socker, farinsocker, fruktossirap och fruktjuice från koncentrat.
Och i stället njuta av de kolhydrater som du faktiskt KAN äta utan hämningar. Men kan man äta dessa utan hämningar? DET ifrågasätter jag!UDRAG UR ARTIKELN:

1. Popcorn. Jo, det är sant! Du kan med gott samvete krypa in i biomörkret med en balja popcorn. De vita små rackarna är nämligen det enda snackset som består av 100 procent obearbetat fullkorn – dessutom innehåller de mer antioxidanter än frukt och grönsaker. Men de ska vara poppade i kastrull med olja, inte i mikrovågsugn. Mikropopcornen är onödigt kaloririka.

2. Havregrynsgröt. Vilken tur för alla oss som hakat på den senaste gröttrenden. Fibrerna i havregrynsgröten har nämligen visat sig ha positiva effekter för både hjärtat, vikten och våra kolesterolvärden. Men ta det lugnt med toppingen! Hellre lite äpple, kanel och nötter än sockriga alternativ.

3. Bananer. Nej, du behöver inte vara rädd för denna söta frukt. Förutom det naturliga sockret innehåller den även fibrer och rikligt med vitamin B6. Perfekt före träningen i stället för den där artificiella baren – som dessutom kostar skjortan.

4. Bönor. Kidney, vita, bruna eller svarta. Nästan alla bönor är rika på fibrer och protein – och fattiga på socker. Studier har visat att människor som äter en kost med mycket bönor väger mindre än övriga. Dessutom sägs den variationsrika grönsaken skydda mot en rad sjukdomar.

5. Sötpotatis. Halleluja! All potatis är inte no-no. Sötpotatisen, som egentligen är en rotfrukt, har lågt GI och är rik på karotener, en typ av antioxidant som motverkar flera sjukdomar. De rödaktiga bumlingarna kan med fördel användas i gratänger och grytor eller rostas i ugn som de är. Anamma sydstatsmattrenden!

6. Squash. Ännu en sockersnål och fiberrik typ av kolhydrat, som liksom sötpotatisen är rik på karotener. Finns i flera varianter, till exempel den trendiga butternutpumpan.

7. Bär. Hur lyckligt lottade är inte vi som bor i Sverige, med tillgång till superbär som blåbär och lingon alldeles utanför dörren? Nästan alla bär innehåller gott om fibrer, vitaminer och antioxidanter – men kanske är det blå godiset lite extra hälsosamt?

8. Quinoa. En ört som är rik på fibrer, protein, antioxidanter och vitamin B9 – men snål på fett och gluten. Fungerar perfekt som mättande alternativ till pasta, ris eller couscous.

 

Om jag ska ta en snabbanalys av ovannämda ‘frossvänliga kolhydrater’ så ser det ut så här (per 100g):

1. Popcorn
Protein 10.1g
Fett 14.5g
Kolhydrater 55g
Sjukt mycket kolhydrater!

2. Havregrynsgröt
Protein 2.4g
Fett 1,3g
Kolhydrater 10.4
Mycket kolhydrater, väldigt lite fett!

3. Bananer
Protein 1g
Fett 0.5g
Kolhydrater 22g
Höga mängder kolhydrater, extremt lite fett!

4. Bönor
Protein 8g
Fett 0,5g
Kolhydrater 21,7 g

5. Sötpotatis
Protein 1,5g
Fett 0,5 g
Kolhydrater 20,12g
Rika på kolhydrater, söta i smaken, lågt fettinnehåll!

5. Squash (butternutpumpa)
Protein 1g
Fett 0,10g
Kolhydrater 12g
Rikt på kolhydrater, lågt med fett, söt i smaken.

6. Bär (blåbär)
Protein 0,7g
Fett 0,3g
Kolhydrater 14,5g
Bär är näringsrika och helt ok då och då. Men rika på kolhydrater.

7. Quionoa
Protein 13g
Fett 5,8g
Kolhydrater 69g
Extremt rikt på kolhydrater.

Kolhydrater som kolhydrater eller? Nej! Kolhydratskällor ska vara låga i kolhydratsinnehåll. En coca-coal har ca 10 g kolhydrater per 100 ml och det klassas som sockerrikt, och visst, det finns inga näringsämnen med här. Men om vi ändå ska titta på kolhydratsinnehåll så är det just detta som påverkar kroppen och tex vikt! Bananer på 22g kolhydrater eller popcorn på över 50g kolhydrater är inte ok för kroppen. De ger samma effekt som socker – dvs insulinpåslag!

Lita ej på allt som står i tidningar… Ta reda på själva! Dagens tips! 🙂

Hälsoliv – 8 kolhydrater du kan äta med gott samvete

 

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »