Efter 37 år – döms tallriksmodellen ut!

2013-04-12 10:45     5 Kommentarer    Kategori: Media

20130412-102746.jpg

Mindre kolhydrater på tallriken… Samhället och vanorna har ändrats och det ska även tallriksmodellen menar Britt-Marie Dahlin som uppfunnit originalet!

Fortfarande är det att minska energi in pga ökning allmänt i vikt men det är otroligt positivt att förändringar är på gång.

20130412-102831.jpg

DN: Tallriksmodellen döms ut

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

5 Kommentarer + Kommentera

 • Sandra; min pappa fick också en hjärtinfarkt. I tisdags. Med nyinsatta stents kom han hem idag. Dom har Svenskan så förhoppningsvis läser han, och min mamma detta!
  Tog några broschyrer som Hjärt/Lungfonden lagt ut i dagrummet. Bl a om kolesterol och kärlkramp. Det kändes som att det var nära att JAG skulle hamna på kardiologen när jag läste om den kost som rekommenderades. Bl a flytande margarin! Yeeeses!!!

  • Åse. Hoppas att din pappa är bättre nu! Min pappa verkar pigg, men det är ju en tickande bomb i kroppen.

   Ja, det är verkligen en kamp mot dåliga kolhydrater och dåliga fetter. Mina föräldrar har svenskan på helgerna, så de läser nog artikeln.

   Jag la ut kostdoktorns broschyr i dagrummet på Huddinge sjukhus när mamma låg inne för hjärtsvikt och vatten i lungorna i fjol.

   • Det var smart! Hade inte en tanke på broschyren, fast jag har flera hemma!
    Han är trött och ska ta det JÄTTElugnt de första veckorna. Dock någon liten promenad en gång om dagen.
    Kan ju säga att någon fallskärmshoppning på 80-årsdagen i maj-det får han hoppa!

    Är din pappa kvar på sjukhuset?

    • Nej, han fick komma hem i onsdags. Han är 69 år. Han verkar pigg. Problemet är väl snarare att få honom att ta det lugnt. Han vill köra på som han alltid har gjort, stora starka karln. I går var de och handlade, i dag ska de åka och hämta extrabilen i garaget.

     Men man vet man inte själv hur man skulle reagera i den situationen. Han vill väl att det ska vara som det alltid har varit, min mamma vill äta den mat som hon alltid har ätit (den som gjort henne sjuk…). Men förhoppningsvis ger den här tidningsartikeln dem en tankeställare.

     Vi ska åka och hälsa på dem i morgon. Jag ska ta med mig Lars-Erik Litsfeltds bok “Ät fet mat! – bli frisk och smal med LCHF”. Han skriver ju roligt och lättsamt, så den boken passar nog. Om pappa nu ens vill öppna den… Han är lite envis.

     Min farmor har inga hjärtproblem. Hon fyller 102 år i sommar. Hon har alltid ätit riktigt smör.

 • Bra att det står på förstasidan!

  Hoppas att min pappa läser detta noga. Han fick en hjärtinfarkt i lördags. De gjorde en ballongsprängning då det sattes in en stent. Han har redan haft 3 infarkter tidigare, den senaste för 9 år sen.

  I måndags fick han prata med en dietist på Huddinge sjukhus. Dietisten sa att LCHF var bra om man skulle gå ner i vikt, men att det höjde kolesterolet och var därför farligt.

  Jättetrist, för jag tror att min pappa skulle må bra av att skära ner på kolhydraterna. De har även konstaterat pre-diabetes på honom. Han tycker att jag vräker på fett på maten. Men det han inte vet är ju att jag inte går och småäter jordnötter och choklad hela dagarna, vilket han gör, utan äter riktig mat och håller mig mätt länge.

  Det är svårt att lära gamla hundar att sitta, men jag hoppas att han skär ner på kolhydraterna. Min mamma har diabetes och tar insulin, så de har verkligen allt att vinna med LCHF!

  Hoppas att de läser artikeln. Min mamma har faktiskt slutat äta ris eftersom hon har sett att blodsockret höjs väldigt mycket. Nu är det bara resten av de dåliga
  kolhydraterna kvar…

  Hoppas att du får en trevlig kryssning, Monique! Lycka till med föreläsningen. Vi var med på kryssningen för två år sen och lyssnade på dig. Jätteintressant!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »