Slut på semester? Mina ‘nya tag’ LCHF tips

2013-07-28 15:41     6 Kommentarer    Kategori: LCHF teori, Tips

IMG_1386

Vilken underbar sommar det har varit, wow!

Närmar sig semestern sitt slut? Hur ser det ut för dig? För mig är det några kilo plus (som alltid under sommaren)! Det blir (för egen del) för mycket alkohol (mest vin), bär, mörk choklad ibland, flera måltidet, flera fikastunder (mellanmål), flera snacks (mera ofta) osv….

Tips för att hitta tillbaka till en bra och lagom LCHF vardag

 1. Drick alkohol i måttliga mängder och vid speciellt tillfällen.Levern förbrännder alkohol i första hand, och då står fettförbränningen på väntlistan!
 2. Testa PF (periodiskfasta) eller fettkaffe på morgonen för att boosta förbränningen.
 3. Öka vardagsmotionen en aning, eller gå på några tränigspass.
  det ökar endorfinerna och välmåendet vilket ger positiv effekt på matval och intag.
 4. Se till att få i dig bra med och mycket fett.
  Fettet ger längre mättnad och minskar då även sötsug.
 5. Skippa mellanmål och fikastunder, håll ätandet till 2-3 måltider.Kaffe och grädde blir oxå ett mellanmål.
 6. Sök upp info och recept på nätet eller köp en ny inspirerande LCHF bok så du känner motivation på nytt
 7. Tänk på att kokosolja och koncentrerad smör är 100% fett, majonnäs och smör är 80% fett, grädde är 40% och crème fraiche är 34% fett.
  Ju högre fetthalt desto bättre dessutom blir då mindre mängd och färre kolhydrater för att uppnå samma mättnad.
 8. Ät färre nötter, bär och choklad.
  Hur det än är så innehåller dessa mycket kolhydrater.
 9. Under matlagningen undvik att smaka eller småäta.
  Ät inte upp efter barnen heller 😉
 10. Mät dina framsteg med måttband, undvik vågen om du triggas av besvikelse….
 11. Använd en bra stekpanna och stek upp rester i massor av smör, stek gärna ett ägg att ha på sedan så att gulan rinner lite – supergott!

HAR DU ETT BRA TIPS SÅ HÄR EFTER SEMESTERN?

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

6 Kommentarer + Kommentera

 • Min semester började igår, men jag har hela sommaren smuttat vin nästan varje kväll i det härliga vädret och för mycket nötter och choklad har det väl också blivit, men nu när det är semester VET jag att min absoluta akilleshäl är GLASS! Särskilt om det är fint väder. Jag har egengjord “LCHF” glass i frysen. Men den har jag ju inte med mig på alla mysiga utflykter man brukar göra på sommaren…
  Som tur är har jag gått ned i vikt trots allt och hoppas att semestern inte förstör den trenden! Tack för en härlig blogg!

 • Startar upp igen enligt matsedeln vecka två tisdag i boken LCHF på riktigt. Hoppas gå ner i vikt i den takt jag gjorde förra veckan. Äter lunch vid 12-tiden, fettkaffe på eftermiddagen och middag kl 19. Hoppas också må och sova lika bra som jag hittills gjort av detta sätt att äta. Fler som följer boken?

 • I regel tycker jag att mejeriprodukter (förutom smör och ost) ställer till det när det gäller vikten. Men det kan ju vara individuellt också. Jag har inte alls lika mycket grädde och creme fraiche i maten längre, nu är jag nöjd med mindre mat överhuvudtaget och tar 1 msk kokosfett varje dag som kosttillskott och för att få i mig fett. Fungerar mycket bra, tycker jag.

 • Hej Monique!
  Har köpt din nya kokbok och följer dina recept sedan en vecka. Fin bok med härliga bilder och framför allt verkar recepten fungera! Tills i dag då jag GÅTT UPP ett kilo sen i går!
  Har under förra veckan stadigt gått ner 2-3 hg varje dag och sovit jättebra. I går kväll lagade vi Kyckling med ädelostgryta och det var ju mycket grädde i den, 4 dl om man räknar med smetanan. Jag sov också oroligt i natt på samma sätt som då jag ätit för mycket kolhydrater på kvällen. Misstänker att jag gått upp av grädden. Vad kan jag ersätta grädden med i recepten? Vill gärna fortsätta med dina recept som är supergoda! Och vad ska jag göra för att snabbt gå ner igen? Jag är 60+ och har haft väldigt svårt att gå ner trots att jag ätit LCHF i flera år.

  • Is i magen säger jag! OCH det har varit extremt varmt den sista tiden vilket oxå kan påverka!
   Det kan ha blivit för mycket grädde… svårt att säga! Hoppas det ändrar sig snart! Dra ner på mejerier ytterligare annars, använd mera smör istället till matlagningen!

   • Hej igen Monique!
    N har jag testat recepten i din nya bok i snart två veckor men är tillbaka på samma vikt som jag började på. Jag tror att det kanske är värmen som du säger eftersom jag följt recepten till punkt och pricka och dessutom flera dagar kört periodisk fasta till kl 12.00. Fortsätter en vecka till eftersom jag mår så bra, maten blir så god och jag är aldrig hungrig! Kollade också “ketosen” i dag och låg på 0,4 mot 0,2 för en vecka sedan.

    Katarina

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »