Gluten är en stor bov, BIG!

2013-10-09 8:04     4 Kommentarer    Kategori: Hälsa & Sjukdom, Media

dnse-logo   Igår i DN kunde vi läsa om gluten och dess nackdel. Sverige är en av de mest glutenintoleranta länder. Sedan 1990-talet har barn med glutenintolerans ökat från 0,5% till nästan fem gånger så mycket. Skrämmande! Frågan är varför Sverige är så drabbad just?

Idag är det flera som får det vid högre ålder än förut, ej bara spädbarn… En förklaring ska kunna vara att under 80-talet fick man fel kostrekommendationer som gjorde att småbarn fick is sig för mycket gluten, men när rekommendationerna ändrades skönk antalet sjuka småbarn. Men nu är det ju äldre barn och tom vuxna som får det(?)! Kan det vara rekommendationerna under 70-90 talet om att äta 7 skivor bröd om dagen må tor? Och allt mjöl som intas….
glutenj

“En bov i dramat kan vara den stora mängd mjöl vi äter. Anneli Ivarsson är även kritisk till hur de stora brödtillverkarna tillsätter extra gluten i sina produkter för att göra brödet fluffigare och mer säljbart.

– Det är förskräckligt att de gör så i ett land där problemen med gluten är så här omfattande. Om några decennier tror jag att vi kommer att titta tillbaka och säga: ”herregud, de var inte kloka”, säger hon.”

Symptom på glutenintolerants:

– diarré
– trötthet
– blåsor i munnen
– ont i skelettet
– svårt att få barn

DN: Gluten gör fler sjuka

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

4 Kommentarer + Kommentera

  • Jag vill gärna tipsa om dessa böcker som givit mig och min familj enormt mycket: http://www.kunskapskällan.se (med “ä” i webbadressen)

  • Hei Monique
    Jeg leser flere steder at det gis råd om å gi babyer litt hvetemel mens man fremdeles ammer – dette for å beskytte mot cøliaki senere i livet (og barna kommer jo antagelig til å spise brød/pasta på skolen eller hos andre)
    Hva tror du er best: 1) vente så lenge som mulig med å introdusere mjøl / gluten?, eller å introdusere det tidlig i små doser som noen anbefaler?

    Blir glad om du har noen tanker om dette!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »