Low Carb godis på intåg

2012-08-20 16:33     18 Kommentarer    Kategori: LCHF teori

När jag var och handlade idag så hittade jag dessa low carb bars – snax – godis – …?

Det är lätt att luras med och tro att det här är ett bra alternativ till LCHF. Sportig inpackning och orden ‘LOW CARB’!

Men se upp, dessa är fyllda av kolhydrater!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

18 Kommentarer + Kommentera

  • Men hur kan den få heta Low Carb när det är en massa kolhydrater i? Jag fattar inte…

    • Eller hur? En mängd sötningsmedel och bra försäljningsteknik! Tråkigt…

  • Jeg er generelt skrptisk til slike barer, de inneholder så mye “skrap”. Men de inneholder jo sukkeralkoholer, og skal de regnes som karbohydrater? Trodde de skulle trekkes fra da de ikke tas opp i blodet som sukker? Atkins-barer har jo en lignende innholdsfortegnelse, også med sukkeralkoholer, og de barene ender jo opp med nesten ingen karbo!

    • Det ska inte påverka blodsockret… men är man känslig för sötsug så anser jag att man ska undvika allt som är sötat!
      Man skulle annars även kunna säga och rekommendera Cola Zero, vilket inte påverkar blodsockret så mycket men är ändå sött och kemiskt framställt.

      🙂

  • Tycker att det är oroväckande att denna typ av produkter börjar dyka upp i Sverige också. Det är sånt här som gett low-carb lite dåligt rykte i USA och börjar man räkna net-carbs och liknande dumheter så lurar man sig själv.

    Skräp är skräp även om det står low-carb på. Det som ändå är bra med LCHF är att LCHF fokuserar på naturliga råvaror och att man inte köper industriprocessad skit och då går ju allt sånt här bort.

    • Visst är det så! Skräp är skräp! Tragiskt…

  • Vad tycker du om formbröd och skorpor (och pastan!) från samma märke??

    • Inte alls! 🙁 bort med allt sådant ‘liknande’ produkter. Andreas (kostdoktorn.se) gjorde blodsocker tester på dess low carb pasta och fick exakt samma höjning som vid vanlig pasta! I brödet är det ju mjöl! Bort bort bort! 🙂

  • Hej Monique,
    Jag klistrar in tvà kommentarer som jag skrev pà Magaretas blogg, om Anna Halldens blogginlàgg. Som sammanfattning tycker jag att inlàgget var tàmligen obildat och argumenten bygger inte pà fakta, utan bara tyckande. Jag hoppas att denna typ av fòrdomsfulla inlàgg inte kommer att stà i vàgen fòr din och andras fortsatta “forskning”. Det vore mycket synd!

    “Anne den 20 augusti, 2012 kl. 17:49 skrev:
    Jag kànner inte till nàgot om denna (utifràn till synes ganska lòjliga) debatt, men det verkligt intressanta med ketogen kost àr ju dess botande egenskaper: Det kommer studie pà studie, och privat vittnesmàl pà vittnesmàl, som visar att denna kost botar (eller stàvjar) i stort sett alla vàra s.k. “àldersrelaterade” sjukdommar, inklusive svàra sjukdommar som alsheimers och cancer. Samtidigt finns det oerhòrt mycket forskning, och privata vittensmàl, kring det faktum att man fòrlànger livet och behàller sin hàlsa som man haft i unga àr om man inte jàmt och stàndigt hòjer blodsockret (och insulinet). Att àta kolhydrater och protein mer sàllan gòr just detta.

    Jag tycker det làter oerhòrt bakàtstràvande och mycket oetiskt (samt pà grànsen till obildat) att fòrkasta ett sàtt att àta som gòr mànniskor friska och som dessutom med stòrsta sannolikhet fòrlànger livet.

    Det botande effekterna av denna kost och mathàllning òverskuggar alla andra syften, men med òvervikt kommer en rad sjukdommar, sàsom diabetes 2, hjàrtatack, vàrk och tom cancer etc, sà att gà ner sin òvervikt àr abolut ett fòrsta delmàl mot ett friskare liv. Hur kan man vilja fòrneka nàgon den mòjligheten, eller vilja hàmma den vardefulla kunskap som ens medmànniskor samlar — och sprider — kring hur detta kan uppnàs?

    Ofta nàr man pratar mat ropar nàgon att man uppmuntrar till anroexia etc, men det àr sà oerhòrt mànga fler som dòr av òverviktsrelaterad àn underviktsrelaterad problematik i vàstvàrlden idag. Siffrorna àr inte ens jàmfòrbara. (Dessutom àr anorexia i grunden en psykisk, och ej kostrelaterad, sjukdom.)”

    Svara ↓

    Anne
    den 20 augusti, 2012 kl. 19:14 skrev:

    “Jag làste nu denna Anna Halldens text och den innehòll ju en rad faktafel samt en massa tyckande/pàstàenden utan nàgon som helst uppbackning (var finns referenser? forskning? privata vittnesmàl? etc). Vad jag kan se av hemsidan tjànar denna kvinna sina pengar bl.a. pà att sàlja kokbòcker om lchf. Sjàlvklart àr det dà negativt om nàgon pàstàr att mànniskan màr bàttre av att àta fàrre lagade màl mat. Det gynnar inte precis affàrerna fòr den som sàljer kokbòcker.

    Dessutom reagerar jag mycket pà att hela texten verkar stirra sig blind pà vikt och “banting” — precis som om det skulle vara viktigare àn mànniskors hàlsa, eller skulle vara ett màl i sig (som inte àr underordnat màlet om livslàng hàlsa).

    Resonemanget om att “svàlt” endast medfòr negativa konsekvenser àr direkt felaktigt. De mànniskor som blir àldst i vàlrden har visat sig àta extremt lite, pà grànsen till svàlt. Det finns massor med forskning kring positiva effekter av “svàlt”. (Dock àr resonemanget inte ens relevans fòr àmnet hon vill belysa…)

    Argumenten fòr att àta flera protein/kolhtdrat-màl om dagen àr ocksà felaktiga. Det màrks att fòrfattaren inte hàller sig ajour med forskning pà àmnet, samt inte àr speciellt bekant med de internationella hàlso- och paleo fòrespràkarnas tankar.

    Jag hoppas att denna ganska obildade text inte fòrstòr den mycket intressanta forskning/experiment som sker pà denna och vissa andra bloggar. Vet vore vàldigt synd, eftersom jag tror vi àr nàgot mycket viktigt pà spàren, i sòkandet efter livslàng hàlsa.”

    • Tack för det! Håller inte alls med Anna om sina idéer och åsikter i detta ämne. Hon är väldig duktig inom kost och näring men ibland så blir det väl lite egna ‘påhitt’ och tolkningar.
      Jag har bemött hennes kritik eller inlägg…

  • Sockeralkoholen maltitol har ett GI index på 50…
    Nu ser jag inte hela innehållsbeskrivningen men eftersom jag ser att de förklarar maltitol antar jag att det är just den de använder.

    • Har inte den hemma så jag ser inte heller.

  • Som jag förstått det så påverkar inte sockeralkoholer blodsockret på samma sätt som socker? Har jag fel då?

    • Du har rätt! MEN om man är sockerkänslig så är det ändå inte att rekommendera sött att äta. Och kemisktframställda sötning ska man oxå ifrågasätta, tycker jag då. Men vistt påverkar det väldigt lite på blodsockret. Minns inte men jag tror kostdoktorn har skrivit om detta oxå… att det inte var bra med sockeralkoholer… 🙂

  • Dessa är hemska. Klart falsk marknadsföring. Kan man anmäla?

    • I Sverige? Hmmm 🙂

  • Hur kan man tillåta sådana barer att kallar LOW CARB!?!? alltså det är bara för fräckt!
    Tycker synd om alla som inte förstår att man måste läsa näringsinnehållet… Det är som alla brödförpackningar man läser på så står det med stor text “innehåller inget socker”, så är den där jädra limpan full med sirap.

    • Marknadsföring och bra försäljningssiffror! 🙂

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »