Aktar mig för solen, men njuter

2013-07-06 19:09     2 Kommentarer    Kategori: Livet

20130706-190819.jpg
Jag har ju solförbud, men med nyinhadlat hatt så funkar det! Resten av kroppen får D-vitaminladda!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

2 Kommentarer + Kommentera

 • Hej Monicue!
  Varför och av vem har du fått solförbud? Säg inte att det var av en läkare som är lika solskrämd som andra är fettskrämda.
  Har sett dig “på nära håll” flera ggr, senast i Säffle 27-30 juni. Tror inte att du har en extremt solkänslig hudtyp.
  Har du varit på någon föreläsning av Mats Humble, “Mr D-vitamin”? Han är läkare och en intressant föreläsare om hur nyttigt det är att sola. Googla!
  Jag är själv glad i att sola. Jag tror att vi LCHF-are smörjer vår hud mycket bättre än alla andra genom att smörja med rikligt med animaliskt fett “på rätt sida av huden”.
  Det har för övrigt verifierats i flera kommentarer på olika bloggar att vi blir mer tåliga mot solens “smekande värme”.
  I vintras gjorde jag något som lite var ett test av ovanstående hypotes.
  Först bara lite “bakgrundsfakta”. Jag är “ljushyad” till hela mitt ursprung men har kanske en mer soltålig hud än vad många har. Inför min resa till “mycket soliga trakter” hade jag preparerat mig med att sola i solarium ca 10-11 ggr med ca 3-5 dagar mellan varje tillfälle.
  Jag var jag i Sydamerika i ca en månad, i februari. Mesta tiden var jag i Rio de Janeiro. Jag var där enbart för att njuta av sol, bad och karnevalen. Det är högsommar där då och mycket varmt på dessa tropiska breddgrader. Låg bl. a. på Copacabana i 18 dagar och badade och solade rejält. Stålande sol och molnfri himmel varje dag.
  Jag solade varje dag men givetvis med försiktighet. Höll hela tiden noggrann koll på hur lång tid jag hade exponerat mig varje dag. Men det betyder inte att det var lite tid i solen hela tiden. Nej, jag började med ca 1-1,5 timme per dag och skruvade sedan successivt upp exponeringstiden till 3-3.5 timmar per dag i direkt solljus mot slutet av vistelsen.
  Nu kommer vi till den viktiga poängen i denna utläggning. Under ingen del av denna vistelse använde jag mig av några “solkrämer eller sololjor” för att skydda huden på utsidan. Jag hade heller inget behov av att använda mig av “aftersun-krämer”. Var beredd att göra det om behov hade uppkommit.
  Min hud klarade denna exponering galant utan några som helst besvär. (Jag är väl medveten om att en ev cancer pga ovanstående visar sig först om en mindre till större evighets tid.)
  Kan det vara så att hudcancer uppkommer när kroppen/huden har för dåligt försvar på insidan? Beträffande dig Monicqe så borde ju du, med allt fettkaffe och annat gott ha ett alldeles utmärkt försvar nu.

  • Läs bakåt i bloggen så förstår du varför, tycker inte Monique behöver ta allt en runda till =)

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »