Aktinisk Keratos har jag blivit diagnostiserad med och behandlas med cellgift :(

2013-01-01 18:29     97 Kommentarer    Kategori: Hälsa & Sjukdom, Livet

Aktinisk keratos är ett namn jag inte tidigare reflekterat över… tills jag själv fick beskedet tidigare i våras att jag hade det.

Behandlingen för Aktinisk keratos ska göras under vintern (underlättar när solen inte är så stark) och nu är jag mitt uppe i denna (JOBBIGA) behandling.

Jag har gått här i några veckor och funderat om jag ska skriva eller inte, på bloggen, om min tuffa behandling, mina känslor och mina tankar kring Aktinisk keratos som jag just nu genomgår. När jag själv har googlat (mycket) om Aktinisk keratos så hittar jag väldigt lite om just folk som berättar om sina erfarenheter kring Aktinisk keratos och behandlingen. Det finns ju massor om det på nätet, men som sagt jag hade gärna läst om andra som genomgått behandlingen… För det dyker upp mycket frågor och funderingar hela tiden.

Därför har jag bestämt mig för att dela med mig om min kamp med förstadier på hudcancer. Och samtidigt som jag sitter och skriver så rinner mina tårar (svårt att se skärmen!). Det är alltså INTE hudcancer som jag har, men kan bli det om jag inte behandlar det.

Samtidigt så har dessa kända ord gnagt lite på mig:  “Delad glädje är dubbelglädje, delad ‘sorg’ är halverad ‘sorg“. Jag tror på det! 🙂

Just nu går jag igenom en cellgiftsbehandling… mera om detta snart.

20130101-151948.jpg

Vad är Aktinisk Keratos?

Aktiniska keratos är beteckningen för ytliga cellförändringar i hudens yttersta lager, epidermis. Aktinisk betyder ”orsakad av solen”. Keratos kommer av ordet ”keratin”, som betyder horn. Det rör sig alltså om en förtjockning av hudens hornlager, och beror på en lång tids solexponering under de första ca 20 åren i livet. Jag som är uppvuxen i Sydafrika behöver ju inte säga så mycket mera om just det, jag har varit mycket i solen under mina unga år. Jag har även använt solkrämer och varit rejält bränd många många gånger.

Aktinisk keratos är en vanlig sjukdom som dock ökar. Personer med ljust eller rött hår och blå ögon löper störst risk att drabbas tydligen, och det är mera vanligt för män än kvinnor. Jag stämmer inte in så mycket i något där, jo blåa ögon! Det är väl inte jättevanligt i min ålder (runt 40) utan det visar sig oftare hos äldre. MEN det finns undantag och enligt min hudläkare så är det just personer i min ålder som har växt upp i tex SA, Australien och Nya Zeeland som tillhör de ‘yngre’ som drabbas.

Kan utvecklas till hudcancer
Aktinisk keratos kan utvecklas till skivepitelcancer (SCC) om den inte behandlas. Skivepitelcancer är en hudcancerform som är elakartad men inte så aggresiv.

Hur uppstår aktinisk keratos?
Kroppens immunförsvar övervakar ständigt kroppens hudceller genom att stöta bort de celler vars arvsmassa skadats av solljus. Detta för att förhindra att cellerna omvandlas till cancerceller. Om huden däremot överexponeras för solljus rubbas detta försvar. Aktinisk keratos orsakas inte av några enstaka solbrännor utan genom långvarig solexponering under lång tid. Uppkomsten brukar sägas vara resultatet av den totala mängd solljus huden har utsatts för under livet, vilket innebär att aktiniska keratoser är mycket vanliga från medelåldern och uppåt.

20130101-151933.jpg

Behandlingen jag genomgår består av en cellgiftskräm som heter Aldara (starkt), den appliceras 3ggr/vecka i 4 veckor. Det tar 2-3 veckor innan man får tydliga resultat av krämen. Immunförsvaret ‘attackeras’ och stöter bort den skadade delen på huden. Smörjer man in ett område som inte är skadad så händer det inget just där (krämen går dock in i kroppen(!!) ändå). P den delen av huden som är skadad (osynligt för blanka ögat) kommer det då att bildas små sår som kan bli ganska stora och variga.

Nu till min behandling. Under de två första veckorna så jobbade jag på förskolan, det gick bra, då jag kunde fortfarande sminka mig. Jag fick under denna tiden en kraftigare rodnad som blev värre och värre med tiden. Jag behandlar hela ansiktet och en fläck på bröstkorgen. Hudläkare tyckte jag hade några fläckar på mina kinder och näsan som jag skulle behandla bara. Men efter att jag pratat med en Sydafrikan om behandlingen fick jag reda på att där rekommenderar de att behandla hela ansiktet ändå, så får man fram alla skadade områden, och man går igenom helvetet en gång (förhoppningsvis) istället för att behöva göra om allt om en ny fläck uppdagas senare.
Jag kan berätta att jag har fått utslag överallt i ansiktet. ÖVERALLT! Och det är så hemskt och väldigt jobbigt, både emotionellt, psykiskt och fysiskt. Jag går inte utanför mina trygga väggar här hemma (undantag igår på nyår då jag sminkade mig kraftigt, vilket jag inte bör göra!). Annars är jag just nu i ide!

Ansiktet är fullt av sår och det ser verkligen illa ut. Jag kommer (i nuläget) inte lägga ut några bilder på mig (hoppas ni förstår) men kanske när jag är bra igen så kan jag lägga ut bilder så ni kan se processen, jag ska fundera vidare!

Det har ju varit mycket prat om LCHF och cancer/sjukdomar. Jag vill, en gång till, poängtera att det är INTE de senaste 10-15 åren i mitt liv som har orsakat min Aktinisk keratos, det var hudläkaren väldigt noga med att informera om. Utan det är de tidigare åren i livet. Men eftersom jag äter så bra nu och gjort det i 6 år så har jag (tur för mig) ett väldigt starkt immunförsvar.

Jag tycker inte man ska vara rädd för solen, men man ska vara försiktigt så att man (och ens barn) inte bränner sig. Jag tror fortfarande på att kläder ger bäst skydd och är fortfarande ‘tveksam’ till solskyddskrämer (kemikalier kombinerad med solstrålar)(?)… Det är ju några forskare som menar att det kanske är just solkrämernas sammansättning i samband med solens strålar som har gjort mera skador än själva solens strålar ensamt. Det är viktigt med solen, solljus och d-vitamin (via solen)
Jag har dock fått strikta order om solförbud resten av livet. En stor sorg för mig, som älskar solen, men jag får se det som att nu har jag mera tid till annat när jag ute och reser istället för att ligga i solen. Bara att hitta alternativa vägar och vara otroligt glad över att jag har fått denna behandling och att jag kommer bli otroligt bra i huden efter behandlingen.

Så när ‘Allt om LCHF’ dimpade ner i min brevlåda i veckan, med mig på framsidan så kan ni bara tänka er den känslan… (jag visste ju inte att jag skulle vara cover-girl förrän bara några dagar innan tidningen kom ut). Det gav mig en underbar kick när jag såg mig själv där samtidigt som jag just nu ser för hemsk ut! Så just denna månadens tidning verkligen gav mig mycket ljus och energi i det ‘mörker’ jag just nu befinner mig i, men jag ser ljuset framöver så klart…

Det blir bra, jag vet det, och jag kommer fortsätta skriva som vanligt på bloggen så klart om allt möjligt (ingen träning just nu). Jag jobbar med nya boken och har en del planer och händelser på gång framöver. Jag kommer även dela med mig om hur det går med behandlingen.

Nu är det ett nytt och hälsosamt år framöver – den ska levas varje dag som om det är den enda dagen! Man får perspektiv när man går igenom något tungt i livet. 🙂
Jag har helt underbara vänner och barn som har ställt upp för mig, hjälpt mig, handlat, peppat, lyssnat, kramat, bjudit mig på champagne mitt uppe i allt…. Ni vet vilka ni är – TAAAACK! <3

Är det någon som läser som har gått igenom detta så får ni väldigt gärna maila mig via kontaktsidan på bloggen. Jag skulle gärna vilja komma i kontakt med andra som har fått diagnosen Aktinisk keratos… Tack 🙂

Stor kram till er och vi ses ju här på bloggen…
<3 <3 <3

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

97 Kommentarer + Kommentera

 • Det hör till biverkningarna att må dåligt, det känns som att ha influensa. Väldigt jobbigt. Brukar komma några veckor in i behandlingen.

 • Hej
  Jag behandlar mig just nu med denna salva
  I ansiktet och på bröstkorgen och mellan brösten. Ansiktet går bra men mellan brösten är det rött svullet och ömt. Funderar på att göra lite uppehåll och börja i gen efter ett tag. Brukar du smörja dig med en annan kräm på dagarna? Lycka till med din behandling.

 • Har jusst behandlas färdigt min aldara behandling, gör inte om de, så mycke biverkningar, feber varannan dag, skitmycke värk i kroppen, stickningar kliar, o trött,behandla min läpp, kommer nog inte vara så mycke i solen mer, jag som solat såååå mycke, man får hoppas salvan gjort gott

  • Hej, jag slutade en behandling med Aldara för 3 veckor sedan och jag mår fruktansvärt dåligt! Ont i hela kroppen, stickningar i fötter och händer, feberkänsla. Vet inte om det beror på salvan eller om jag fått någon annan sjukdom? Det är jättejobbigt, jag har svårt att sova och funderar på hur jag kan må så dåligt? Jag är jättekänslig för medicin över huvud taget, besvären bero på salvan? Jag har tagit en massa blodprover, kollat sköldkörteln men man hittar inga fel. Vad är din erfarenhet du som läser detta? Har läst att flera har haft liknande symptom. Kan jag hoppas på att besvären försvinner?
   Tacksam för hjälp!

  • Ja den är hemsk!!!!

   Jag går numera hos en privat hudläkare som ‘skrapar/skär’ bort nya fläckar. Så mycket mera skonsamt och behagligt. Känner ingenting då hon tar på bedövningssalva först. Läker på 2 dagar. Fläckar dyker upp varje år, men den behandlingen med krämen skulle jag inte fixa gång på gång!

   Försiktigt ute i solen nu! 🙂

  • Hej

   Förstår du har det jobbigt. Hur gick det för dig?

   Går igenom detta helvete också
   .Efter varje behandling så hoppas jag att det är den sista. Rent ut sagt just nu är det riktigt jävligt jobbigt. Huvudvärk, frätning, blåsor , svullnad, flagning, smärta och klåda .
   När ska detta sluta kan man undra.Har gjort behandlingar med Picato dom sista 6 åren. Några frysningar och kirurgi. Man hoppas att det ska ta slut nån gång.

   Önskar dig allt gott

   • Det är verkligen hemskt!!! Jag går numera hos en privat hudläkare som ‘skrapar/skär’ bort nya fläckar. Så mycket mera skonsamt och behagligt. Känner ingenting då hon tar på bedövningssalva först. Läker på 2 dagar. Fläckar dyker upp varje år, men den behandlingen med krämen skulle jag inte fixa gång på gång!
    Krya på och hoppas du läker snabbt!

 • Hej! Jag har idag fått reda på att jag har fått samma diagnos. Verkligen mycket som rör sig i huvudet just nu. Du får gärna maila mig och berätta hur allt har gått. Ska börja min behandling i helgen. Skönt att höra att någon skriver om detta! Mvh Therese

 • Hej!

  Jag sökte för en liten torr fläck på kinden som inte gick bort, hudläkaren sa att det förmodligen kunde aktinisk keratos. Nu har jag behandlat den två veckor och den har blivit ilsket röd och börjat bli ett sår. Undrar också hur det gått för er som haft AK…..jag är innan så ni kan ju bara ana hur jag är nu……

  Annica

 • Hej, det har gått några år sen du skrev och jag undrar så hur det gått för dig. Har själv alldeles nu startat en “kur” såväl på bröstet som i ansiktet och skulle behöva peppas av någon som lyckats. Det är jobbigt och smärtsamt men jag klarar det nog om det bara är värt besväret. Hur blev resultatet?Hälsningar Karin

 • Hej Monique! Jag vet att ditt blogginlägg är gammalt, men när jag idag googlade på Efudixkräm kom din sida upp på en gång. Jag besökte idag hudkliniken för en liten fläck jag oroade mig över, den visade sig vara “ingenting” MEN läkaren reagerade omedelbart på min solskadade hud och sa att jag behöver cellgifter. Gissa om jag nästan föll av stolen?! Jag ska nu behandlas med Efudixkräm, precis som du gjorde, men det dröjer 2 veckor innan krämen kommer till mitt apotek.

  Det hela känns helt galet men ändå ok, fast jag oroar mig givetvis inför hur jag ska se ut under behandlingen….. Jag ska ta pannan först och resten av ansiktet i höst. JAG ser inga tydliga solskador men hudklinikens läkare sa att jag har massor.

  Om du läser detta och vill svara, så undrar jag framförallt om du tycker det var värt besväret under dessa veckor? Har din hud i ansiktet blivit fin igen? Skulle du – hemska tanke – göra om det om du måste?

  Allra bästa hälsningar, Lena, omtumlad och osäker…

 • Hej!
  Tack för att du delar med dig av dina upplevelser. Själv är jag 46 och fick diagnosen keratisk keratoser för ca 6 år sedan. På i stort sett hela kroppen. Under de här åren har jag behandlats till och från. Ibland överjävliga perioder, ibland snällare. Men tack gode Gud att läkemedelsindustrin uppfunnit Picato! Behandlades med Aldara under flera år och det var helt fruktansvärt. Förutom enormt läskiga sår blev jag deprimerad, omöjligt sova om nätterna, hjärtklappningsr, enormt trött, mitt minne blev extremt dåligt, var tvungen sjukskriva mig. jag har känt mig ohyggligt ensam i detta! Jag är så ung och har redan sjukdomen. /Titti

 • Hej! Jag blir behandla just nu för samma som du. Jag håller med att det inte finns många som kan berätta hur det är eller hur det blivit. Hur har det gått för dig? Jag har 6 ställen i ansiktet som är frysbehandling och om en vecka ska jag smörja med Picato. Det är mycket tankar som snurrar i huvudet. Tänk om de utvecklas, hur ska jag hantera solen, kommer det fler? Mvh Katsrina

  • Maila mig gärna Katarina! Styrkekram!

 • TACK för att du har satt ut bilder på aktinisk keratos behandling. Min make har just nu genomgått två behandlingar, men läkaren tyckte bara att han skulle behandla några fläckar. Eftersom man ska sätta på denna salvan innan man går och lägger sig, så fick han trots att vi gned in salvan i huden, en väldig reaktion efter en vecka. En morgon var hela kudden blodig och många stora sår som blödde.

 • Jag ska börja min behandling med Efudixkräm på måndag och jag är jätteorolig för hur det ska gå. Hur kommer jag att se ut och när är det som värst? Gör det ont och i så fall jätteont eller bara lite? Ja, frågorna är många och jag har fått en del svar genom din blogg. Tack, Monique

 • Tack för att du ger ett ansikte till denna sjukdom. jag ska själv börja egenbehandling med kräm imorgon kväll. Inte jätte orolig men klart att man funderar. Framför allt då jag ÄLSKAR att vara i solen och värmen och har åkt till Thailand de senaste 8 åren men jag funderar på om jag kan göra det framöver….
  min läkare är jättebra och säger att jag ska fortsätta att vara ute och åka till sol och värme om jag gillar det men att förändra mina vanor att sola………. Ugggg så hemskt det är då man har hittat det men älskar men inte kan göra mer…..

  Kram
  Ann*

 • Läste sitt inlägg först nu, och vill bara säga att jag är ledsen för din skull. Är dock glad för att du verkar ha fått en tydlig diagnos och bra hjälp,utan det är allt så mycket jobbigare.
  Försök att bita ihop ett par veckor till så håller jag tummarna för att du snart blir gladare när du ser dig i spegeln!
  Ska man se något positivt med sådana här ledsamheter så är det just det du själv säger — att man får perspektiv på livet. Ta vara på varje dag! Kram!

  • Tack för omtanken… Så är det, ta vara på varje dag! 🙂

 • Usch vad jobbigt det lät Monique!
  Jag har inte varit inne på bloggen på ett bra tag men kände nu att jag ville tala om att jag tänker på dig och håller alla tummar som bara går för att det ska bli bra till slut!
  Lova att du är rädd om dig!
  Kram Cecilia

 • Har följt din blogg en längre tid och tycker om att knacka på här då och då för att få ta del av dina råd och lära mig mer. Tycker att du är strong som delar med dig av din jobbiga sjukdom och allt vad det innebär för dig med känslor och funderingar.
  Har faktiskt aldrig hört talas om detta och lärde mig något nytt igen.
  Skickar dig “kryapådig” hälsningar och hoppas att du snart är igenom en lyckad behandling och glatt kan blicka framåt igen 🙂

  Ha det bra!

 • Nå økte pulsen her. Vakre, kloke Monique. Takk for at du deler med oss. Mange klemmer til deg … fysj for en erfaring du nå gjennomlever…. men jeg vet … det går bra… Fint også at du lar oss følge deg på veien. Vi er også dine venner 🙂

 • Nej men. 🙁
  Starkt av dig att berätta för alla oss i bloggen. Ger dig all styrka. <3
  Jag fullkomligt älskar din blogg, och har blivit mycket hjälpt i min kostomläggning.
  Kram

 • Tack för att du delar med dej!! Själv har jag aldrig hört talas om detta, dock är jag mycket rädd om mitt skinn mot solen, och har varit dom senaste ca 12 åren. Min mormor dog av sin hudcancer så det finns bland kvinnorna på min mammas sida, då mostrar, en kusin och min mamma haft leverfläckar som varit malignt melanom.

  Så även om man inte ligger i riskzoner, men har man leverfläckar så är det god idé att be sin läkare nån gång om åren kolla igenom kroppen, bättre att förekomma här!

  Stor kram till dej <3

 • Tittar in då och då, fin blogg!
  Tack för att du berättar, det är ett steg närmare tillfrisknandet!
  Vi (dina läsare) följer dig på denna resa.
  Styrkekram till Dig!

 • Shit! Vart det så! Inte kul!

  Har aldrig studerat om hudåkommor eller hudcancer, hade ingen aning om förstadier eller hur cancer kan utvecklas. Tufft det där!

  Bra, att sjukvården numera har bättre koll på allt det där så att man kan få hjälp i god tid, så att det inte hinner utveckla sig till mer svårbehandlade former. Låter illa nog det du har nu.

  Skönt med alla goa vänner omkring dig som kan hjälpa dig! Måste vara fruktansvärt frustrerande att inte kunna vara som vanligt.

  Krya på dig, Monique, och jag skickar en massa ork för att stå ut under behandlingstiden!

  Kramar från Mervi

  • Tack goa Mervi! Jag har så fina vänner, som tur är! Det har varit riktigt tungt, men det känns som idag har det vänt! Riktigt skönt, men ser för hemsk ut än! Lite tid så… <3

 • Pepp, krya på dig, och styrkekramar! Det här fixar du!

  • Tack, ja det gör jag! Tänker positivt!!! 🙂

 • Men usch vad hemskt. Jag har inte läst din blogg under hela December och fick en chock när jag såg det här. Vad du är stark som vågar gå ut och berätta om det. Kämpa på så kommer det lösa sig och tacka LCHF för ditt starka immunförsvar.
  Kram Jennifer

  • Tack… en kamp, men jag övervinner! 🙂

 • Jag hade missat det här. Jag har sett att du varit sjuk men inte om det här. Måste vara jättejobbigt!! Men du verkar vara en väldigt stark person som kommer att klara det. Du ska se att krämen nu gjort sitt och bara vänta på läkandet. Kramar!

 • Jag har inte varit inne pà din blogg pà vàldigt lànge (pga att min dator hànger sig nàr jag fàr upp din sida), och ser nu detta. Jag beklagar! Dock ska du veta — eller du vet sàkert redan — att det àven finns vàldigt mànga bra “alternativa” behandlingar mot hudcancer och att det àr den form som àr absolut làttast att bota (vad jag vet i alla fall).

  Ditt inlàgg var vàldigt vackert och positivt. Du skriver vàldigt bra och har en vàldigt hàlsosam livsinstàllning. Det gòr att du kan ta dig igenom àven svàrigheter som kommer i vàr vàg pà ett bra vis. Skickar en massa styrka till dig fòr nàrmsta tiden!

  • Tack så jättemycket för dina fina ord! Värmer verkigen… TAAAACK! Kram!

 • Tråkigt att du drabbats av den sjukdomen. Men roligt att det bara är förstadium. Sen tänker jag att det kanske inte är så bra att sminka sig utanpå krämen. Eller kanske det inte spelar någon roll? Kram!

  • Tack… Nej jag ska inte sminka mig alls, men inför nyår så gjorde jag dock det – annars hade jag suttit hemma ensam! 🙂 Vågar inte visa mig bland folk så här 🙁

   • Såklart man vill vara fin på nyår! Jag ska hålla tummarna för att behandlingen gör susen och att du så snart som möjligt blir fri från sjukdomen. LCHF sägs ju enligt sakkunskapen svälta ut cancer. Då bör den ju kunna svälta ut förstadium också tycker jag!

    • Tack 🙂

 • Tack för att du har styrkan att dela med dig! Kämpa på!
  stora STYRKEkramar!!

  • Tack så mycket Marie… 🙂

 • Hi Monique

  A Brazilian friend of mine has had the same treatment on her face. It took a few weeks and it got worse before getting better but she is fine now.

  Kram and stay strong.

  • Oh really? That’s what they say, gets worse then gets much better! Thank you! 🙂

 • Trist att höra! Starkt att berätta det för oss!
  Styrkekramar från norr!

  //Eva

  • Tack Lule-Eva <3

 • Stora kramar från Åsa i N

  • Tack Åsa! 🙂

 • Hej Monique!
  Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter. Skickar dig styrka och kramar!

  • Tack för styrkan du skickar! Alla ni är ju underbara! Kraaaam!

 • Kære Monique

  Tusind tak fordi du deler din historie med os. Du er stærk og modig 🙂 Alle kan ikke hjælpe alle, men alle kan hjælpe nogen. Og jeg er sikker på, at din historie kan hjælpe nogen i samme situation. Der er ingen tvivl om, at din krop er meget stærkere i dag med så mange års sund kost.

  Sender dig et stort og varmt cyberkram. Alt det bedste til dig, Monique 🙂

  • Jag hoppas det, att det kan hjälpa någon annan någon gång. Tack för dina fin fina ord! Det värmer verkligen!

 • Intressant att läsa om…
  Jag har alltid haft lätt för att bränna mig, men ignorerade det i den trotsiga tonårsåldern…. Nu är jag mer försiktig. Använder sällan solkräm, utan vistas i solen korta stunder, och “pausar” i skuggan. Eller har på mig täckande, sladdriga sköna kläder.
  Strongt att du delar med dig. En påminnelse för oss andra att man ska vara försiktig. Stor kram!

  • Bra med försiktighet! Tack… Kram tebax Cam!

 • Strongt Monique, du fixar detta! Också! Tusen styrkekramar.

  • Tack så mycket Karin! <3

   • Hej! Skönt att du delar med dig. Mina 4 veckor har gått nu. Sista beh . I fredags. Känner mig så sjuk. Illamående och jättetrött. Hela bröstet som en stor sårskorpa och flera illröda fläckar i ansiktet har väl gjort fel men fattade inte att jag skulle smörja hela ansiktet. Måtte jag bli piggare snart. Känner mig helt utslagen. Kram och lycka till.

    • Oj sorry, missat att svara dig Rosie!
     Ja visst är det tufft och tungt! Numera skär jag bort (hos hudläkare) nya märken – så smidigt!
     Krya på! Och inför framtiden kolla upp att få nya fläckar skurna, det tar 15 min, känns inte alls (bedövning) och läker inom ett par dagar. Klart! Inga biverkningar!

 • Det här fixar du! 🙂
  Du är modig som berättar i bloggen.
  Kramar till dig!

  • Tack Sara! Phu vilken pers, men det ska bli bättre! 🙂

 • Oj vad du har det jobbigt,tack för att du delar med dig av detta .
  Jag j är säker på att du tack vare din positiva inställning, LCHF ,goda immunförsvar mm kommer kunna besegra sjukdomen.
  Jag önskar dig LYCKA TILL från hela mitt hjärta .
  Kramar från Åland

  • Tack Susanna! Stor kram till er med och allt gott under 2013!

 • Håller tummarna för dig, Monique! Lycka till! Du är ju bevisat stark nog för att klara av det här, det tvivlar jag inte en sekund på. Det blir bra sedan, ska du se.

  • Tack, det blir bra absolut… 🙂

 • En bekant till min mor hade detta och det såg inte så roligt ut under behandlingen, men har efteråt aldrig haft bättre hy. Det funkar tydligen alldeles utmärkt så du ska nog inte oroa dig så mycket. Det kommer bli hur bra som helst. Kram på dig!

  • Tack Putte att du berättar! Jag suger åt mig av ALLT jag kan komma över där jag hör om andra som genomgått denna behandling, och det är ju några stycken tydligen, men inte ofta man träffar på någon. TACK igen. Har hört att huden blir helt fantastisk sedan (ny bebishud!) 🙂 Hoppas på det nu! Tack igen!

 • Blir så berörd av detta du berättar. Jag tar själv cellgifter(sprutor) en ggr i veckan för en reumatisk sjukdom. Trots det får jag fortfarande inflammationer och nyss fått hjälp med kortison sprutor i båda fötterna. Väntat på hjälp i 4 mån då de gör det med hjälp av ultraljud för att träffa rätti dessa små leder. Varje dag är jag dock inne på din blogg o hämtar positiv energi från dig, så positiv o levnadsglad som du är. Därför gör det så ont i mig o läsa att tårarna rinner hos dig! Men du kommer klara detta, helt övertygad! Tänk vad du gör och har gjort för många. Hoppas vi alla här kan ge dig extra styrka när det är som svårast! Varma kramar

  • Men åh Anna! Stackars dig, vad du måst ha det tufft!!!! Tack så jättemycket! Stor varm styrkekram till dig med! <3

 • Det känns som tryggt i allafall med den läkarhjälp Du har,och jag är övertygad om att Du får vad som krävs för att bli helt återställd igen.
  Jag kollade in på Annika D hälsovinster om hudproblem men just detta Du beskriver var inte med. Dock beskrevs där hur bra LCHF kan hjälpa till vid hudåkomma.

  Bra att Du har bra vänner omkring Dig. Kram!

  • Tack Ethel! 🙂

 • Det här fixar du, kram

  • Det gör jag! Tack Lena… tar lite tid bara och mycket energi (men det har jag ju 😉 )

 • Tack för att du berättade…säkert hade du fått många funderingar på bloggen annars då man säkert skulle ha förstått att något inte var sig likt och istället undrat. Du är klok som vanligt och tur att du äter LCHF som är inflammationshämmande, annars hade du kanske mått sämre. Som jag sa tidigare du utstrålade otrolig styrka på tidningsomslaget så du kommer att fixa detta galant.

  Inte ska du vara ledsen för solandet man blir i alla fall bara torrare och rynkigare i huden ju äldre man blir så man behöver inte påskynda det med sol. Lagom är bäst tror som du att man behöver vara ute i solen fast med kläderna på. När vi var i Thailand hade jag ljusa kläder på hela tiden och jag var brunast i familjen när vi kom hem. Över hela kroppen så snacka om att solen är stark för oss nordbor.

  Inte lätt att vara människa men det underlättar när man läser din fantastisk blogg som ger både styrka och energi.
  Krya på dig och vi bloggläsare får hjälpa dig med peppingen nu.

  Styrkekram
  Stina

  • Tack Stina… Eller hur skrynklig blir man ändå ;)! Tack för peppning och dina ord! Uppskattas! Kram!

 • Jag tror att jag talar för alla dina läsare när jag säger att jag tycker det var bra och starkt av dig att dela med dig till oss som läser din blogg! Vi kommer stötta dig varenda steg på vägen, kram!

  • Taaack Frida! 🙂 Kram!

 • Jättefint skrivet och mycket lärorikt som allmänbildning kring en ganska vanlig åkomma som det verkar. Jag tror stenhårt på att du trots allt sitter med trumfkort på hand med en kropp i bästa balans kryddad med ett starkt immunförsvar!
  Hårda kramar till dig Monique

  • Tack Majoren, som alltid, så är du så snäll och klok… Hård kram tebax!

 • Vill bara skicka en kram. Starkt av dig att berätta! kram

  • Tack AnnaJo…

 • Vad tråkigt att höra och vad ledsen jag blir för din skull. Du har alltid så mycket kraft och energi att dela med dig av. Jag håller både tummarna och tårna för att du ska bli bra så fort som möjligt. Styrkekramar i massor. 🙂

 • Kramar till dig ♥.

 • Hi there, big hugs to you Monique but I know with your strength and spirit you will knock this out.
  Seeing that Aldara medicine, I remember we had to use it on my oldest son when he was about 2 or 3. He had small little wart-like growths all over his body and with that treatment (which is excellent) it disappeared, to this day actually, but he always wore one of those UV vests and sunblock from dermatologist in Australia when he was out. The little scabs looked exactly like your pictures maybe just not so big…anyway just wanted to say I’m thinking of you! Lots of love…

 • Du kommer att klara detta jätte bra. Jag fick cellgift och tappade allt hår hade inget hår i flera månader. Så jag vet hur det är.
  Du är stark och modig!!!!

  • Ååååh så hemskt! Vilken mardröm! Men det är väl hår och ansiktet – de delar som syns tydligt utåt! Blääää! Tack att du berättade! Kram!

 • Många styrkekramar till Dig!!

  • Tack Ulrika, phu! 🙂

 • Stor kram till dej! Förstår att det är skit jobbigt just nu men kämpa på. Väldigt modigt att berätta på bloggen. Styrketräning kramar!

  • Tack så mycket Sofie! 🙂 Det värmer så med alla härlig kommentarer, blir berörd!

 • hoppas att du snart mår bra, jättetråkigt att höra att du råkat ut för detta ! men samtidigt sicken tur att du äter/ har ätit nyttigt länge. som du säger , ditt immunförsvar e på topp. stor kram å lycka till
  gunsan

  • Tack! Eller hur, ett starkt immunförsvar är ju oslagbart!

 • Stor kram till dig, kämpa på Monique. Tänk på att det blir bättre till slut 🙂

  • Ja, försöker tänka så! Tack 🙂 Maud!

 • Tack för att du berättar för oss!
  Kram <3

  • 🙂 Tack att du (ni) kommenterar, det värmer stort!

   • Hej igen. Skrev till dig för någon dag sen.
    Har du några minuter över och vill berätta om din behandling samt hur det har gått efteråt så är jag väldigt tacksam. Ska påbörja min behandling ikväll och har för ca 1 månad sen tagit bort ett märke som var ”Basaliomcancer”. Tack på förhand!! Hoppas du mår bättre nu. Mvh Therese

    • Hej Therese…
     Det har gått bra, dock dyker det upp nya keratoser efter hand. Jag var helt utan i ca 3-4 år… Nu får jag nya fläckar ca 2-3 ggr/år. Jag har som tur kommit till en fantastisk hudläkare här i Karlstad, på Uruderma, som numera skär bort (med bedövning) varje gång jag får en fläck. Det går fort, är enkelt och framförallt smärtfritt. Får en liten skorpa som är borta på 2 till 3 dagar. Jag vet inte om det är därför det återkommer eftersom det blir en och en och inte ett större område som krämen tar.

     Krämen är en tuff behandling, inge jag skulle göra om om inte jag absolut måste (så klart). Vila mycket, får hjälp hemma med allt som ska göras och ta hand om dig! Styrkekram Monique

 • Många styrkekramar till dig!!

  • Tack Åsa!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »