Hur är det med SOJA? äte eller inte…
Nej påstår jag. Jag vill iaf inte äta soja! Jag tror att lite fermenterad soja (sojasås¸ miso¸ tamari) någon gång ibland är säkert helt ok. Men generellt bör soja undvikas i en hälsosam kost.
H?R är en hel lista om mytor som Weston A. Price Foundation har sammanställt.
Som tex:De flesta moderna sojaprodukter är inte fermenterade och innehåller därmed många kroppsfrämmande gifter som neutraliseras vid fermenteringsprocessen. Dessutom är moderna sojaprodukter starkt processade vilket denaturerar proteinerna och ökar carcinogena ämnen.
Det är ganska populärt att äta och dricka sojaprodukter: sojagrädde¸ tofu¸ sojahoghurt¸ sojamjölk. Det framgår som ett hälsolivsmedel men jag är tveksam!
Lite om soja… finns massor mera att läsa om ämnet:
Soja innehåller extrema mängder fytoöstrogener¸ en form av hormonliknande ämnen.
Isoflavonoider i soja förhindrar en god sköldkörtelfunktion ? den är oerhärt viktig för hälsan eftersom den reglerar hela kroppens ämnesomsättning bland annat.
Kaayla Daniel är näringsforskare och har forskat på soja under många år och skrivit boken¸ The Whole Soy Story¸lyfter fram tusentals studier som kopplar intag av sojaprodukter till näringsbrist¸ matsmältningsbesvär¸ immunförsvarsbesvär¸ sköldkörtelbesvär¸ besvär i reproduktionsorganen¸ hjärtbesvär och cancer.