Fruktos – boven till hjärt- & kärlsjukdom

2011-10-05 11:01     Kommentera    Kategori: LCHF teori


Fruktos eller fruktsocker har man ju alltid ätit¸ eller? För 100 år sedan åt människan ca 15 gram om dagen. Idag är det minst 4-5 gånger så mycket som vi äter. Sättet som kroppen bryter ner fruktos kan öka lever och hjärtsjukdomar. Detta enligt Harvard Health Publications¸ Harvard Medical School.

Här står det att nyligen har 2 studier gjorts som ser ett samband mellan högt fruktosintag och hjärtsjukdom.

Kroppen hanterar frukos och glukos på olika sätt. Nästan varenda cell i kroppen can bryta ner glukos till energi. Men endast levercellerna kan bryta ner fruktos.

Nedbrytningen av fruktos är inte bara fettinlagrande utan även:

Höjer triglycerider
Ökar LDL (känd som det dåliga kolesterolet)
Främjar fettinlagring runt organ (visceral fat)
Höjer blodtrycket
Gör vävnader insulinresistenta (diabetes…)
Ökar produktionen av fria radikaler vilket kan skada celler

Forskare har börjat titta närmare på sambanden mellan fruktos¸ fettlever och hjärt- och kärlsjukdomar. En article (har ej länk tyvärr) som publicerades 2010 i The New England Journal of Medicine visar att flera med ej alcoholrelaterat fettlever har större chans att ha ökad mängd kolesterol plaque i kärlen. Samma personer har större chans att får hjärt- och kärlsjukdom och tom dö pga det.

Rekommendationerna (Harvard…) är dock att i första hand utesluta socker¸ läsk¸ kakor¸ flingor¸ high-fructose corn syrup.

Men jag äter inte frukt kan jag säga. Kanske vid något festligt tillfälle¸ men det har inte hänt på 2 år hitills. Dock bär ibland!

Vad tycker du?
Hur gör du med frukt?
?ter ditt barn mängder med frukt?

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »