Sockerfritt är inte kolhydratsfritt!!! OBS!

2011-10-06 10:53     Kommentera    Kategori: LCHF teori


Att många vill undvika aspartam det vet vi. Men det finns många som inte bryr sig om sötningsmedlen¸ och anser att det är värt att ha det där lilla ‘sockerfria’ godiset ibland.
Då kan det kännas bättre med ett sötningsmedel som är inte energigivande¸ som är istället ett syntetiskt framställd (konstgjord) sötningsmedel.

Det är ju ändå sockerfritt! Eller?

Innehållsförteckning för läkerol:
Sötningsmedel (isomalt¸ maltitolsyra¸ arpartam¸ aceslfam-K)¸ aromer (bland annat optafresh citron)¸ syra (citronsyra)¸ antioxidationsmedel (ascorbinsyra)¸ färgämne (E160a). Överdriven konsumtion kan ha laxerande effekt. Innehåller en fenylalalinkälla.Energi 960 kj/231 kcalProtein 0 gKolhydrater 95 g-varav sockerarter 0 g-varav sockeralkoholer 95 gFett 0 gFIber 0 gNatrium 0 g

Innehållsförteckning Fisherman’s Friend (sockerfri)

Näringsinnehåll per 100 g
Energi: 241 kcal
Protein: 0 g
Kolhydrater: 98¸41 g
Varav sockeralkoholer 98¸41 g
Fett: 0¸57 g
Natrium: 0¸003 g
Pris: 10¸90 för 25 g

Hur är det med sockeralkohol?

Wikipedia
?Sockeralkoholer är en typ av molekyler som liknar sockerarter… Sockeralkoholer betraktas som sötningsmedel. Därför har de ett E-nummer. Flertalet av dessa förekommer i naturen¸ men oftast i så låga halter att utvinning inte är lönsam. I stället framställs sockeralkoholerna ur naturliga sockerarter genom reduktion med vätgas under högt tryck och med nickel som katalysator.
Dessa sötningsmedel absorberas långsamt och ofullständigt vilket leder till att vatten hålls kvar i tarmen och därmed kan diarré uppstå. Konsumtion av större mängder sockeralkoholer kan därför ha laxerande verkan. Livsmedel som innehåller mer än 10 % sockeralkoholer bör därför märkas med uppgift om att överdriven konsumtion kan ha laxerande verkan.
Inte alla sockeralkoholer är lämpliga som sockerersättning till diabetiker i och med att vissa kan påverka blodsockernivån¸ även om höjningen inte är lika stor som vid sockerintag.?

Anledningar till varför folk väljer sockerfritt:

Produkter som innehåller sötningsmedel och sockeralkoholer:

Ibland när jag känner att ketonerna har tagit överhand i min mun och andedräkt så har jag köpt mig en påse med Fisherman’s Friend i just denna tro att det är sockerfritt – alltså påverkar inte blodsockret.
Men nu har jag förstått att sockeralkohol kan visst påverka blodsockret och skappa sötsug!

Vad har du för ideér eller erfarenheter om detta?

Mera läsbart:

Sötningsmedel värre än socker?

?Mindre socker för dig som gillar godis?

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »