Vin ÄR bra för hälsan! Punkt!

2015-10-23 12:47     6 Kommentarer    Kategori: LCHF teori, Tips

Artiklar i Aftonbladet kan man ta med en nypa salt ibland (talar från erfarenhet!). Men när jag ser vem som ligger bakom artikeln, läkaren, professorn och forskaren Fredrik Nyström så blir jag glad och känner att här är det en artikel som är mycket trovärdig. (Ibland VILL man ju helst att det ska vara trovärdigt, beroende på den egna åsikten).

vinpuff

Det har forskats kring regelbundet vindrickande. Och resultaten är väldigt intressanta. Vin gör inte att du går upp i vikt, bara det! Många tror ju att det blir så mycket kalorier av vin och att det gör att man kan öka i vikt. Nu räknar ju inte vi kalorier så där föll ju den teorin. Däremot kan jag själv uppleva att det är svårare att minska i vikt när man regelbundet dricker vin. Men det är bara min erfarenhet och inom parentes här!

Men vad visar denna studie som Fredrik Nyström har tagit fram:

Vin varje dag kan skydda dig mot kärlsjukdom.
Långvarigt drickande minskar farligt kolesterol nästan lika effektivt som mediciner. Och det är verkligen intressant.

– Det finns starkare stöd för att vin är nyttigt, än det finns för att börja motionera på doktorns inrådan, säger professorn Fredrik Nyström.

Många av oss skulle förmodligen fundera över våra alkoholvanor om vi avslutade varje kväll med ett eller två glas vin. Men i själva verket borde kanske fler ha en sådan rutin – om inte annat för att skydda hjärtat och sova bättre.
Det här skulle kunna vara jag, jag tar ofta ett glas vin om kvällen, det hör till min Sydafrikanska kulturuppväxt. Inga konstigheter, mera än att folk i min omgivning ibland kan lyfta på brynen.

Så här gick studien till:

Drack vin varje dag

45 deltagare mellan 25 till cirka 35 år lottas i två grupper.
Den ena gruppen fick inte dricka alls på tre månader, den andra ordinerades vin dagligen – 1,5 deciliter till kvinnorna och 3 till männen. Under tiden togs noggranna prover på bland annat lever, blodfetter och total fettmängd i kroppen. Nu är de preliminära resultaten klara – och de har förvånat inte minst Fredrik Nyström själv.

Levern opåverkad

En annan oväntad effekt var att levern gick helt fri från påverkan enligt blodproverna.

– Vi tog fem olika prover och det hände absolut ingenting. Det förvånade mig – jag hade tänkt mig att vi skulle kunna se att det åtminstone var jobbigt för levern, men inte ens det hittade vi.

Myndigheterna då?

Ett flertal studier har nu talat för att alkohol främjar hälsan, särskilt när det gäller att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Men myndigheterna vill trots det inte uppmuntra till vindrickande, ens i liten mängd.

Typiskt svenskt att hetsa upp sig över alkohol, menar Fredrik Nyström.

Folkhälsoinstitutet varnar

Folkhälsoinstitutet offentligt varnar för att alkohol höjer blodtrycket. Hur ska man då tänka?

Fredrik Nyström: – Med nivåerna vi talar om här sänker det blodtrycket – det vet ju varenda människa – det är kärlvidgande och därmed blodtryckssänkande! Det är först vid mycket stort intag som blodtrycket stiger i stället.

Så skål på er denna fredag, men även om det hade varit måndag!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

6 Kommentarer + Kommentera

 • Jag trodde det var en ny studie men den är ju från februari 2010.
  Resultatet är ju glädjande men Fredrik borde kanske göra en
  ny studie. Idag är det ju många viner som passerar Simrishamn
  för att anpassas till den “svenska smaken” = sötas och tillsätta
  andra kemikalier som inte behöver deklareras då mängderna är
  små totalt sett.

 • Här verkar man helt ha bortsett från alkoholens uppenbara skadeverkningar. Alltför många fastnar i ett beroende som drabbar inte bara dem själva, utan hela familjen. Ingen som tar sitt första glas kan vara säker på att inte bli alkoholist.

 • “Vin ÄR bra för hälsan! Punkt!”

  Sånt töcker jä om å höre

 • Man måste kanske väga in hur mycket tillsatser o kemikalier där är i vinet.

 • Skål på dej!

 • Gud så intressant studie!!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »