Bevis för vällingfrågan

2011-10-21 16:10     Kommentera    Kategori: LCHF teori


Väldigt kul och intressant med alla kommentarer angående mitt inlägg om välling. Tack alla. Självklart¸ och förväntat blir det ju folk som ifrågasätter och tar åt sig av det jag har skrivit. Tack även för er feedback.

Jag tänkte bemöta lite av era tankar här i ett inlägg istället för att svara var och en för sig…

?Pinsamt inlägg…..och helt ovetenskapligt. Du sprider rädsla och använder argument helt tagna ur luften. Du lyfter fram en välling med Maltodextrin när det finns massor av olika vällingar utan maltodextrin.
Du försöker bygga upp någon slags skräck och skuldbelägger föräldrar som har barn som gillar välling.
Har du verkligen på fötterna när du går ut med detta? Har du sett några studier som påvisar att välling skulle skada barnet eller ens påverka barnets blodsocker? Gör du alltid så här och skriver enbart efter vad du själv tror eller tycker? Har du aldrig vetenskapliga bevis för vad du skriver?…? Katt

Klart det finns välling utan Maltodextrin¸ men ändå fullt av kolhydrater!Jag undrar lite över hur du ressonerar? Vad är det som är pinsamt? För vem? Jag står för det jag säger och tycker. Inlägget om välling är min erfarenhet. (Vällingens innehåll är svart på vitt¸ inget med min åsikt att göra).Jag har jobbat inom barnomsorgen i 20 år¸ tusentals barn har passerat via min dörr – jag anser mig ha ganska gedigen erfarenhet och kunnande i ämnet. Min kollega som har jobbat i 35 år säger precis samma sak.
Alltså det handlar inte om att skuldbelägga föräldrar på något vis. Det är bara ett konstaterande. Och jag anser att frågan borde lyftas fram¸ det kanske kan tom hjälpa någon som har det struligt med matsituationer…

En förälder hos oss beklagade sig dag efter dag om barnets krångliga sätt vid matbordet. Vi tipsade om att testa att ta bort vällingen på natten och morgonen. Det tog 2-3 veckor – nu äter barnet mat utan krångel. OCH sover genom natten! (Barnet är 2 år).

Under alla våra år så är det nästan uteslutande att barn som krånglar med maten på förskolan: vägrar äte¸ tycker inte om ‘något’¸ petar i maten¸ kommer inte till ro vid bordet¸ osv är ‘vällingbarn’. Sedan finns det barn som petar som inte är välling barn¸ men det är på ett annat sätt faktiskt.
Jag har full respekt för barn som inte gillar viss mat eller blir mätta och vill inte ha mera. Men det kvarstår att de ‘matvägrande’ barnen som jag har träffat har dock varit vällingbarn.

Att välling fungerar för många¸ det kan jag acceptera och då är det ju inga problem för dem. MEN om man har ett barn som krånglar vid matbordet så kan ett tips vara att ändra på vällingintag.

?Til forfattaren: lite mer nyanserat och ?dmjukt kan du kanskje bli når du poster innl?gg som du ikke har noen vitenskapelig belegg for å skrive om. Ofte når budskapet lenger når man fremf?rer det hakket mer vitenskapelig.? Therese

Hej Therese¸
Det skall jag tänka på¸ vad gäller ödmjukhet. Vad gäller vetenskaplig belätt så tycker jag att 20 års erfarenhet inom barnomsorgen är inte att förkasta. Min erfarenhet är dock min.

En läsare skrev ett vällingtips till oss:
?2dl vatten1 rågad matsked bovetemjölkokosfettvispa ihop koka upp under omrörninghäll i 2 dl mjölk.?
Anna

Tack Anna!
Om man vill ändå ha vällingen eller något varmt att dricka så kanske detta fungerar… Jag skulle ev byta ut mjölk mot grädde eller hälften hälften.
Dock förespråker jag själv riktig mat till barnen¸ och varm dryck på utflykt eller på morgonen kan jag tipsa om Rooibos te. Det har bebisar och småbarn druckit i Sydafrika i många många år.

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »