Het debatt kring LCHF, fett, stroke och hjärtsjukdomar

2013-08-01 14:20     Kommentera    Kategori: Media

Idag har det (återigen) debatterats om fettets vara eller icke vara! Efter en debattartikel i DN idag: Fettdieterna ett hot mot folkhälsan.

I artikeln påstås det att antalet yngre personer som får stroke och hjärtsjukdomar ökar igen… Bakom ökningen kan det vara de populära fettdieterna, dvs LCHF, stå.

kostdoktorn.se kan du följa debatten vidare och läsa mera om forskningen som visar precis tvärtom! Enligt den senaste statistiken, som debattförfattarinnan själv hänvisar till blir svenskar mera friska.

Bild: kostdoktorn.se

Bild: kostdoktorn.se

Större bild

Det känns som debatten startar om på nytt, en gång till… Och idag har det verkligen kommit igång. Vidare tar SVT upp debatten:

I sändningen var det en hel del faktafel… Pinsamt SVT!

Sedan har SVT ändrat och backat lite om fettlarmet. På deras hemsida kan man senare hitta följande:

Uppdatering 11.15: Tidigare skrev vi att nivåerna för antalet hjärtkärlsjukdomar ökar igen, enligt årsrapporten för år 2013 från Socialstyrelsen och Statens folkhälsoinstitut. Detta har vi förtydligat till att det gäller män och kvinnor som drabbas av stroke i åldern 35–44 år. Vi har dessutom tagit bort meningen om ökning av hjärtinfarkt.

och ytterligare senare

Uppdatering 13.01: Fotnot: Detta är en uppdaterad version av ursprungsartikeln. Efter att ha kontrollerat årsrapporten för 2013 från Socialstyrelsen och Statens folkhälsoinstitut har vi tydliggjort fakta och statistik.

Därefter så fortstätter debatten vidare!

På P3 blev det intervju och debatt med både Dr. Andreas Eenfeldt (kostdoktorn) och Prof Annika Rosengren.
p3j
Det blev inte så mycket till debatt. Professor Rosengren verkar osäker redan tidigt i programmet. När programledaren frågar om det inte är för tidigt att dra de slutsatser man gjort (Rosengren svarar att det stämmer, det kan man inte göra), sedan när Andreas påpekar att den statistik som Socialstyrelsen presenterat visar att hjärt-och kärlsjukdomar minskat. Då ändrar sig Annika Rosengren och säger att visst har riskerna minskat (inte det som hon bla påstod i debattartikeln) men att kolesterolvärdena hos folket ökar.
Fortsättningen…
Kl 14, ganska precis nu så kan man ställa frågor till professor Hellenius om dagens debattartikel. HÄR kan ni gå in och ställa frågor eller läsa hur det går!
chatt
Aftonbladet: Fettdieterna ett hot mot folkhälsan skriver också nu om debatten… Spännande, vad dyker upp här näst?
« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »