Inspirerande Cecilia

2011-11-27 16:28     Kommentera    Kategori: Livet


Cecilie Theiste-Bratli ‘Fristendelavkarbo’ var första på scen efter eftermiddagens lunch.

Som barn minns Cecilia att hon var konstant småhungrig och sugen. Hon smög i skåpen för att hitta saker att äta. När föräldrarna köpte hem godis och choklad fick de gömma dessa annars skulle Cecilia äta upp. Allt. Hon är sockerberoende.

Hon kännde sig deprimerad¸ sockret hon åt skickade starka signaler ut i kroppen och i kombination med hunger och konstant sötsug ökade depprissionen.

Hon minns den kvällen hennes pappa ringde från ‘sydern’ (södra Europa) när föräldrarna var på semester och berättade att han var mätt. Mätt på bra mat¸ han hade börjat med lavkarbo. Efter en lång konversation bestämde sig Cecilie att börja med nytt kosthåll dagen efter! Hon blev mätt¸ för första gången och kände inre ro i kroppen. Depressionen försvann och den konstanta hungern och sötsug lika så!

Tanken med boken:

Cecilie ville samtidigt inte behöva sluta med allt ‘det goda’ utan ville ju kunna hitta bra alternativ till lavkarbo (LCHF). Hon ville kunna bjuda på godsaker när det var gäster hemma¸ eller när hon skulle bort på knytkalas.
Cecilie menar inte att vi ska äta lavkarbo bakelser och gotterier var och varnnan dag¸ men just att man kan ha alternativ och val som är ätbart för den som äter LCHF.

Barn blir väldigt triggade av godis och bakverk¸ och hon anser då att hennes LCHF recept är ju betydligt bättre för barnen än ‘vanliga’ alternativ som innehåller mängder med tillsatser och färgämnen.

När hon gör LCHF tårtor så är pyntet kuliga och fina ljus som ger färg och ‘ögongodis’. Samt godis gjord på mörkchoklad och tex sukrin.

Cecilie tycker inte man ska byta ut socker mot sukrin i lika mängd. Vi är ju inte sockerberoende längre¸ men ibland vill man ha det lilla söta ändå. Men man minskar ganska mycket på mängden sukrin jämfört med sockermängden i recepten. För mycket sukrin kan ge en liten bismak menar hon¸ och den vill man ju inte ha. Hennes mamma fick vara ‘provsmakare’ inför kokboken¸ hon kunde känna direkt om det var för mycket sukrin i det Cecilie bakade.

Hennes tips var:
Till ett ägg i receptet så ska det inte vara mera än en matsked sukrin!

Cecilia och jag kom verkligen bra överrens! En riktig trevlig¸ glad och social kvinna – vi njöt av champagne på hennes hotellrum innan middagen igår och satt och bloggade bredvid varandra under seminariet.

Tack Cecilie för allt skratt vi har delat och allt annat som vi hann snacka om under dessa två dagar. Ska bli så kul att träffas igen en annan gång!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »