Vikten av Omega-3

2010-01-04 9:29     Kommentera    Kategori: Livet

Hej på er alla!
Det är så härligt med ledig! Känns lyxigt och jag njuter verkligen! På torsdag blir det ‘vardag’ igen och det blir bra det med.

Solen lyser, det är helt tyst runt om, jag sippar på en kopp Mulbärrste och mår som bäst! 🙂

Jag fick lite önskemål om att skriva om Omega-3 igen… så nu kommer det lite nyårs-omega3-peppning!

Omega 3 och omega 6 är fleromättade fetter och är essentiella. Essentiella betyder livsviktiga, att kroppen måste få i sig omega därför att våra kroppar ej kan tillverka det själv.De flesta har brist på omega 3. Man kan få i sig i lagom mängd om man äter fet fisk 4-5 gånger i veckan. Annars kan man få i sig omega 3 via kosttillskott.Vårt intag av omega 3 och omega 6 borde vara 1:1 – lika mängd. Men i Sverige idag ser det ut 1: 20-40, vilket innebär en för stor dos av omega 6. Vi håller oss friska om kvoten är 1:1 och upp till 1:3. För mycket omega 6 är inflammatorisk.Omega 6 finns i oljor, margariner, solros- och majsolja, färdigmat och halvfabrikat. (I oliv- och rapsolja finns mindre mängd omega 6 än i andra oljor). Omega-3:Dämpar effekten av omega-6Skyddar bla mot blodproppar, ögonsjukdomar och demensBygger upp hjärnan hos fostretSkyddar mot hjärt- kärlsjukdomar, högt blodtryck, arytmier mmMinskar symptomen (stelhet och smärta) hos personer med ledbesvärGer skydd mot huden t.ex pigmentförändringar, torr hud/hårbotten, mjäll och eksemFörebygger nedstämdhet och humörsvängningar, ökar då välbefinnandetHos barn har tillskott av omega-3 visat sig kunna lindra inlärningssvårigheter, ?dyslexi, koncentrationssvårigheter och ADHDGer en antiinflammatorisk effektÖkar insulinkänsligheten hos diabetikerOmega 3 måste komma från fisk och inte från vegetabilier som t.ex linfrön. Vi behöver EPA och DHA i omega 3, ifrån linfrön heter den ALA.OMEGA 3 och barnBarn som normaliserar sitt behov av omega 3 :Ökar sin koncentrationBråkar mindreÖkar sitt IQMinskad hyperaktivitetMinskad oro och impulsiva beteendenDet är vanligt med brist på omega 3 och obalans mellan omega 3 och omega 6 hos barn.

Jag, min sambo och tonåringarna äter Omega-3 Forte.
Vi tar 2 kaplsar var/dag och det känns jättebra!

Jag beställer mina via nätet då det är billigare än i affären.

HÄR kan du se var!

Och till min 5 åring så köper jag i flytande form. Jag vet att det står från 12 år – men hon får en tesked om dagen. Jag har rådfrågat experter och det är inget farligt med det alls.

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »