Buerre Blanc med kyckling på tomatbädd

2020-09-12 8:40     Kommentera    Kategori: Livet

Min man fixade världens godaste måltid, det tom smakade lyx! Buerre blanc är en fyllig o smakrik smörsås som är kanske mera vanlig till fisk. Men detta var supernajs!

Min man fixade världens godaste måltid, det tom smakade lyx! Buerre blanc är en fyllig o smakrik smörsås som är kanske mera vanlig till fisk. Men detta var supernajs!

4 portioner

Såsen
1 dl torrt vitt vin
1,5 dl msk vitvinsvinäger
2 charlottenlök, finhackad
300 g smör, rumstempererad
1/2 citron, juicen
2 krm salt
1 knippe gräslök, finhackad

Tillbehör
Kyckling innerfilé
Cocktail tomater
Flingsalt
Pressad vitlök
Olivolja

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 150°C.
  2. Stek kycklingen i smör och rapsolja med lite salt och vitpeppar, tills den får yta. Lägg åt sidan.
  3. Täck en ugnsform med en bädd av tomater, hela, och lägg kycklingen ovanpå.
  4. Pressa över en vitlöksklyfta, lite flingsalt och olivolja och baka i ugnen i ca 20 min, så kycklingen blir klar.
    Såsen:
  5. Häll vin och vinäger i en kastrull, tillsätt lök och låt koka tills nästan all vätska kokat bort.
  6. Tillsätt smör, lite i taget (ca 1 msk åt gången) i lökskyn, vispa med handvisp kontinuerligt.
  7. Det ska precis INTE koka – på gränsen, det tar lite tid.
  8. Allt eftersom smöret tillsätts vid kokgräns och vispning så tjocknar såsen.
  9. Tillsätt citronjuicen och salt, slutligen även den hackade gräslöken.
  10. Ringla såsen över den färdiga kycklingen och servera med en sallad.

4 portioner

1 dl torrt vitt vin

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »