Lite om olika intoleransbegrepp
Det finns en hel del olika begrepp¸ känsligheter¸ allergier¸ osv… Vad är skillnaden¸ och vad innebär olika intoleranser?
Här kommer en liten enkel förklaring till några.
Laktosintolerans:
Laktos (mjölksocker) är en typ av socker som finns naturligt i mjölk. Kroppen bryter ner laktos i tarmen för att den skall kunna unyttja laktosen. Detta sker viar hjälp av enzymen laktase. Detta enzym bryter ner laktos till de enkla sockerarterna glukos och galaktos. Vid enzymbrist bryts laktosen istället ner av tarmbakterier¸ vilket leder till buksmärtor¸ gasbildning och diarré.
Vi ska inte förväxla laktosintolerans med mjölkallergi. Överkänslighet för laktor är inte allergi¸ det bildas alltså inga antikropper i blodet mot laktos. Tarmen skadas ej hos en person med laktosintolerans efter att den fått i sig laktos.
Glutenintolerans/celiaki
Vad är gluten? Gluten består av glykoprotein: gliadin (vete)¸ sekalin (råg) eller hordein (korn). Glutenintolerans är en autoimmun sjukdom som orsakar skada på tunntarmens slemhinna. Det finns då antikroppar mot glutens förekommande glykoprotein.
Glutenintorelans gör att viktiga ämnen som järn¸ vitamin B12 och folsyra inte absoreberas normalt.
Proteinintolerans innebär att enkla proteiner från mat kan framkalla sjukdomen. Detta gjäller först proteiner från kasein i mjölk och gluten i mjöl. Kroppen har för lite av de enzymer som bryter ner dessa proteiner.
Detta kan bidra till symptomer som autism¸ schizofreni¸ depprissioner¸ ADHD och ADD.