Hela morgonTV LCHF debatt här:

2012-02-13 7:46     Kommentera    Kategori: Media, Mina böcker


På morgonTV kunde vi se Andreas, kostdoktorn.se, Eenfeldt och Charlotte Erlanson-Albersson i en LCHF debatt. Det var ett bra program som behöll lugnet och det kom fram tydliga diskussioner.Charlotte började debatten med att säga: ‘Hjärnan måste vara i behåll. Man ser reaktioner i hjärnan vid högt fettintag som man ser i tex epilepsi. Man ska vara lite försiktig. Det som är bra är att undvika socker, godis, läsk.?

Andreas svarade med: ‘Låter skrämmande, studier visar inge effekter på hjärnan. Det vi vet är att lågkolhydratskost fungerar bra för att gå ner i vikt, och är bra för diabetiker. Patienter får fina effekter av kosten.
Och visst är det bra att röra på sig, men många har svårt att gå ner i vikt bara att röra på sig. Med lågkolhydratskost kan ändå äta bra på riktig mat utan att motinera en timme om dagen.?

Charlotte: ‘Man måste ha grönsaker och frukt, med vitaminer och antioxidanter som vi behöver för vår hälsa. Vi måste minska mängden protein och fett – kroppen blir stressad av den kosten.?

Varför tvistar ni om detta?
Charlotte: ‘Man går ner i vikt av många dieter, men fördelen med LCHF är att man tappar snabbt i vikt men det är bara vätska.?
Andreas: ‘Begränsad kunskap om vad det innebär. Många tror att vi skippar grönsaker helt. Många äter mera grönsaker med LCHF än förut.?

Hur lätt är det att göra fel?
Andreas: ‘I längden så lever inte många på bara bara kött och smör, även om det skulle vara bra för vikten, så orkar man nog inte i längden. Det går minst lika bra att äta sallad, fisk, avokado och olivolja.?
Charlotte: ‘Det låter att LCHF går lite bakåt, mot GI hållet.?
Andreas: ‘Kärnan i detta är att undvika smjöl och pasta, stärkelserik mat. Man äter kungligt.?

Såg du programmet?

Den var bra tycker jag. Det vanliga är att stor vikt läggs på ‘diet’ och viktminskning. Men det är ju där många börjar, eller iaf har gjort, med LCHF.Kul att Charlotte säger att man rasar i vikt av LCHF, men att det är bara vätska. Undrar hur så många av oss kan ha haft, 20, 30 och 40 kg vätska i kroppen. Pinsamt svar av henne. Inte påläst!

Andreas var jättebra, och gillade när han sa att i längden så äter många inte bara kött och fett, även om det skulle vara bra för vikten. Pluspoäng där Andreas! För så är det. Har inte hört någon som har näringsbrist som ändå äter (bra) kött (proteiner) och fett!

Det ska blir spännande att fortsätta följa debatten ikväll!

Se debatten live nedan:

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »