‘Sanningen’ om korv

2012-07-22 11:08     Kommentera    Kategori: LCHF teori


Korv tillhör den del av vår kost som är processat, tyvärr. För det är både gott och smidigt med korv. Man ska verkligen se upp för olika korvsorter och vad dessa innehåller! Sanningen är skrämmande…

Cancerorganisationer över hela världen varnar för processat kött. Men vad är det som gör korv så farlig?

I stora kärl blandas slaktavfall av fläsk med rosa slam från kycklingkadaver som pressats genom galler och blästrats med vatten. Röran mixas ihop med konserveringsmedel, smakämnen, rött färgämnen och sedan trycks det in i tuber för att kokas och packas.

Korv är den ultimata processade och industirella maten vi kan äta. The World Cancer Research Fund rekommenderar att alla borde äta mindre mängd processad kött, vilket skulle minska mängden fall av tarmcancer…

Svensk expert Nils-Gunnar Ilbäck menar att varningarna är överdrivna och att det finns för lite forskat på ämnet. Han säger att det är troligen en kombination av olika saker som är farligt, tex koppling till livsstil.

Vilka tillsatser finns det då i korv?

Förutom kött, vatten, stärkelse och salt brukar varmkorv innehålla följande ingredienser:

Mjölkprotein: Mjölkprotein hjälper till att binda ihop korvsmeten. Det finns ingen hälsorisk med mjölkprotein såvida man inte är allergisk mot mejeriprodukter.
E250 Natriumnitrit: Ett ämne som är tillsatt i korvarna för att de ska behålla sin färg och förhindra dem att de bli gråa. Djurförsök har visat att natriumnitrit ökar risken för cancer.
Nils-Gunnar Ilbäck, toxikolog och expert på tillsatser på Livsmedelsverket kommenterar:
? Nitrit bildas redan naturligt i kroppen. Det är väldigt farligt i stora mängder men det finns tydliga gränser för hur mycket man får tillsätta i livsmedel.
Smakämnet E621, Natriumglutamat eller MSG: Tros kunna orsaka allergier men är inte farligt i små mängder.
Nils-Gunnar Ilbäck:
? Kroppen behöver glutamat men det kan vara skadligt i stora mängder. Det finns något som kallas ‘Chinese syndrom? som man kan få av mycket kryddstark mat. Det kan leda till allergiska reaktioner och hjärtklappning. men det finns många frågetecken. Beror sannolikt på överkänslighet i de enstaka rapporterade fallen.
E 451 ? Pentakaliumtrifosfat: Ett stabiliseringsmedel. Det finns inga kända negativa hälsoeffekter.
E452 ? Polyfosfat: Ett stabiliseringsmedel som binder korvsmeten och förhindrar den från att bli skämd.
Nils-Gunnar Ilbäck:
?Fosfater behöver vi också. Det finns inget som säger att det är skadligt i så pass små mängder som det handlar om. Men återigen måste man göra fler studier och tester.
E301 ? Natriumaskorbat: En typ av C-vitamin och antioxidationsmedel. Korv innehåller väldigt små mängder av ämnet.
Nils-Gunnar Ilbäck:
? Man måste äta otroliga mängder för att det ska vara farligt.
E120 ? Rött färgämne: Ett färgämne som inte är skadligt såvida du inte är allergisk mot insekter. Kan i vissa fall leda till kraftiga allergiska reaktioner som anafylaktisk chock, nässelfeber, astma och svullnader. Ämnet tas fram genom att skalet från röda löss krossas. Skalen kokas sedan och färgen filtreras bort. Färgämnet finns även i läppstift, youghurt och godis.
E160c ? Paprika extrakt: Ytterligare ett naturligt färgämne. Tillverkas av chilifrukter och har inga kända negativa hälsoeffekter.

Källa: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15139952.abLäs mera här:
So what ingredients really go into a hot dog? Read on and you may never want to eat another frankfurter

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »