Keso, ja eller nej?
Jag får en del förfrågningar om keso. För min egen del så tillhörde keso mitt fettsnåla bantningsliv, det förflutna.
Men tittar man på innehållet/100g:
- Energivärde: 380 kJ/ 90 kcal
- Protein: 12 g
- Kolhydrat 2 g, varav sockerarter 2 g
- Fett 4 g, varav mättat fett 2,5 g
- Kostfiber 0 g Natrium 0,35 g
Inte så jätte kolhydratsrikt MEN väldigt fettfattigt. Vad innebär det? Jo att du kommer inte bli så mätt på keso. Därför så kanske du äter en stor mängd för att ändå uppleva mättnad, och en stor mängd kan bli en hel del kolhydrater iaf.
Jag äter aldrig keso, av den anledningen.
Se dock upp för keso som är smaksatt med frukter eller vanilj, då ökar kolhydratsmängden drastiskt! MEN mindre fett för den som vill hellre ha koll på det. Usch…
- Näringsvärde per 100g
- Energivärde: 400 kJ/ 95 kcal
- Protein: 8,5 g
- Kolhydrat: 8 g
- Fett: 3 g
Sen blir det bara värre, keso med annanas har hela 10g kolhydrater/100g, och endast 3g fett.
- Näringsvärde per 100g
- Energivärde 450 kJ/100 kcal
- Protein 10 g
- Kolhydrat 10 g
- Fett 3 g
Är du en fan av keso?
keso med frön och olivolja är gott
40 % av kalorierna i keso naturell kommer från fett, är det fettsnålt ?
Var går gränsen ?
Jag tycker det är gott med keso, men “fettar” till den med smör eller grädde beroende på i vilket sammanhang jag äter det. Kesoplättar har jag gjort vid något tillfälle, likaså bakat bröd med keso i.
Jag är periodare på keso. Bra tillbehör – ibland!
Hej! Nu äter jag inte enligt lchf men min frukost varje dag är keso som jag blandar ut med ovispad 40% grädde och bär och kanel, supergott och jag står mig på det. Enbart keso skulle dock inte fungera för mig.
Jag älskar keso naturell. I bröd, i eller på mat, som ugnspannkaka eller plättar. Men bäst är den ändå naturell. Älskar kornen. Jag gillar oxå att blanda den med turkisk yoghurt och kesella ochbäta med bär och nötter.
Jag älskar keso och äter det ofta, naturell, i plättar, i kesobröd, i fläskpannkaka. Känner definitivt inte ett behov av att maniskt öka upp fetthalten på allt jag äter – ser jag till helheten får jag ju i mig tillräckligt med fett ändå under dagen.
Jag brukar faktiskt äta keso (naturell, ej lätt eller smaksatt) och då i en gröt (se recept på mariannslchf.se) eller avsköljd blandad med vispad grädde och vaniljpulver. Det har även hänt att jag har tagit någon matsked som tillbehör till redan fet mat.
Att äta keso rent ur förpackningar gör jag dock inte.
*ur förpackning
Får slå ett slag för röra med Keso + Marcarpone (alternativt CF) som vi skrev om i vår första kokbok LCHF till Vardags. Blir ungefär som risifrutti i konsistensen och med marscarpone/CF blir det både fettrikt och kolhydratssnålt. Kan kryddas med kanel alternativt lite bär för den som är mer kolhydratstolerant.
Jag får bara sug i magen, och dåliga bantarminnen av keso. Keso=malt Mumintroll 😉
Oops, precis då jag ätit kesoplättar….men det blir inte så ofta och äter aldrig keso som den är, gillar inte konsistensen.
Men kesoplättar är ju bra mat, om man steker i bra fett… Allt handlar om hur man äter keso!
Ja, i Kesoplättar använder jag det, men då steker jag i smör och får upp fetthalten. Att äta keso i “rå” form är inte min grej, jag har väldigt svårt för konsistensen….
Allt handlar ju om mängd och tillbehör. Keso kan vara både bra (som i Kesoplättar) eller mindre bra (ihop med frukt som “lättlunch” – en klassiker i VV-sammanhang 😉
Ja, kesoplättar är iofs riktigt gott, men det blir ju något bättre innehåll.
Jag brukar blanda keso med vispad grädde och ha i några bär. Jättegott! Och mycket mera fett:)!
Jag brukar blanda den med rysk yoghurt och tar kanel på. Påminner om risgrynsgröt.
Jag gillar keso om jag blandar den med Citron majonäs och stenbitsrom..vips så ökar man fetthalten
Keso är gott, men jag undviker det av ovan anledningar. Finns det någon tillverkningsteknisk möjlighet att öka fetthalten? Hade gärna ätit en fetare variant.