Hysteri kring barn o kost

2011-11-04 14:56     Kommentera    Kategori: LCHF teori


Jag har tänkt en hel del på detta med barn och kost… Barn¸ kost och hysteri egentligen. Att ett barn inte äter en måltid är ju inte så farligt¸ eller? Det är helheten som är viktig.

Hur mår barnet?

Allmän tillstånd
Storlek¸ växer normalt
Leker
Dricker vatten
?ter iblandJag ser ett återkommande mönster bland föräldrar. Vilket jag förstår grundar sig i oro¸ omtanke och välmening.

Men så många gånger¸ så fort ett barn inte äter¸ så ska det köpas¸ fixas¸ ordnas alternativ. Och snabbt!

t.ex. Ett barn blir hämtat på skolan och föräldern får höra av personal att barnet inte ätit bra till lunch. Då börjar hysterien. Det ska handlas något på vägen hem¸ eller så har föräldern (van med matvägrandebarn?) med smörgås/frukt i bilen då barnet kanske blir hungrig på vägen hem ändå. Eller väl hemma så fixas favorit mellanmål trots att middagen ska intas om ngn timme… osv. Allt för att den käraste man har inte äter enligt den vuxnas normer.

Idag finns det en tydlig hysteri kring barn och kost! Och framförallt kring barn som äter dåligt eller petar i maten eller har dagar de äter mindre.

Resultatet blir att när middagen på kvällen väl serveras så petar barnet återigen i maten¸ vill inte äta osv. Därefter går det en kort tid och barnet vill äta något¸ eller föräldern tycker att barnet måste ju få i sig något innan sovdags¸ mycket småätande. Vilka signaler ger vi våra barn dessutom?

Jag tror att det är viktigt att barnet får chansen att bli hungrig¸ att längta till maten och äta sig mätt då. Missförstå mig inte¸ barn ska inte gå hungriga¸ men att mata ett barn i tid och otid är inte att skapa sunda vanor¸ tycker jag.

Jag ser en enorm skillnad på mina barn om de har fått i sig olika mellanmål under dagen¸ och när de äter bra (LCHF) mat och under måltider.

Barn äter mera under tillväxt perioder. Barn äter mindre under vissa utvecklingsperioder. Alltså barnet har fullt upp med så mycket annat i utvecklingen så de lägger inte fokus på att äta.

Vi väljer vad barnet äter¸ de väljar att äta och att sluta. De äter när de behöver. De slutar när de är nöjda. Inga barn svälter frivilligt.

Tillhör du ‘orolig förälder’ så är det viktigt att barnet får i sig mycket fett! Det hjälper under övriga tid på dagen! 🙂

Jag tror hysterien börjar redan via bvc¸ amning och vägandet av små barn…

Intressant ämne…

Känner du igen dig eller någon annan i detta?

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »