Lördagsgodis! Eller?

2015-03-08 8:20     Kommentera    Kategori: Livet

Lösgodis är populärt här i Sverige, och idag är det lördag. Lördag o lösgodis verkar gå hand i hand. Såg just en artikel om varför det är bäst att UNDVIKA godiset!

Genomsnitt på godisätande är 18 kg per person/år! Dubbelt så mycket som genomsnittet i EU… Och priset på godis är lägre än mitten på 80 talet, dock drabbas hälsan – och det blir en dyr prislapp i längden!

10 anledningar:

godis därför ska du inte äta det

1. Sjukdomar
Sockret är ett av de farligaste giften vi har i världen idag och ett stort folkhälsoproblem. I Sverige äter vi 50 kilo socker per person och år, det är tre gånger mer än vad WHO rekommenderar, och 25 procent av sockret kommer från just godis. Diabetes är en av alla sockerrelaterade sjukdomar som ökar, liksom hjärt- och kärlsjukdomar med följande hjärtdödlighet. Fler och fler blir även sockerberoende.

2. Övervikt
Fetma och övervikt kostar samhället 20 miljarder kronor per år, och den skenande fetman kommer att leda till att kostnaderna ökar drastiskt. I Sverige är vart femte skolbarn överviktigt, mellan 30 000 till 50000 barn är så feta att de riskerar att dö i förtid av diabetes, cancer och hjärtinfarkt.

3. Tänderna
Dagens godiskultur skapar karies som sen gör hål i tänderna. Och just småätandet, vilket är grejen med just lösgodis, lite då och då är det som är värst. Godis fräter på tänderna vilket i sin tur ger dålig andedräkt.

4. Djurrester
De flesta vet nog vid det här laget att godiset får sin färg eller glansiga yta från lössrester. Dessutom innehåller godiset slaktavfall, gelatinet är gjort av grissvål som rensats, kokats och blekts. Men även av ben, hud och senor från gris och nötdjur. Ett tag misstänkte man till och med att godis kunde ha koppling till galna ko-sjukan då man utvann fett ur kadaver i Europa.

5. Härdade fetter
Härdat fett är fett som på kemisk väg gjorts hårdare, och mättade fettsyror omvandlas bland annat till transfettsyror. Ett syfte med transfett är att förlänga hållbarhetstiden. WHO har rapporterat om hjärt- och kärlsjukdomar, men även övervikt/fetma, diabetes och cancer. Det höjer även det onda kolestorolet och sänker det goda.

6. Miljön
Godis och chips har visat sig vara dåliga för miljön, och allra värst är skumgodis följt av gelégodis och mjölkchoklad. En påse skumgodis har lika stor klimatpåverkan som en portion fläskkött. Detta enligt en studie av SIK (Institutet för Livsmedel och Bioteknik) på uppdrag av Livsmedelsverket.

7. Allergier
Azofärg och tartrazin som används i godis kan ge allergireaktioner, de förbjöds i Sverige på 80-talet men blev genom inträdet i EU tillåtna igen. Hudutslag, svullnader, anafylaktisk chock, nässelfeber, klåda och astma är bara några av bieffekterna. Även natriumbensonat kan ge allergiliknande symptom. Vad gäller gluten- och mjölkallergiker är det omöjligt att veta vilka smågodisar man kan äta eller inte. Och skulle du veta så kan det i alla fall finnas rester på sleven du tar med.

8. Bakterier
Även om godislådorna har lock (inte alltid dock) öppnas de hela tiden och/eller lämnas öppna. Damm, smuts och bakterier tar sig lätt in där. För att inte tala om slevarna som alla tar i med sina händer, tappar på golvet och lämnar kvar i godisfacken. Eller de som med bara händer går och ”provsmakar” godiset. Var har deras händer varit innan? Och hur ofta görs själva skålarna rena? Bäst att inte veta.

9. Graviditeten
Är du fast på lakrits bör du ha i åtanke att det kan påverka saltbalansen i kroppen, därför bör personer med högt blodtryck undvika att äta alltför mycket lakrits. Studier har också visat att mycket lakrits under graviditeten kan påverka barnets beteende och intelligens. Orsaken är ämnet glycyrrhizin, som kan försvaga moderkakan så att den släpper igenom stresshormoner.

10. Hyperaktivitet
Vid universitetet i Southampton har man testat sex azofärgämnen, eftersom man misstänkte att de gjorde barn påtagligt hyperaktiva. Något som tyvärr bekräftades, och även kan gälla fler azorfärgämnen. Även färgämnet kinolingult testades och visade sig skapa hyperaktivitet och inlärningssvårigheter hos unga.

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »