Förfalskning av t.ex ekologiskt

2015-09-03 11:59     1 Kommentar    Kategori: Media

Det är inte alltid som det ser ut, uppenbarligen inte. Konsumenter luras helt enkelt. I SVD kan vi läsa om varor som är vanligt förfalskade, bla. ekologiska varor! Känner mig självklart besviken. Finns det inte kontroll och koll över dessa produkter i dem länder som exporterar. Man ska ju köpa Svenskt! Så tänkte jag spontant… Men det är inte helt säkert det heller.

 

d4014b2d-a5cb-4fee-9179-05a7609d0bcd

Honung t.ex är ett utbrett matfusk. Där kan det vara honung som är märkt som svenskt men den kan vara importerad. Sen räcker inte det, honungen är inte honung egentligen, utan vissa är socker och majssirap, och innehåller honungsarom och fruktglukos!

19 ton falsk honung upptäcks is Sverige.

En annan vanlig förfalskning är olivolja som är egentligen smaksatt billig rapsolja.

Oxfilé har visat sig vara färgat fläsk…

Vad gäller ekologiska varor… I Italien avslöjades en liga som sålt och exporterat 700 000 ton varor som var märkta ekologiska men som visade sig ej vara det. Och nyligen har det även avslöjats att mjöl och ägg har sålts med ekologisk falsk märkning.

Förr var ekoodlare nästan uteslutande idealister. I takt med att efterfrågan ökat ser många chansen att ta extra betalt, även om inte eko-kraven är uppfyllda. År 2011 avslöjades en liga i Italien som sammanlagt tros ha sålt 700 000 ton varor som uppgetts vara ekologiska i Väst- och Centraleuropa. På senare tid har det även avslöjats att mjöl och ägg har sålts med falsk, ekologisk märkning.

Köttfärs har visat sig vara märkt med nötkött men i verkligheten varit hästkött…

Läst hela artikeln:

SVD: Matfusket: 9 exemplar på förfalskade varor

 

 

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

1 Kommentar + Kommentera

  • Ännu roligare när de skriver på påsen ekologiskt godis vad är det?

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »