Ordningen på förbränning
Det som förbränns i kroppen först är alkohol. Sedan kommer kolhydrater, därefter fett och sist proteiner. Detta är fakta.
Det kan förklara varför när du, på lchf, dricker vin/alkohol så stannar din fettförbränning upp då levern har fullt upp att ta hand om spriten i kroppen. Troligen så går du inte upp i vikt av det, men det hämnar då fettförbränningen.
Eftersom vi på LCHF äter minimalt med kolhydrater redan så är det inte så mycket där för kroppen att förbränna. Ni ser mönstret här. Ingen alkohol, inga kolhydrater, då är det fettet som förbränns.
Jag har tidigare testat mitt blodsocker i samband med rödvinsdrickandet tidigare i år. Vi fick ingen märkbar blodsockerhöjning, vilket kan förklara varför vin anses vara ok när man äter LCHF. Men eftersom levern tar hand om vinet i första hand, så gör det att du inte förbränner fett vilket kan då göra att du inte minskar i vikt, inte ökar heller, men inte går ner.
Här tror jag sambandet finns mellan ketoner och alkohol… Dricker alkohol = minskar fettförbränning = går ur ketos.
Makes any sense? Vad tror du?
Tror fortfarande att det är lite väl mycket fixering vid detta med ketos. Blir verkligen kroppens totala energikonsumtion är högre bara för att man är i ketos och därför använder mer fett som bränsle? Kanske blir den något högre men det kan inte handla om mycket.
Jag tror snarare att det är så att många som äter strikt och räknar varenda kolhydrat dom äter tenderar att äta mindre när man samtidigt försöker vara strikt. Tar man exempelvis bort småsaker som lite nötter varje dag, vin osv så försvinner lätt ett par hundra kalorier.
Tror fortfarande att det är lite väl mycket fixering vid detta med ketos. Blir verkligen kroppens totala energikonsumtion är högre bara för att man är i ketos och därför använder mer fett som bränsle? Kanske blir den något högre men det kan inte handla om mycket.
Jag tror snarare att det är så att många som äter strikt och räknar varenda kolhydrat dom äter tenderar att äta mindre när man samtidigt försöker vara strikt. Tar man exempelvis bort småsaker som lite nötter varje dag, vin osv så försvinner lätt ett par hundra kalorier.
Ja, det är troligtvis så det fungerar
Tar det dessutom flera dagar innan ketosen är optimal igen kan detta vara en stor del i förklaringen till varför en del misslyckas med sin kostsatsning
Detta är oerhört intressant men förstås en jätteuppgift att klura ut vad som är de största bovarna mot fettförbränningen.
Minst lika viktigt är också att ta reda på om någon misstänkt bov är harmlös och kanske förtjänar att friskrivas från misstanke 🙂
Eller hur! 🙂 Håller helt med!
Men i sà fall borde man vàl brànna mest pà proteiner, och inte fett, eftersom proteiner anvànds sist?
Jag har sen igàr bòrjat àta mycket smòr, tex bara smòr pà morgonen, fòr att òka fett kontra protein, och màste sàga att jag kànner mig lite orolig och gasig i magen. Kan det ha med laktoshalten i smòr att gòra tro?
Man kan bli lite lös i magen o orolig när man plötsligt ökar fettintaget kraftigt. Kroppen måste vänja sig. Det blir bättre! 🙂
Förstår inte din fråga om att bränna mest på proteiner? Proteiner är kroppens byggstenar. För mycket protein dock omvandlas till glukos, och frisätter insulin.
🙂
Anne – men varför ska du förbränna proteiner? De är ju kroppens byggstenar och behövs till annat än energi. Dessutom bildas otrevliga slaggprodukter då kroppen använder protein som energi. Protein ska användas som byggstenar, inte energi. Därför bör vi äta lagom mängd proteiner. Inte för mycket, inte för lite.
Bra svar! 🙂
Jag funderar kring skillnaden med ketoner vid strikt lchf och vid diabetes. Mitt barn har diabetes typ 1 och när han har ketoner, redan liten mängd, så mår han väldigt dåligt, har ont i magen, kräks och är mycket påverkad. Som jag förstått det så är ketoner vid diabetes insulinbrist (händer oftare vid pumpbehandling). Det verkar vara samma ketoner och sätt att mäta. Hur kommer det sig att det ena skapar välbefinnande och det andra motsatsen? För övrigt vill jag bara säga att lchf varit helt superduperbra för mig, levt så i drygt 1,5 år! Tack också för en bra och inspirerande blogg. /Fi
Diabetes pratar man om ketoacidos, det är det som är farligt. För en frisk person så är ketoner helt ofarligt, och egentligen väldigt naturligt. Men dagens samhälle gör att vi aldrig hamnar där… Vi behöver inte jaga o leta mat, springa o rusha hit o dit på tom mage, osv… Nu har vi tillgång till allt, snabbt o enkelt.
Man mäter på samma sätt, det stämmer.
Ketoacidos inträffar framförallt vid bristfällig insulintillförsel hos personer med diabetes typ I.
Ketos förekommer bland annat vid svält eller brist på kolhydrater, men leder inte till surare blod hos friska individer där kroppen tar hand om det genom utandningsluften och urinet.
Hjälpte det? 🙂
Lycka till vidare…