Livsmedelsverket om LCHF

2013-05-16 1:21     4 Kommentarer    Kategori: Livet

Nu har även Livsmedelsverket en sida om LCHF på deras website. En viss erkännande att LCHF är en livsstil, så tolkar jag det. Men som alltid från livsmedelsverket så ska det varnas!

LIVSMEDELSVERKET SÄGER:

“Det man vet är att

 • LCHF ofta ger förstoppning, eftersom kosten är fiberfattig. Fibrer och fullkorn minskar också risken för tarmcancer, men LCHF innehåller inget fullkorn och bara lite fibrer.
 • LCHF-dieten höjer i allmänhet de farliga blodfetterna, speciellt om man inte går ner i vikt av dieten. Man vet att höga blodfetter ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom.
 • mättat fett ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom: LCHF-dieten innehåller mycket mättat fett. Om man byter ut mättat mot fleromättat fett minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom.
 • personer som äter fullkorn, frukt och grönt, fisk och olja vanligen håller sig friskare än de som äter mycket kött, smör och grädde och lite grönsaker.
 • en ensidig kost gör att det blir svårare att få i sig alla näringsämnen: LCHF ger oftast för lite fibrer och inget fullkorn, som bara finns i spannmål och ris. Den innehåller också bara lite bär och nästan ingen frukt.”

Undrar hur de kan VETA att det är så här… Vilken forskning har de som källa undrar jag…

lvsj

Vidare står det så här på deras hemsida:

“En annan risk med LCHF-debatten är att folk i allmänhet börjar tro att mättat fett är nyttigt, och börjar äta mer bacon, grädde och smör men i övrigt fortsätter att äta som vanligt med mycket sockerrika livsmedel. Detta kan få allvarliga konsekvenser i framtiden både genom ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och genom att andelen överviktiga i befolkningen blir större.”

Men det som glöms bort att säga är att det är inte pga mättat fett och bacon som man blir överviktig eller får ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar utan pga de sockerrika livsmedeln och stärkelse. Konstigt det där hur många andra också tänker i liknande banor: ‘om jag äter fettrikkost och sockerrik (kolhydratsrikt) kost så blir jag tjock, så därför måste jag sluta med fettet!’ Mitt svar är då, det är inte fettet som gör skadan eller gör dig tjock, utan du ska då sluta med sockret o stärkelsen!

Överlag en tråkig och mycket fel beskrivning av LCHF, känns oproffsigt och oseriöst! Vad tycker du?

Här kan du läsa mera: Livsmedelsverket –  Frågor och svar LCHF

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

4 Kommentarer + Kommentera

 • Den första varningen stämmer inte alls in på mig. När jag åt “vanlig” mat hade jag ofta trög mage på grund av alla “hälsosamma” fiber . Till slut blev det nästan det enda man tänkte på, när ska man kunna gå på toaletten nästa gång, och så åt jag ännu mer fiber i förhoppningen att magen skulle komma igång. Sedan jag började äta LCHF för två år sedan har magen fungerat perfekt, ingen förstoppning eller uppsväldhet alls.

  En släkting till mig fick tjocktarmscancer för några år sedan och fick väldiga problem med diarre efteråt då en del av tarmen togs bort. Han lider av diarre ännu men kom av någon orsak in på LCHF för några år sedan. LCHF-kost verkar få honom att må bättre och han, som åt en kastrull med potatis till varje måltid, äter inte längre potatis eller andra dåliga kolhydrater alls. Så uppenbarligen är LCHF-kost bättre och skonsammare för hans mage och känsliga tarmar än riviga fiber.

 • Jag hoppas någon orkar fråga vad de bygger sina påståenden på, alltså vilken forskning.

 • Great article!!!
  Thank you!

  Have a wonderfull day
  Shiri

 • Visst är det tråkigt med dessa ogrundade varningar. Jag höll på att skratta ihjäl mig nyss när jag läste i en tidning för mskor som undervisar i hem o konsumentkunskap och eller idrott. En professor i måltidsforskning uttalar sig om bl.a. Lchf hon inleder såhär;” är att leka med livet som insats. ” för mig är det helt tvärtom det har räddat och underlättar mitt liv!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »