Om LCHF – kort o gott

2011-01-02 10:08     Kommentera    Kategori: Livet

HUR¸ VAD¸ N?R¸ VEM…

LCHF – low carb high fat!

Hur skall man göra i praktiken? Vem kan äta LCHF? Hur många gånger om dagen skall man äta?

Jag vill påstå att ‘alla’ kan äta LCHF kost. Undantag kan vara den som har gjort en gastric magoperation¸ för då är man känslig för fett¸ och den som är vegan.

LCHF normaliserar vikten¸ är man överviktig så minskar man i vikt och är man underviktig så ökar man i vikt. Sötsuget försvinner¸ hettsätning försvinner¸ magen fungerar riktigt bra¸ de flesta känner ökad energi¸ bättre koncentration¸ bättre hy och hår och allmänt ett fantastiskt välmående.

FAQ – Frequently asked questions (vanligaste frågor)

Hur många mål om dagen skall jag äta?

Med LCHF så äter du ökad fettmängd¸ detta ger än längre mättnad vilket innebär att du inte blir hungrig i samma utsträckning som när du åt mera kolhydrater. Mellanmålen kan du oftast skippa. ?r du hungrig så ät¸ är du inte hungrig så ät inte. 2-3 mål om dagen brukar man klara sig jättebra på.

Kan alla äta LCHF? Barnen med?

Ja¸ ‘alla’ kan. LCHF kosten är naturlig mat¸ det är vår ursprungskost. Barn kan absolut äta LCHF kost¸ sedan klarar barn att äta kolhydrater mera än vi vuxna¸ de har en mycket bättre förbränning och rör på sig mycket (så länge det inte är stillasittand-datorspelande barn).Får man äta frukt?

Frukt innehåller fruktos¸ det mest fettinlagrande socker som finns. Dagens frukter är dessutom inte så näringsrika som många tror. Vitaminer och näring får du mera från bra råvaror som ekologisk eller grönbetes kött¸ ägg¸ kål¸ nötter. ?r du sockerkänslig (triggas lätt av det söta) så är mitt råd att avstå frukt. Vill du minska i vikt så råder jag att avstå frukt. Har du inga problem med vikt eller inte sockerkänslig¸ äter LCHF för hälsan och älskar frukt så kan frukt funka. Vill du öka i vikt¸ åt frukt.
Klarar du inte av att vara utan frukt så begränsa dig till en frukt då och då¸ och välj tex apple¸ apelsin¸ päron. Meloner¸ annanas¸ bananer¸ mango är väldigt söta frukter.
Välj istället bär – dessa innehåller mycket mera näring.Hur mycket fett skall jag äta?

Du skall ta bort/minska kolhydraterna och istället lägga till fett. Lite mera protein kan du lägga till men i det stora hela så skall fettet ersätta kolhydraterna. Stek all mat i fett¸ och ha extra fett på tallriken i form av fetsås eller smörklickar eller majonnäs. Fett skall finnas med i varje måltid¸ även till äggfrukosten.Vilket fett skall jag äta?

Kokosfett/olja (samma sak¸ den blir flytande när den står i över 24

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »