LCHF stämpel på low carb (söta) produkter!

2012-08-31 13:12     27 Kommentarer    Kategori: LCHF teori

Jag var och handlade och såg en hylla med low carb produkter. Det har jag sett innan, eller hur! Men nu med LCHF stämpeln! Det reagerar jag på. Så för den som är nybörjare så ska man tro att dessa produkter är ok alternativ.

Det finns shakes, creamy caffe latte och dark chocolate, som är ‘bara’ 4g kolhydrater. Men är dessa ok tro? Till vad? Mellanmål, måtlidsersättning, tillbehör till måltid, som godis…

En sak vi brukar säga till den som inte går ner i vikt är att försöka dra ner på mjölkprotein (efter man har testat det mesta) alltså mejerier… På innehållsförteckningen (finns mest av) i denna produkt är mjölkprotein det som står på andra plats (efter vatten).  Sen ser ni listan själva, men det är kakaopulver, socker, smakämnen, mineraler, sötningsmedel och stabiliseringsmedel.

Någon som har testat?

Jag hittade även bröd, från samma märke… Vilket jag faktiskt köpte, till mina barn som vill gärna ha bröd då och då. Men jag sjävl skulle aldrig äta det.

Även brödet har LCHF stämpeln = bra produkt, bra val, helt ok! Jag tror inte det!

Här fanns det mycket kolhydrater! Betydligt mindre än vad som finns i vanligt bröd, men för den som vill äta LCHF så är ju inte detta bröd ett alternativ över huvudtaget, tycker jag då!

Innehållet är: Vatten, vetegluten, vetemjöl, linfrö, kruskakli, rapsolja (tummen upp att det inte står bara vegetabilisk olja, då brukar det vara den hemska solrosoljan).

Men kolhydrater är: 19g/100! Alldeles för mycket för mig. 4g/skiva är kanske inte så mycket men om målet är att ligga på ca 20g kolhydrater per dag då går detta helt bort.

Dessutom vem är det som äter LCHF som vill äta mjöl?

Hur gör du? Är dessa produkter ok?

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

27 Kommentarer + Kommentera

 • Det fantastiska livsmedelsverket måste kunna säga ifrån! Valio hade skrivit LCHF på sin smetana när den lanserades, men det förbjöds då. Det här är ju ännu värre!

  • Just det! Hmmm…

 • Får man verkligen kalla det för lchf, eller rättare sagt sätta en lchf-logga när det innehåller vetemjöl? Jag skulle inte kunna äta det, för jag är glutenallergiker.
  Man måste verkligen kolla innehållet i alla produkter man äter. Man gör det alltid nu, när man är och handla. Det första jag gör, när jag tar en produkt som jag inte har handlat tidigare, är att kolla innehållsförteckningen. På så sätt vet jag att jag får bra saker med mig i matkassen, det negativa med det är att det tar nog dubbel så lång tid för mig att handla mat, än tidigare ;), men det är det värt!

  • En djungel! Helt rätt att ifrågasätta vetemjöl i så kallade lchf produkter! Suck!

 • Konstigt att det inte blir protester från nån myndighet? Det var ju för ett tag sedan då det lanserades “färdigmat” (lunch att micra) och det stod LCHF och det fick det ju inte stå???

  • Det visste jag inte! Såg att det kom ut färdig mat inom LCHF för ett par år sedan och har undrat hur det gick! Hmmm! 🙂

 • Hej! På sex månader har jag gått ner från 79kg till 57kg med strikt lchf (är 167cm lång) Vid festliga tillfällen (ca två gånger i månaden) har jag kunnat äta glass, blåbärspaj, pannacotta, kokostoppar mm, tack vara stevia!!! Det har varken påverkat min viktminskning eller mitt sötsug ett dugg! Vi är alla olika. Men för mig har det psykologiskt varit skönt att veta att jag kan äta “sötsaker” om jag vill, utan att jag trillar tillbaka på gamla dåliga vanor!

  • Grattis! Din inställning känns klok! 🙂 Härligt när det fungerar så bra för dig.

 • Man blir förbannad när man läser om sånt här skräp. Spannmål ska man inte äta i någon form och det beror inte bara på mängden kolhydrater utan på gluten och all annan skit som spannmål innehåller.

  Pulvret ser ut mer eller mindre som vanligt proteinpulver som man kan köpa i vilken träningsaffär som helst. Det kan väl vara ok som komplement för en hårt tränande person men ingen måltidsersättning eller liknande och man måste känna att man klarar den sötman utan att få sötsug.

  Som jag ser det så är det ett stort problem att LCHF inte är en definition som ägs av någon (vad jag vet iallafall). Det hade varit bra i dessa fall om någon verkligen kunde sätta ner foten och säga att detta är inte ok. Nu känns det ju som att vi börjar hamna där Atkins är i USA, tyvärr.

  • Ja usch! Börjar bli väldigt likt Atkins! 🙁

 • Nej, nej, nej ge inte det där brödet till dina barn som faktiskt tål kolhydrater. Det är ju värre för dem än vanligt bröd, nästan rent gluten vilket är ett av de främsta problemen med spannmål. Vanligt bröd lär vara nyttigare för dem.

  LCHF märkningen på deras produkter är nästan i alla fall tokigt.

  De innehåller i princip allt som lchf-ätare brukar vilja undvika. Sojaprotein (huvudingrediensen i pastan), vetegluten, blodsockerhöjande och laxerande maltitol tillsammans med mer soja i “proteinbar”.
  Den där drycken ovan var närmast rena hälsodrycken jämfört med deras andra produkter.

  Tidigare såldes de under “GI” snarare gällande bröd och “low carb” på de andra.

  • Men har då rent gluten mindre kolhydrater? Ja dessa produkter var ju verkligen skräp! Fanns även olika chokladkakor, de brydde jag mig inte ens om att kolla på! Suck! Tack för tips!

   • Rent vetegluten är i princip vetemjöl där man tvättat bort stärkelsen (man kan t o m göra det själv och görs i vissa sammanhang i vegetariska (eller nog mer vanligt i veganska) dieter bland annat till en asiatisk produkt kallad seitan om jag minns namnet rätt.

    Gluten är ju det som misstänks ligga bakom de stora problemen med vete gällande både autoimmuna reaktioner och mer “allmänna” magproblem. Borttagandet av gluten ur kosten tillskrivs ju en stor del av hälsovinsterna med lchfkost.

    Har inte läst boken “weat belly” men misstänker det står mer där t ex.

    Nä extra gluten ska man nog passa sig noga för. Annars gör man nog sig en björntjänst.

    Vet margareta (KiF och lchf-magasinet etc.) skrivit om att en lchf-definition borde innehålla glutenfrihet för att komma tillrätta med t ex resturanger som säljer “lchf-mat” som inte alls är det. Har för mig men är inte helt säker jag minns rätt att Anna Hallén också trycker ganska hårt på glutenfrihet inom lchf-kost. Mindre så Annika D i och med Finn Crisp och vissa sorters knäckebröd som hon “godkänt” innehåller gluten – men de blir ju inte i närheten av mängderna man kommer upp i om man börjar äta rent gluten.

    Till dig själv, visst. Men inte till barnen tycker jag, bättre ge vanligt bröd då.

   • Vetegluten har 75 gram protein per 100 gram och kring 10-11 gram kolhydrater. Det är därför brödet blir så proteinrikt, men det är ju inte ett protein jag skulle välja att ha i mina tarmar. Brrr.

    • Vad är skillnaden på denna protein och ‘vanlig’ protein? Intressant iaf!

 • Går bort direkt för mig med! Hoppas folk förstår vad de stoppar i sig, om de köper detta.

  • Ja man får hoppas att folk förstår, men tyvärr så är det nog bara en liten del av befolkningen som gör det…

 • Vem/vad “äger” lchf-märkningen? GI Viktkoll körde något liknande, men där kollade ju GIV att produkterna vara ok enligt deras kostmodell.

  • Verkar vara carbzone som tagit fram en märkning, “fri för alla att använda”. 😉

   http://www.carbzone.se/LCHF.htm

   • Suck…. Inte ett vitten värt.

    • Eller hur!

   • Ja du, otäckt!

  • Vet faktiskt inte vem som äger märkningen! Intressant fråga. Sorgligt dock när det blir ‘fel’…

 • Hur kan de sätta LCHF-stämpeln på shaken, den innehåller ju nästan inget fett???? Har de lyckats missa vad LCHF står för? Jag skulle heller aldrig köpa LCHF-bröd, jag bakar det alltid själv. Det tar ju inte mer än 10 minuter att röra ihop ingredienserna. Jag älskar mina hembakta bröd och har 5-6 recept som jag varierar mellan. Kan inte få ner ägg i någon form eller varm mat på morgonen så ett par skivor LCHF-bröd med massor av pålägg är perfekt och håller mig mätt i 5-6 timmar.

  • Åsa, vad använder du för recept?
   //Sara

   • Jag är oxå nyfiken på det! 🙂

  • Åh så duktigt att baka själv. Jag hittar liksom aldrig tiden! *PHUUU* men blev inspirerad av dina ord!

   Trevlig helg Åsa!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »