Militant fettprofet eller att ha koll på helheten bakom LCHF?

2013-02-19 0:02     22 Kommentarer    Kategori: Media

Inte första gången Anna Bäsén (medicinreporter och krönikör på Expressen samt redaktör för hälsomagasinen GI & hälsa och Kom i gång) tar en liten krigsstig med kåren inom LCHF. Anna och jag har haft diskussioner förut, och som tidigare, så upplever jag att Anna inte fått med helheten bakom LCHF och allt vad det innebär.

Jag kan förstå att det kan t.ex. tyckas skrämmande att inom LCHF äta smör, ren majonnäs och andra feta produkter samtidigt som det ratas morötter, potatis, gröt och frukt – den mat som många lärt sig vara ‘hälsosam’.

En enkel och snabb förklaring till helheten bakom LCHF:
Den feta maten är det som gör oss mätta, under längre tid, och gör att man får minskad sötsug eller återupprepande hungerkänslor vilket får många att konstant småäta. Samtidigt genom att undvika mat som potatis, gröt, frukt och rotfrukter (och en mängd andra saker som mjölmat, juice, socker) så behåller man en jämn blodsocker och behöver då inte kämpa med blodsockerkurvor som i sin tur skapar sötsug och hungerkänslor. När blodsockret går upp utsöndras insulin. Insulin är fettinlagrande. Resten tror jag ni kan och förstår. (Nu pratar jag utifrån personer som kämpar med övervikt eller diabetes som bör då undvika rotfrukter, frukt och annan mat som höjer blodsockret).

Anna börjar sin artikel med: “Återerövra rotfrukterna! Jag har aldrig mött någon som lyckats äta sig fet på morötter, kålrötter eller palsternackor.”
Det kan jag förstå, tror personligen att det är omöjligt att kunna veta det, men det är säkert som Anna säger: troligen så äter sig ingen tjock på rotfrukter, men däremot så påverkar det både blodsocker och sötsug för den som är känslig vilket i sin tur påverkar vikten för många. Man måste förstå helheten!

annabasenJ
Tyvärr så skiljer inte Anna på kalorier och kolhydrater (vilket LCHF handlar om) utan hon pratar om rotfrukter och kalorier. Jag tycker att Anna som är medicinreporter borde ha bättre koll på helheten kring LCHF och veta att det är kolhydraterna i havregryn, potatis, frukt som äpplen och apelsiner som ‘vi’ inom LCHF förespråkar att undvika, inte kalorierna, det finns en hel del kolhydrater i dessa ovannämnda produkter, och kolhydraterna som ni vet ökar blodsockret vilket utsöndrar insulin…
(Bara som upplysning så finns det 10g kolhydrater i havregrynsgröt/100g och i coca cola finns det 10,4g kolhydrater, för att ge en indikation om vad som kommer hända med blodsockret när man äter havregrynsgröt!)
Helt ok att saker ifrågasätts men viktigt att ha rätt helhets bild och en förståelse om det man skriver.
Min vän Fredrik ‘Majoren’ Söderlund mailade Anna Bäsén om artikeln. Här nedan kan ni se hela korrespondensen som är intressant att läsa.
Hej Anna
Jag har rätt bra koll på “LCHF-Sverige” och dess förgrundsfigurer eller profeter som du skriver.
Jag undrar varifrån du fått att någon förgrundsfigur har dömt ut rotfrukter? Jag vet då ingen.
Vare sig Annika “Fettdoktorn” Dahlqvist eller Andreas “Kostdoktorn” Eenfeldt har dömt ut rotfrukter.

Däremot har båda sagt att den som är metabolt sjuk (tex fetma eller diabetes) och önskar snabb viktminskning eller stabilt blodsocker skall vara FÖRSIKTIG med rotfrukter och då särskilt potatis.
För den normalviktige är det faktiskt fritt fram för rotfrukter, se tex Annika Dahlqvist:s LCHF-definition som innehåller rotfrukter: http://www.pagina.se/filer/Kostprogram%20för%20LCHF.pdf

De finaste Rotfrukterna som du nämner har ju faktiskt fått en renässans i och med LCHF, till och med försäljning av sötpotatis och rättika har ökat och förekommer i många lchf-recept.
Så, jag vill gärna veta vilka LCHF-profeter du avser som “dömt ut” rotfrukter?

Vänligen,
Fredrik “Majoren” Söderlund
Östergötland
Hej,
rotfrukter hör till underjordsgrönsakerna och det avråds från dem i de flesta LCHF-guider.
Skaldeman lär väl höra till förgrundsfiguerna inom LCHF, eller hur?
Och Monique med smeknamnet “56 kilo”?
För att nämna ett par.
Hälsar/Anna B

Anna Bäsén, medicinreporter och krönikör på Expressen samt redaktör för hälsomagasinen GI&hälsa och Kom i gång.
Hej igen Anna.
Skaldeman belyser sin syn på rotfrukter i inledningen på sin kokbok “SKALDEMAN LCHF-kokboken” och säger så här på sid 12: “Rotgrönsaker innehåller ofta en hel del stärkelse. Det betyder att den som vill gå ned i vikt bör vara försiktiga med dem.” och sedan gör han reklam för rättika. Knappas att bannlysa rotfrukter?

Sedan vet jag inte om du lyckats blanda ihop bloggerskan Monique (Lifezone.se) respektive bloggen “56-kilo” (56kilo.alltforforaldrar.se) som matkreatören Åse Falkman Fredriksson har?

Monique “Lifezone” Forslund är en tydlig LCHF-förespråkare för rotfrukter vilka förekommer rikligt i hennes bok “LCHF för hela familjen”

Åse Falkman på “56 kilo” är definitivt inte heller någon motståndare till rotfrukter i LCHF-mat, bilden nedan på köttfärsslimpan ligger främst på hennes hemsida.

Så det blev ingen vidare träff på Skaldeman, Monique eller 56 kilo, och jag upprepar, JA, det avråds från rotfrukter OM MAN ÖNSKAR SNABB VIKTNEDGÅNG eller vill kontrollera sitt blodsocker bättre, men när vi väl mår bra så är rotfrukter något LCHF-förespråkare bejakar som en grönsak bland alla andra. Visst förekommer potatis mer sällan, för de flesta tycker att palsternacka, kålrot, morot, sötpotatis, rättika, kålrot, rödbeta m.m. har rikare smak och tuggmotstånd.

Leve rotfrukterna!

Hälsningar,
Fredrik “Majoren” Söderlund
Hej,
i LCHF-guider avråder man från underjordsgrönsaker för den som vill gå ner i vikt.
rotfrukter är underjordsgrönsaker.
ska vi ha citatkavalkad så kan du ex kolla här där Skaldeman avråder från “potatis & andra rotfrukter + en del kan behöva undvika frukt”.
http://www.expressen.se/halsa/valj-ratt-tallrik/
Jag anser däremot att rotfrukter är toppen för den som vill gå ner i vikt eller som vill hålla vikten eller bara äta gott.
Färsk frukt, havregrynsgröt och kokt potatis är också bra mat för den viktmedvetne – även om de innehåller de utmobbade kolhydraterna.
Jag tycker det är rätt extremt och inte särskilt sunt att förbjuda hälsosam & billig mat som rotfrukter eller färsk frukt.
Jag är så in i märgen trött på matextremister.
Men det är ju fint att vi kan vara överrens om att rotfrukter är toppen.
Vänliga hälsningar/Anna
Nej, vi behöver ingen citatkavalkad, men jag hoppas att jag klarlagt för dig att det är orättvist att påstå att massa “militanta fettprofeter dömer ut rotfrukter som syndig och förbjuden mat”.
Vi har ju i vår korrespondens inte lyckats hitta något exempel som rättfärdigar en sådan rubriksättning?

Hade du däremot skrivit: “Militanta fettprofeter höjer ett varningens finger för rotfrukter om man önskar snabb viktnedgång eller bättre blodsockerkontroll”, då hade jag själv kunnat skriva under på det.

Jag är av uppfattningen att vi LCHF:are inte själva gör oss till matextremister, utan vi utmålas som sådana av en fördomsfull omgivning som sällan har koll på fakta.
Det var för att försöka klarlägga detta som jag valde att besvara ditt inlägg i expressen (då du är en välkänd LCHF-kritiker) och jag är glad att jag fick svar trots en mulen måndagkväll i februari!

Återigen, Leve rotfrukterna!

Varma hälsningar,
Fredrik “Majoren” Söderlund
Så himla bra Majoren! 🙂
« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

22 Kommentarer + Kommentera

 • Har jag missat något?

  Enligt vad jag förstått att det här med rotfruktsfrågan är det väl så att om man väljer OVANJORD-grönsaker är man alltid på säkra sidan!?

  Om man däremot har däremot har bra koll på kolhydratinnehållet i rotfrukterna, tillagar dem med smör och olivolja och äter dem i rimliga proportioner så är de helt OK 😉

 • Hit the carrot and the damage done som det heter.

  • Haha, ja precis! 🙂

 • Anna Bäsén är en patetisk liten människa som skriver provocerande krönikor om saker hon inte har en aning om, och när hon blir emotsagd gråter på twitter om hur “mobbad” och “näthatad” hon blir av “LCHF-maffian”

  Facinerande att hennes arbetsgivare låter henne tracka ner så på LCHF då tidningen säljer extrabilagor i ämnet?

 • Nu börjar det likna en politisk debatt. I stället för att var och en talar i sin egen sak så börjar alla peka finger på andra och tala om vad dom säger.

  Hur kommer det sig att dom som (tror att dom) kan och vet mest om LCHF, oftast är dom som aldrig har provat det själva? 😉

 • Vet någon hur stor betydelse det har på stärkelsemängden i potatis om man river grovt eller skivar och blötlägger innan man gör t ex en gratäng. Hur mycket stärkelse försvinner i blötläggningsvattnet?

 • Alltså förlåt mig nu men att denna människan får behålla jobbet…. Hon har skrivit så många artiklar som är rent ut sagt felaktiga. Jag har skrivit till henne en gång då hon skrev en artikel som var ren och skär lögn i ett ämne som jag specialiserade mig på under min universitets tid. Nedless to say…. jag fick inget svar! Att expressen som ändå är en stor tidning i Sverige inte kan hitta någon som i alla fall kan göra riktig research och försöker förstå det hon skriver om…

 • Hennes yrkestitel – medicinjournalist – blir naggad i kanten rejält. Hon har inte en aning om vad stärkelserik mat gör med en diabetiker.

 • Bra skrivet Monique, du är rak utan att göra det personligt (annan nivå än vad Anna ligger på)! Gillar ditt sätt att bemöta hennes omogna artikel. Det syns vem som har koll och vem som vet hur man ska uttrycka sig! Heja dig!

  • Tack! Enkelt att hålla sig till sak 😉

 • Jag tycker att hon är onödigt otrevlig i sina svar, eller är det bara jag som uppfattar henne så? Var är ödmjukheten över att lära sig nåt nytt? Nä, hon fortsätter att spy galla över LCHF utan att vilja försöka förstå. Pinsamt, Anna Bäsén. Sen kommer hon garanterat att hävda att LCHF-maffian är på krigsstigen igen, fast vi bara vill berätta hur det faktiskt ligger till…

  • Hon är så, oftast, tyvärr. Ger ett något omoget intryck, men bara hon som ‘drabbar’ av det! Sånt upptäcker man med åldern och kunskap tror jag! 😉

 • Varför är hon så aggressiv när “Majoren” hela tiden håller en trevlig ton?

  • Det är hennes ‘stil’ 🙂

 • Haha! Rolig läsning! 🙂

  • Underhållning! 😉

 • Jaghar ätit mycket strikt i förhållande till min man i alla 30 år vi har hängt ihop. Medelhavskost, sparsamt med socker,sparsamt med fett och likvärdigt med motion. Jag gick upp 40 kg på dessa år, kopplat till garvididteterna. Samtidigt blev jag allt sjukare. Han har samma vikt idag som när han var 20, medan jag kämpar med lchf. Det är OERHÖRT olika hur det fungerar. Han kan äta precis vad som helst, gillar skräp och godis (men jag håller emot, han kan också bli sjuk).

 • Jättebra skrivet av Majoren. Dessutom, det faktum att hon inte ens vet skillnaden på din och Åses blogg visar att hon inte är påläst alls.

 • Hon är faktiskt ganska pinsam. Verkar inte ha nån koll alls på LCHF eller dess “profeter”. Väldigt bra skrivet av Majoren! Men hon verkar inte kunna läsa.

 • Jeg gætter på, at Anna aldrig har haft 30+ kg overvægt.
  At hun aldrig har fået ballonmave af grød, brød og rodfrugter.
  At hun aldrig har oplevet suget efter flere kulhydrater (hjernekemi).
  At hun aldrig har oplevet trætheden i hele kroppen ved at spise forkert.
  At hun ikke har prøvet alle kure/kostomlægninger med negativt resultat for at ‘finde hjem’ med LCHF.

  Men vi må jo bare lykønske Anna, for hun er en af de få, der kan tåle at spise en ‘balanceret kost’. Men hvorfor angribe alle de, der ikke kan tåle det og som spiser sig slanke og raske på anden vis? Hvad er hendes agenda? Opmærksomhed?

 • Hej

  Jag tillhör dom som bantat hela livet, viktväktat, fastat, Xenical, Reductil dubbel dos??!! Gjort allt, alltid sötsugen. Började med GI för två år sedan nivå tre i Ola Lauritzsons bok (kände att jag orkade inte med en diet till) och börjagde promenera (kunde inte springa tre steg till bussen). Nåväl började må bättre men sen blev det nivå två för att sen bli LCHF. Jag tillhör nämligen kategorin som “triggar igång” på potatis rotfrukter och dyl. Idag 30 kg lättare springer en mil utan problem cyklar till jobbet tre mil enkel resa… På LCHF Min migrän är borta, mitt ständiga sug är borta och sover numera hela nätter. Låt var och en göra det dom mår bra av.

  Eva

 • Herregud. Jag förstår inte varför de ska hålla på och peka med pekpinnar mot oss HELA tiden.

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »