Varför omega-3?
Vet du att här i Norden får vi i oss alldeles för mycket omega-6! Det ger en ojämn belastning på Omega-3 och Omega-6. Helst skall kroppen få i sig lika mängd av båda (1:1)!
Omega-6 är nödvändig för oss men inte i den mängden! Hur får vi i oss för mycket omega-6?
Jo genom: Veg. oljor: visst kött, avokado, nötter – men speciellt från oljor och margariner!
Vad gör det om vi har en obalans av omega-3 och omega-6?
Det ger fysilogiska konsekvenser som:
Förstärkt smärtsignalering
Inflammationer i kroppen
Ökar blodets koaguleringsförmåga.
Vi behöver, med andra ord, mera omega-3 och det får vi om vi äter:
Fet fisk: lax: makrill: sik: ål…
Kött från gräsbetande djur, djuren gör om omega-3 ALA i vegetabilier till EPA och DHA som vi behöver mera utav!Vi har svårt att tillgodogöra oss omega-3 från vegatabiliska källor, endast en liten del omvandlas. Så när oljor och nötter har mycket omega-3 är det bra ur aspekten att det är mindre omega-6!
Måste vi äta omega-3?
Läs fördelarna här nedan och avgör själv!
Det dämpar effekten av omega-6
Skyddar bla mot blodproppar, ögonsjukdomar och demens
Bygger upp hjärnan hos fostret
Skyddar mot hjärt- kärlsjukdomar, högt blodtryck, arytmier mm
Minskar symptomen (stelhet och smärta) hos personer med ledbesvär
Ger skydd mot huden t.ex pigmentförändringar, torr hud/hårbotten, mjäll och eksem
Förebygger nedstämdhet och humörsvängningar, ökar då välbefinnandet
Hos barn har tillskott av omega-3 visat sig kunna lindra inlärningssvårigheter, dyslexi, koncentrationssvårigheter och ADHD
Ger en antiinflammatorisk effektHÄR gör jag alltid mina omega-3 beställningar! Jag skall berätta mera imorgon! 🙂