Fullkornsbröd med för lite fullkorn

2014-01-26 18:11     Kommentera    Kategori: Media

Fazer Bageri Aktiv Råg

Det finns bröd som kallas för fullkornsbröd även om det innehåller mera vetemjöl än något annat. Tillverkare bryter mot branschens regler skriver GöteborgsPosten.

Sädeskorn ska utgöra minst 50% av torrvikten för att få heta fullkornsbröd. På Fazers Aktiv råg där det står ett ‘fluffigt fullkornsbröd’ så är sanningen att endast 9% är fullkorn. Samma med Aktiv flerkorn – den största ingrediensen är vetemjöl.Likaså med Skogaholms bröd Groving med 30 % fullkort, eller Wasa’s bröd Ljus med 30 % där också. Pågens Längtan som heter fullkornsråg har endast 15 % fullkort i limpan.

Reglerna är tyvärr endast rekommendationer och ingen lag berätter Catarina Bannetoft som är pressansvarig på Brödinstitutet.

Inte för att jag äter bröd, men många gör ju det. Och mina barn gör ju det från och till… Bara visar vikten av att läsa alla etiketter och veta vad man ska leta efter! För namn på förpackningar ljuger!

GP: För lite fullkorn i fullkornsbröd

GP: Mest vetemjöl i ‘fullkornsbröd’

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »