Behöver vi frukt och grönt för antioxidanter?
Jag lever i tron att vi som äter LCHF har mindre behov för antioxidanter¸ inte att vi inte behöver dem¸ men mindre behov. Då vi ej äter mjöl¸ stärkelse eller socker så blir det mindre oxidering i kroppen.
Men visst vi andas ju och får i oss ämnen som inte är bra¸ och vi lever i en stressad vardag¸ det påverkar också kroppen.
Men alla antioxidanter i frukt och grönsaker?
Jag är inte emot grönsaker¸ men i överdrift¸ som fyllda tallriker av dessa har jag inget till övers för. Men var annars kan man få i sig antioxidanter? Näringsmässigt får vi i oss otroligt bra med näring via ekologiska ägg¸ kål (alla sorter) och lagom mängd med nötter.
Det finns mängder med antioxidanter i kryddor dock! Visste du det?
Det är inte bara smaksättare i mat¸ utan även en antioxidantbomb!
Vilka kryddor är bäst?
Världens nyttigast kryddor
Virusbekämpande – vanlig oregano.
Många färska och torkade kryddor innehåller massor med antioxidanter.
KumminVanlig i ostar & brännvinEn av de kryddor som använts längst i Europa men ofta har en undanskymd plats i kryddskåpet. Kanske mest känd som krydda i ostar¸ brännvin och bröd. De torkade fröna har en skarp doft och kumminte är bra mot kolik och magknip.
GurkmejaBra mot hudproblemStark antioxidant som är bra mot inflammationer¸ reumatism¸ ledbesvär¸ hudproblem¸ magbesvär och gallsten. Innehåller färgämnet Curcumin med anti-inflammatoriska egenskaper som liknar