Föreläsning om Paleo

2012-09-22 11:55     5 Kommentarer    Kategori: Livet

I veckan var jag på en jätteintressant och inspirerande föreläsning som Crossfit Karlstad hade ordnat. Dallas och Melissa från USA driver företaget ‘whole9‘. Ett helt koncept om att ändra livsstil, få bort sötsug och gamla vanor och lära sig äta naturlig mat.

Whole9 bygger på 9 viktiga faktorer:

 1. Näring (nutrition)
 2. Motion (exercise)
 3. Sömn (sleep)
 4. Stresshantering (stress management)
 5. Aktiv vila (active recovery)
 6. Rehabilitering (Injury rehabilitation)
 7. Personlig utveckling (personal growth)
 8. Lek (fun and play)
 9. Måttlighet (tempereance)

Inom whole9 så har de då ett ‘whole30’ program, som handlar om att under 30 dagar förändra hur man äter! Att man då är strikt och följer deras kostråd, som är baserat på paleo/holistisk synsätt, alltså naturlig mat utan socker, sötning, alkohol, mjöl, osv. Även utan mejerier.

Det tar 30 dagar att medvetet komma igång för att bryta gamla vanor, och effekten är kraftig, omvandlande. Att ändra ens relation till mat och ändra vanor är inte enkelt. Många har haft samma vanor i tiotals år, ett beteende – så det är självklart att det tar tid att få bort dessa beteenden. Men när man väl kommer igång så börjar den tiden som man äter hälsosamt bli längre och längre, samt tiden man ätit onyttigt blir kortare och kortare. Under tiden så ändras även smaken. Den som en gång älskat sött upplever en förändring till att inte alls gilla sött, t.ex.

Det viktigaste är näring och därefter kommer sömn. Dallas o Melissa menar att utan rätt näring och nog med sömn så fungerar inte kroppen optimalt. Träning kan man då glömma! Och även stress hör till här. En trött kropp som tränar blir ännu mera stressad. Alla behöver ett minimum av 6 timmars sömn per natt, för att prestera i träning. De jämför med ett bankkonto. Insättning och uttag. Sätter du aldrig in pengar så kommer kontot att ta slut. Och låter man pengarna ligga lite på konto så får man ränta (aktiv vila). Men som med ett kreditkort, du kan handla ett tag innan själva betalningen sker. Men handlar man konstant så så kommer det en STOR räkning och då kanske dessa pengar är slut. Tränar man kontinueligt utan att ta hänsyn till sömn och kost så kommer man gå i väggen! Allt tar slut!
Det vet man när man plötsligt känner att man inte orkar gå till gymmet, hittar inte motivationen, trots att man har älskat att träna. Detta innebär även höga stressnivåer. Och att ta sig ur detta är jobbigt. Som med ett stort minus på bankkontot…

Det var en enkel förklaring och väldigt konkret. Det är lätt att överträna!

Det pratades om kosttillskott, där hade vi helt samma åsikt.

Omega-3
D-vitamin
Magnesium (som MÅNGA har brist på).

Det var många frågor under föreläsningen och Melissa och Dallas är väldigt kunniga på ämnet. De pratade även om kolhydrater som behövs för korta högintensiva träningspass (som även Jeff Volek nämnar i sin bok), att det räcker inte på bara fettdrift, om man vill träna så intensivt och på hög puls. Men med kolhydrater menas de grönsaker (även rotfrukter, ej potatis) och frukt och bär samt nötter.

Efter föreläsningen så var det en gemensam middag på en restaurang i Karlstad. En mycket trevlig kväll med många likasinnade!

Har du testat Paleo kost?

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

5 Kommentarer + Kommentera

 • Låter toppen men jag fortsätter med min yoghurt och utan frukt.

  • Eller hur! 🙂

 • Det verkar mycket bra med en helhetssyn. Sömn, stress och personliga utmaningar är nog så viktiga. Är det så att man inte får äta mejeriprodukter enligt den läran?

  • Eller hur! Paleo är ‘utan’ mejerier, dock gör några det ändå, inte så farligt. Och med mera frukt. Lite olika men grundsynen är den samma. Så naturlig och bra mat som möjligt! 🙂

 • Ett mkt bra och sammanhängade koncept! Många som tränar missar ffa biten med sömn och stress. Hur många gånger har man inte läst om fitnessmänniskor som skall upp och gå powervalks i ottan, helt slut utan att ha sovit ordentligt. Eller som stressar till ett gympass på lunchen! Ibland kan det nog vara kontraproduktivt.

  Just diskussionen om hur mkt kolhydrater som behövs för intensiva pass, är det som jag finner mest intressant. Både Volek & Phinney, men även Dr Peter Attia anser ju (och många andra med…) att det krävs fler kolhydrater för att klara ex sprintpass eller att bygga mkt muskler. Det borde då rimligen innebära att man inte kan vara i allför djup ketos i så fall.. Dr Peter Attia använder sig av en ny produkt, UCAN starch som sägs vara en “safe starch”….

  “Optimized performance with steady energy when you need it, without the spike and crash of sugar and maltodextrin based products.
  • Sustained energy with time-released delivery of glucose, keeping you above baseline longer.
  • Enhanced fat burn allowing you to improve body composition as you burn fat for fuel during your workout and keep burning fat while you recover due to suppressed insulin response.
  • Speedier recovery as your body is able to use protein to repair and restore your muscles rather than for energy, since blood sugar is stable.
  • No gastric distress, because SuperStarch is a large molecule that passes through the stomach quickly and is digested slowly in the intestines.”

  (från UCANs hemsida)

  http://www.generationucan.com/home.html

  Till och med Dr Volek förespråkar denna produkt.

  Jag är väldigt nyfiken, tyvärr verkar det inte finnas i Sverige ännu…

  /Susanne L

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »