Passionsfruktskvass för tarmcharm

Kvass har jag pratat lite om tidigare, vill du veta mera om just kvass så kan du läsa mera här. Numera har jag två kvass på g hela tiden. En som genomgår första fermentering (i stor burk som “skakas” varje dag i ca 3-4 dagar) och en i andra fermentering som står i flaskor i rumstemperatur, dessa flaskor luftar jag trycket på två ggr om dagen. Efter 3 dagar tycker jag den är lagom härligt mousserande – då ställer jag den i kylen. Brukar vara lagom till förra i kylen blir tom. Så egentligen 3 kvass har jag hemma åt gången. Det är en del av min dagliga rutin. Jag dricker ett glas på morgon o ett på kvällen och ibland lite däremellan. Passionsfruktskvass med ingefära & mynta 1,5 liter vatten 2 passionsfrukter 1 lime 6 cm ingefära 2 cm gurkmeja 1-2 msk opastöriserad honung (ej uppvärmd) Tillagning
- Dela passionsfrukten och gröpa ur fruktköttet och lägg i glasburk med knäpplock. Skiva lime, ingefära och gurkmeja och lägg i burken.
- I en annan skål eller glas tillsätt honung i lite vatten och blanda så att den löser upp sig, häll sedan honungsvattnet i den stora burken.
- Se till att burken har ca 5 cm mellan vattenlinjen och locket, detta är viktigt när trycket bildas.
- Rör om så att allt blandas väl.
- Låt burken stå i rumstemperatur i 2–4 dagar. Det kan ta lite olika lång tid innan kvassen är färdig. I lite lägre rumstemperatur kan det ta 6–7 dagar
- Skaka den försiktigt ett par gånger om dagen så att allt blandas om, detta så det blir lite rörelse och för att inte mögel ska bildas.
- Smaka av drycken efter några dagar. Den är klar när den smakar friskt och är porlande/mousserande.
- Sila av drycken och häll upp i rena glasflaskor.
- Om du önskar mer mousserade smak kan flaskorna med fördel stå ett par tre dagar i rumstemp sen i kylen! Lufta trycket i flaskorna ett par ggr om dagen om den står i rumstemp. (andra fermenteringen).