Dold socker i helt ‘vanlig’ mat (!)
På SVT är det ett program PLUS matgranskning – där det granskades hur mycket socker det finns i den ‘vanliga’ maten. Att det finns socker i läsk, juice, ketchup och godis vet vi… Men hur mycket socker får man i sig, när man äter ‘hälsosam’ vanlig mat?
Mathias Andersson testade… Hans meny för en dag såg ut så här:
Frukost:
Lättfil, fiberflingor, juice och en äggmacka med kaviar på grovt bröd. (13 sockerbitar)
Mellis:
Risifrutti och lite naturgodis. (9 sockerbitar)
Lunch:
En färdig låda Wallenbergare med potatismos. (6 sockerbitar)
Middag:
Blodpudding med bacon och vitkål med lingonsylt. (7 sockerbitar)
Kvällsfika:
En knäckemacka med leverpastej och smörgåsgurka. (1 sockerbit)
Totalt: 36 sockerbitar
36 SOCKERBITAR!!!
– Oj, det trodde jag inte, säger Mathias. Jag åt ju bara helt vanlig mat. Jag avstod bullen och stoppade inte i mig något uppenbart sött.
Martin Ingvar, läkare och professor i neurovetenskap på KI, har skrivit boken Hjärnkoll på maten, och han förklarar att det i många livsmedel är så lite kvar av grundprodukten, så man tillsätter socker som smaksättning.
– I längden förskjuter det våra smaksystem så vi tycker att mat som inte är sockrad smakar onormalt och för lite, fortsätter Martin Ingvar, och det är det som är det allvarliga. Att vi sakta men säkert driver över vårt eget beteende att inte råvaror smakar gott, därför att vi har aldrig smakat råvaran.
Vad jag förstod var 35 sockerbitar (125 gram om exemplet här ovanför blev rätt) dubbelt upp mot vad SLV rekommenderar. Alltså 100% på från max ca 60 gram (men någon annan påstod att det bara var 50% för mycket. Vilket skulle betyda att SLV rekommenderar ca 80 gram tillsatt socker per dag.)
Amerikanska hjärtförbundet rekommenderar max ca 30 gram tillsatt socker per dag. Det är ungefär max vad tänderna klarar av. Enligt en studie på hur tänderna klarade sig i sockerbristen under andra världskriget.
För att vara på säkra sidan skulle jag sträva till att hålla tillsatt socker under 20 gram alla dagar. För alla vuxna alltså. Inte bara de som bestämt sig för att äta lchf.
Hålla sig under 20 gram tillsatt socker per dag är lyckligtvis inte så svårt om man äter lchf (som jag). Då blir det betydligt mindre bara av farten. 🙂
Livsmedelsverket är jämt ute och cyklar.
Då ska vi se om jag och matematik funkar…
Jag googlade att EN sockerbit väger runt 3,2 -3,5 gram. 100 gram socker är 456 kalorier.
3,5 * 36 = 126. Avrundar till 125 då vikten på sockerbiten kan variera.
Så 125 gram rent socker får man i sig på dessa 36 sockerbitar.
125 gram socker blir 570 kalorier.
För att det ska bli 10% av det dagliga intaget enligt livsmedelsverket råd måste man äta vad runt 5770 kalorier.
Är det jag som har fel eller är livsmedelsverket ute och cyklar någonstans långt ute i det blå?