Barn, Mat & Makt

2012-08-23 15:48     13 Kommentarer    Kategori: Barn, LCHF teori

Jag har jobbat inom barnomsorgen i 20 år(!)… Och har upplevt en hel del och lärt mig mycket ifrån barnen.

Barn har makt om tre saker:

 • MAT
 • TOA
 • SÖMN

Med makt menar jag att här kan barnen styra. I dessa lägen är vi som föräldrar oftast beredda att göra vad som helst för att mat, toa, sömn ska fungera.

Jag tror att när det gäller mat så kan det lät bli en hysteri kring barnets ätande. Som förälder så förstår vi att hunger = dålig humör, utbrott, brist på energi osv… Det förstår inte barnen.

Vi vill att våra barn ska äta, bli mätta och nöjda. Men många gånger så blir det fel pga desperata försök att få in lite mat i dessa kroppar.

En sak som jag upplever är att barnen sällan får uppleva hunger… Utan det ska matas i tid och otid, framförallt när barnet har ätit ‘dåligt’ under en måltid. (Kan tillägga att barn äter sällan för mycket mat p.g.a. att det är gott, utan de slutar äta när de är mätta, eller när de inte gillar maten.)

Så när man som förälder får höra från förskola/skola/farmor/släkting att idag har …. ätit dåligt. Då ska det snabbt in med mat, fika, näring, ‘vad som helst’… vilket många gånger resulterar i att barnet äter dåligt vid nästa målitid. Och då är vi där, i den onda cikeln.

Mina tips är:

 • Var lugn som förälder.
 • Tillåt barnet att uppleva hunger (menar inte om att svälta barn!!).
 • Låt barnen uppleva och smaka på nya saker från tidig ålder, de kan äta det vi äter.
 • Respektera när barn inte tycker om en sak, men låt inte barnet styra all matlagningen hemma.
 • Barn i Sverige svälter inte, inte ens frivilligt.
 • Mycket fett i maten, med bra kolhydrater, ger stabil humör och mindre blodsockerhöjningar/humörsvängningar.

Det var dagens kloka från mig….

Idag började min lilla tjej (mellanbarnet) gymnasiet!!! Wow! Hon var matvägrare och äppelmos-beroende som barn. Jag gjorde HELT fel i desperation att få henne att äta! Men man lär sig…

 

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

13 Kommentarer + Kommentera

 • Hej och förlåt. Menade inte dig alls utan någon som kommenterade nedan. Förlåt igen

  • *SMILE* Det förklarar varför jag inte förstod! 🙂
   Sov gott!

 • “Nej det stämde inte att man blir leptinresistent…” Orkar inte med den där kaffedebatten men man kanske inte ska forma sin världsbild så snabbt efter vad som står på Martinas Health & Science blogg som hon slängde ihop från en dag till en annan… Säger inte att hon har fel, för det vet jag inte.

  • Hej Katarina… Um, vad menar du? Jag har inte format någon världsbild utifrån Martina… eller vad syftar du på? Jag förstår nog inte…

 • När min nu 13-åriga son var på dagis och kom hem och “vägrade” äta när jag lagade middag höll jag naturligtvis på att bli helt tokig. Jag försökte med allt.
  I “misstag” råkade jag nämna det på dagiset. Och fick svaret… Jag förstår om han inte äter för han äter (oftast) 3! portioner till morgonmål, 3! portioner till lunch och dessutom 3! portioner till mellanmål! Sedan slutade jag “strida” med sonen. Räknade helt kallt med att han äter när han är hungrig och låter bli att äta när han blir mätt.
  Det som har varit viktigt för mig är inte lära honom hur jag äter (det var ju inte LCHF för 13 år sedan) utan att han skulle lära sig äta “rätt”.
  Han har aldrig haft tendenser till att äta fel, han har helt rätt kroppsbyggnad.
  Så jag hoppas att han aldrig får problem, att han istället för att göra egna misstag lär sig av mina…

 • Bra skrivet! Även om jag inte ger mina barn strikt lchf, så äter de bra, har alltid gjort. Vår filisofi hemma har varit att barn äter för att de behöver det, precis som att barn andas för att de behöver det. Lika lite som vi berömmer barnen för att de andas (oj, vad br du har andats idag!!!), lika lite berömmer vi de för vad de har ätit. Lika lite som jag vet hur hungrig min man är när han sätter sig vid matbordet, lika lite vet jag hur hungriga mina barn är. Det varierar från dag till dag, måltid till måltid, därför har vi aldrig trugat “tre skedar till”. Våra barn är långa och normalviktiga. De har fått äta riktig mat efter hur hungriga de har varit och jag har litat fullständigt på att de vet det själva!

 • Bra inlägg, ska köpa din kokbok:)
  Men jag är mest nyfiken på hur det går med din vikt, går du fortfarande ner eller står du still? Har du kommit på hur man går ner optimalt i vikt, är ju faktiskt den största anledningen till att folk börjar med LCHF.

 • Nej, det stàmde inte att man blir leptinresistent av Magic Bullet kaffet (eller av att ensamt àta stor màngd fett). Anna Hallens inlàgg har nu retts ut av den enda svenska lchf-are som jag kànner till som har gedigen universitetsutbildning i biokemi och medicin:
  http://lchfklubben.se/healthandscience/anna-hallen-del-2-ketos-ar-inte-knark

 • mycket bra skrivet. har själv en tjej som just börjat förskoleklass, de äter lunch redan 10.20.. tycker det är lite väl tidigt, men men inget jag kan göra mer än att skicka med lite extra som hon kan ta på eftermiddagen, hon kommer ju vara på fritis till 17 och då får de bara mellis. igår hade hon bara ätit smörgås till lunch för pastasalladen om serverades passade inte henne, var iaf bregott till smörgåsen(hoppas hon tog lika mycket oom jag brukar ta till henne hemma). idag hade hon iaf ätit köttbullar hela 5st och det äter hon aldrig hemma! så hoppas det kommer gå bra.
  Men som sag bra skrivet och jag följer din blogg och tycker du skriver så bra.

 • Väldigt bra inlägg.

 • Ja jösses, jag förstår inte varför man hela tiden ska stoppa i ungarna saker att äta. Nu är jag långt ifrån perfekt men min 5-åring var den _enda_ som inte fick majskrokar när man hade mammaträff etc. Eller kex. Eller saft. Min unge fick vatten att dricka och frukt i samband med måltiden. Hon har sovit som en prinsessa, aldrig varit gapig i affären när vi handlat och så gott som alltid på bra humör.

  Självklart är ungar alltid ungar och har sina sidor, men det är vi föräldrar som formar dem och hjälper dem med vad vi stoppar i deras munnar. Min flicka tror att hon gillar godis men när det kommer till kritan väljer hon hellre nötter eller en hemgjord glass… Hon får alltså smaka en tablettask på lördagar om hon vill, men den är oftast orörd sånär som på en eller två tabletter…

  Jag är så glad att jag fick den här kunskapen innan jag blev mamma och även fast hon kommer att välja själv i framtiden så ger jag henne grunden till vad som är bra och nyttig näring.

 • Intressant och vettigt. Tar till mig dina tips inför framtiden (har inga barn än). 🙂

 • Vi har inga barn, men vi var på Citygross i söndags eftermiddag.
  Familjen efter oss hade en väldigt skrikig unge (cirka 2 år gammal) som satt på pappans axlar, i öronhöjd på mig… På rullbandet la de upp Coca-cola, tablettaskar och mer godis för att stilla barnets begär. Jag förstår att det är frustrerande för föräldrarna när barnen skriker så där, men det finns ju bättre alternativ att ge dem så att barnen slipper gråta sig sönder och samman när blodsockret är superlågt. Bättre mat/mellanmål ger både gladare barn och föräldrar i längden.

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »