FETT: Smör¸ grädde¸ creme fraiche¸ youghurt…

2011-04-13 10:21     Kommentera    Kategori: LCHF teori

Vi som äter LCHF vet ju att det är fettet som skall ökas på tallriken!

Det är inte mängden grönt eller proteinet! Frågan är då vilket fett? Eller är det alla typer av fett? Hur mycket fett skall det vara?Det är fettet som gör oss mätta.
Det är fettet som ger oss energi.
Det är fettet som gör att vi står oss länge.
Det är fettet som gör att vi kan träna hårt utan kolhydrater.
Det är fettet som får igång fettförbränningen.
Det är fettet som är livsviktigt.
Det är fettet som vi vill ha!

Vilken mängd är då optimalt. Om du tittar på HUR mycket fett varje produkt innehåller så kan det hjälpa att bestämma mängden och hur mycket kolhydrater du också får i dig.

Smör¸ majonnäs¸ kokosolja är alla 80% fett!
Creme fraiche är 36%.
Grädde är 40%.
Ost är mellan 26-31%.


Youghurt kan vara 10%.
Fil och mjölk 3%.

Om produkten har mera fettinnehåll så mättar den mest! Det måste åt nästan dubbel mängd creme fraiche för att ge samma mättnad som smör! Eller hur?
Detta innebära MERA kolhydrater!
Turkisk youghurt kan vara en stor ‘f’älla’ för många! Visst är den fetare än alla andra youghurtar men du måste äte mycket för att bli mätt = mycket kolhydrater till slut. ?ven om du har i grädde så blir det inte lika mättande som smör. (Tänkvärt tips bara).

Ett tips kan då vara¸ för den/dig som har svårt att minska i vikt – öka smör och kokosfett men dra ner på produkter som har mindre fettinnehåll! Kan vara värt att testa! 🙂

Oljor för övrigt kan med fördel dras ner på! Det gör ökad omega-6 intag vilket är inflammatoriskt! Minska på oljor (ej kokosolja) och öka på smör istället!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »