LCHF hundfoder – HJÄLP?

2013-04-30 17:40     24 Kommentarer    Kategori: LCHF teori

 

 

Nu fick Fido komma hem, feberfri men hängig… Strikta order om ‘lever foder’ han har en leverdysfunktion tydligen, mera prover ska tas nästa vecka. Jättetråkigt! 🙁

MEN de vill att han ska äta detta foder *pekar neråt* – som ska vara jätteskonsam för levern. MEN jag vill ju inte ge honom en massa spannmål! Idag äter han färsk foder (vom) och Orijen (lågt spannmålsinnehåll)… Så ‘osäker’ jag blir nu. Vetrinären menar att det är för proteinrikt och levern orkar inte med det(?). I deras leverfoder är första ingrediens (mest av) ris, majs! Suck… Hur kan det vara bättre?

Jag ringde Orijen och där menar de att jag ska inte lyssna på veterinären, de har sällan koll på detta, utan ge Acana lamm o äpple foder som är skonsam.

20130430-154238.jpg

20130430-154245.jpg

Vad ska jag göra??? Följa min instinkt och kunskap och ge honom spannmålsfritt foder eller lyssna på veterinären och ge spannmålsrikt foder med vegetabiliska proteiner?

Är det någon som läser som KAN detta och vet, eller är kunnande veterinär, djurskötare? Jag vill givetvis göra det som är bäst för Fido! Tack för hjälpen på förhand! <3

20130430-154253.jpg

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

24 Kommentarer + Kommentera

 • Hej!

  Fortsätt med färskfoder!! Min hund (Portugisisk vattenhund) hade diareer i nästan ett år, inget hjälpte. Även levervärdet var dåligt. Jag har pressat i honom snäll mat såsom kyckling och ris……inte bättre.
  Min instinkt sa, ta bort spannmål! Han äter nu färskfoder och INGA andra mediciner förutom seraquin för lederna. Mår som en prins och ska nu fylla 15 år!
  Magen fungerar perfekt! Levern blir långsamt sämre ju äldre han blir men det är naturligt och normalt.

 • Hej!
  Min pudel hade också dålig lever. Det var inget att välja på utan att ge henne specialfoder med ett minimum av protein. Hon blev märkbart bättre och piggare då. Om vi någon gång slarvade och gav henne foder med protein blev hon sjuk igen. En sjuk lever har ju problem med just protein. Detsamma gäller för människor. Hoppas du hittar nåt bra foder. Själv försöker jag ge min friska hund foder så som du egentligen vill. Men det var inget alternativ för vår leversjuka hund som sen levde i många år på sitt specialfoder. Lycka till!

 • Majs är bajs, som någon sa… Fruktos är det jobbigaste för levern att hantera. Det är inte av fett och protein levern tar skada. Du vet ju detta – lita på din kunskap! En sjuk hund behöver rena och högvärdiga näringskällor. Fortsätt ge hunden BARF och undvik spannmål och torrfoder om du kan.

  Lite om Hill’s… http://www.cutiepiepolly.se/2013/03/sanningen-om-hills-prescription-diet-del-3.html

  Krya på sej Fido!

 • HEJ!
  Kontakta Sund Hund Mat, sundhundmat.se.
  han som driver det är vetrinär och har verkligen erfarenhet av vad våra älsklingar SKA äta!

  Lycka till!
  KRAM

 • Hej Monique!

  Jag har börjat att ge mina hundar färskfoder från Sund Hundmat som är ett fryst helfoder sammansatt så att det motsvarar ett helt bytesdjur. Mina hundar älskar maten och min 10-åriga äldsta hund har alltid varit kräsen men nu står han vid diskbänken och berättar för mig att det inte går fort nog att få i maten i skålen. Detta foder är framtagen av en leg. veterinär Wiktor Sandecki från Malmö. Jag tror att du kan ringa honom och be om råd för Fido. Hans telefonnummer finns på deras hemsida http://www.sundhundmat.se/
  Kram

 • Gör som Madde skrev tag kontakt med Lena på Standart. Hon hjäpte mig när två av mina tre hundar blev ormbitna var av en hund blev helt utslagen. Har rekomenderat henne för en annan hundägare vars hund stod för avlivning på grund av njurar som var mycket dåliga. Den vovven lever idag. Jag är som dig att jag vill in i det sista ge annat en Standart foder. Lycka till:)

 • Ja, usch va jobbigt att inte veta om veterinären vet vad som är bäst för ens djur. Jag hittade råd för min katt på BarfiFokus. Kanske finns det tips för dig och din vovve där?

 • Hej Monique!

  http://standardprodukter.se/
  Kontakta kostrådgivare Lena Mattsson

  Hoppas Fido kryar på sig.
  Med vänlig hälsning Madde

  • Standard har ris som förstaingrediens och det är ju inget vidare bra.

   • Det är ett sorts ris i av anledning att kunna göra ett torrfoder. Det är en mycket liten procent i även om det står först pga att det är ett flertal olika animaliska proteiner i och då kommer de efter riset.

 • Du kan kanske skriva till Dr. Becker och fråga vad hon tycker i detta fall. Hon förespråkar artriktig föda för hundar och katter. Har köpt hennes bok om mat för hundar och det är vad min labbetik äter.
  Hoppas att du kan hitta en frågelänk till henne via nedanstående länk.

  http://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/dr-karen-becker.aspx

 • Taurin är en aminosyra som katter kräver och den finns bara i kött – det är inte så svårt bara man tänker varifrån deras villebråd kommer i vilt tillstånd.

  Naturen är bäst i balans och förstås utan stärkelse och sockerkedjor.
  karl

  • Taurin är inte en essentiell aminosyra för hundar.
   Och hundar äter naturligt en del mera kolhydrat än katter gör. de äter ex bajs, vilket katter inte gör!
   Men ingen av dom (ingen rovdjur alls) kan överleva på rent kött.
   Det fodret ska tilllämpa är samma balans som HELA foderdjur har.
   Har man då inte tillgång till HELA kycklingar, lamm, kaniner, getter, kalvar, griskultingar, råttor eller andra foderdjur i den storleken som hunden skulle kunna nedlägga naturligt. Då får man fixa det på annat vis.

   Sen med sjuka djur får man antingen acceptera att det är naturligt att djur dör, och då inte ge dom nån speciallfoder.
   Annars får man anpassa fodret till den sjukdom djuret har, även om det inte är “naturligt”.

 • Självklart skall djur inte äta spannmål. Billigt foder består ju bara av kolhydrater och feta djur skall äta ändå mindre fett och mera kolhydrater, enl. de förlegade råden.

  För katter är det mer rent kött som gäller och för hundar blandning av inälvor och kött – från ett slakteri – gärna lokalt, som ger enklare diskussioner.

  När djuren är tillvanda kolhydratdieten gäller det att vända dom till mera fett och riktig mat. Man kan med fördel öka fettet med inblandning av kokosfett, som djuren älskar.

  Jag hade en katt Morris, som glömde behovet av småfågel när han fick tillräckligt med kött från charken – enkla grytbitar räckte ju en hel vecka och personalen hjälper gärna till att minska på en förpackning till Morris-storlek.
  hälsningar från en djurvän
  Karl E. Arfors

 • Det att tänka på med en “leverhund” är att det inte får vara mkt vanligt fett och proteiner i maten, veterinära dietfoder är anpassade för detta.
  Orijen är sämsta tänkbara foder anser jag, för mycket protein bl.a. Tills proverna är tagna och analyserade. Lyd veterinärens order!
  Om det är en äldre hund är det viktigare att inte ge för proteinrikt föder. Njurar och lever tar mycket stryk. av just om proteininnehållet är högt.
  Jag har haft hundar 40 år och har den 6:e hunden nu. Flera har blivit äldre än 13 år och friska hela livet..

  • Vad ger du för foder till dina hundar?

   • Hej Anna,

    Jag ger en blandning av Orien och vom (färskfoder) samt äggula 3ggr i veckan och omega 3 olja, 1 tsk om dagne på maten.

 • Hej Monique!
  Jag har googlat lite på hundfoder och leverdysfunktion.
  Nu vet jag ju inte vad som har orsakat dysfunktionen? förgiftning? cancer? ålder?
  Eller hur dårlig han är.
  Men det jag hittat som generella råd är att koka maten själv och undvika både torrfoder och blötfoder. Nu tror jag dock att färskfoder inte är så behandlat, och det är som närmast “hemlagat”.
  Spannmål ska du inte vara så rädd för. Kokta ris ex. är helt ok blandat med kött eller fisk och kokta grönsaker. (fast inte som första ingrediens)
  Det som du ska tänka på är att rött kött kan vara svårare för levern att hantera, så det kan vara bra att minska något på det, och istället ge kyckling, fisk, ägg eller mjölkprotein (yoghurt, keso)
  I de olika recepten jag hittat har dom ungefär 20-25% protein, 5-10% kolhydrat och resterande fett. Låter rätt så LCHF 😉
  De förespråkar rapsolja, men tror nog kokosolja är bättre.
  Jag skulle nog faktiskt koka ris och grönsaker och blanda det i vommaten du redan ger, tillsammans med kokosfett. Och så slopa all torrfoder.
  Det är också bra att ge många små måltider över dagen, då det påfrestar levern mindre.
  Maskros blad, (kokta eller te) är gynnsamt för levern, så det kan vara bra att blanda med grönsakerna.
  OM han nu är mycket sjuk, kanske han ska ha mindre protein?
  Självklart ska du också minimera allt som är giftigt för levern, som kobbar och andra tungmetaller.

  Tyvärr skulle jag nog inte lita på Orijen, även om det säkert är ett bra torrfoder jämnfört med så många andra torrfoder. De vill ju gärna sälja.
  Veterinären skulle jag helre lita på, då de faktiskt vet mera om djurfoder än läkaren vet om humankost. Även om veterinären ju också får provition på det dom säljar via kliniken.

  Hoppas det kan vara till nån hjälp. Jag är djurskötare, men är inte insatt speciellt i leverproblem mer än man kan googla sig till 🙂

  • Du kan också tänka på vad hundens (vargens) naturliga föda är.
   De äter ju hela djuret, inkl. vominnehåll och även bajs från bytesdjur. Därigenom får de massor med vitaminer, kolhydrater, fettsyror och aminosyror.
   Så att ge hundar (och andra rovdjur) för mycket rent kött är faktiskt livsfarligt för dom.
   De måste ha “hela paketet”.
   Och det är det man ska försöka göra efter själv.

 • Min hund hade också problem med levern (den var alldeles för ljus) och hans allmäntillstånd var inget vidare. De ville att jag skulle ge honom leverdiet, men efter att ha läst på KiF och andra ställen så fick han lite kokosfett (renar levern) samt d-vitamin vid frukostmålet. Det min hund får att äta är f.ö. Bravo färskfoder, ägg, nässel- och nyponpulver. Hoppas han kryar på sig snart!!!

 • Åh, vad jag känner igen mig! Har 3 katter varav 2 behöver specialfoder (veterinärfoder). Den ena har njursvikt och den andra har problem med njurstenar. Båda har blivit bättre av fodret, men det känns inte riktigt bra i magen att ge foder med spannmål i. Samtidigt vågar jag inte låta bli. Usch, jobbigt 🙁 Hoppas att din goa Fido piggar på sig! Kram/ NIlla

  • Vad fick de för mat innan njursvikt och njursten. Finns det någon speciell anledning till att du inte vågar ge dem rå kyckling t.ex. som borde vara det ultimata för dem? Det är inte som jag ifrågasätter ditt val, jag är nyfiken 🙂

 • Oj, vilken jobbig sits du hamnat i! Känner precis likadant, vill inte ge dem en massa spannmål.Samtidigt är man orolig att göra fel så man kanske förvärrar tillståndet… Jag hoppas verkligen du får bra råd till din vovve så han piggar på sig! Kram

 • Vi ger våra hundar Nordic som är helt spannmålsfritt.
  Du kan gå in på hemsidan http://www.zawicca.se och ta kontakt med dem. De kan jättemycket om spannmålsfri hundmat.

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »