Bacon färgade av sig! Är det möjligt?

2012-09-13 10:40     33 Kommentarer    Kategori: LCHF teori

Det här tycker jag var lite skrämmande! På en restaurang, som för övrigt serverar bra mat med bra råvaror så var det igår baconlindad köttfärslimpa. Det varnades för att köttfärsen var inte rå utan att det var baconen som hade färgat av sig.

Jag vet ju att bacon (och skinka bla) är färgade, men WHAT, ska detta ske? Känns otäckt! Någon sett något liknande?

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

33 Kommentarer + Kommentera

  • Natriumnitrit används framför allt för att hämma tillväxten av dödligt giftiga Clostridium Botulinum-bakterier i köttet. Att nitriter sedan gör köttet rödare är en bieffekt som inte ansetts som negativ och till slut har alla blivit vana vid röda köttprodukter. Botulism har följaktligen inte varit någon vanligt förekommande dödsorsak de senaste decennierna. Men jag kan tänka mig att det kan bli vanligare i takt med att folk enträget börjar kräva “genuina” och “naturliga” charkprodukter.

    • Ok… Källa på det? Låter intressant.

      • Källa på vilket? Menar du på allvar att du inte vet att natriumnitrit används för att skydda från att Clostridium Botulinum-bakterier utvecklas i kött, framförallt vaccumförpackade varor? Eller att förekomsten kanske ökar utan nitrit? Cancerframkallande röd färg kan jag naturligtvis klara mig utan med Botulism vill jag inte ha…
        http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/botulism/
        http://tillsatser.weebly.com/nitritsalter-e249–e250.html

        • Intressant att läsa mera om det. Ville få en bra sida att läsa på. Tack för länken.

          • OK, jag blev bara så förvånad, du verkar ha så bra koll annars. Det finns säkert bättre länkar som du förmodligen hittar bättre en mig. Köttfärslimpan såg iaf inte det minsta aptitlig ut…

          • Hade inte tid att leta, så tack för länkarna. Nu har jag ett inlägg om det. Spännande, intressant. Men nitrit är ju inte nödvändigt!

  • Saxat från Wikipedia:

    “Nitrosylmyoglobin har en röd färg som efter denautering genom värmebehandling eller fermentering bildar nitrosylhaemochromogen som har den rosa färgen karaktäristisk för falukorv och julskinka.”

    Så ja nitrit ger den röda färgen i många charkprodukter, utan den så är det mesta kött grått i färgen.

    • Jaha, tack för infot, intressant! 🙂

    • Tack EB! Det är därför industrin tillsätter nitrit, för att köttet normalt har en sån tråkig färg och de tror att folk inte skulle köpa det. Fast egentligen är det ju charkprodukter mest men även ett så processat kött som bacon.

      • Så trist! Om industrin hade låtit bli detta från första början så hade det ju varit helt normalt o naturligt med brunt kött o inte rosa! Suck…

  • Jag tror inte färgen kommer från rökaromen, däremot nitrit. Annars är kött grå/brunt i färgen och det är därför de använder nitrit. (Som visat sig är cancerframkallande).

    • Är alltså nitrit rött? Eller hur menar du?

      • Nja, nitrit är i sig inte rött. Däremot gör det så att kött, som ju är rött i rått tillstånd, behåller sin röda färg även vid tillagning då det annars blir brunt. Alltså tror jag, precis som någon nämnde, att baconet som ju är nitritsaltat har delat med sig av detta till köttfärsen. Den köttfärs som då nåtts av nitriten har inte blivit brun vid tillagningen.
        På wikipedia fanns en utförlig förklaring på den kemiska processen som sker i köttet vid tillsats av nitrit (E250):
        http://sv.wikipedia.org/wiki/Nitrit
        Vill man vara säker på att slippa nitrit så räcker det inte med att köpa ekologiskt, utan det måste vara KRAV-märkt. EU:s ekologiska märkning tillåter till exempel nitrit, vilket gör att till exempel Scans ekologiska bacon är ljust rosa och innehåller nitrit. KRAV däremot har inte godkänt det i sina produkter eftersom man misstänker att nitrit i stora mängder bland annat kan bidra till ökad cancerrisk:
        http://www.krav.se/Om-KRAV/Fordjupande-lasning/Halsa/Tema-halsa/KRAV-tillater-inte-nitrit/

        • Ah, tack för det! Intressant… Tack för länken oxå!

    • Precis. Köper man ekologiskt bacon eller fläsk från en gård så är det grått i färgen.

      • Perfect! 🙂

      • Ja, precis. Måste bara berätta…. I vår familj (när jag var liten) åt vi alltid grå/brun julskinka som mamma gjorde. Vi visste inget annat. Farmor och farfar hade röd skinka och den ville vi inte ha.

        Ett år när mamma inte orkade göra egen skinka köpte de skinka från affären och den var röd. Ingen åt… Så de fick börja köpa från bonde igen om vi skulle äta julskinka och det är lika än idag fast jag är 40 år… När jag berättar att riktig skinka är grå/brun fattar inte folk vad man pratar om.. 🙂

        • Helt otroligt, eller hur? 🙂

  • Rökt på riktigt eller rökarom?
    Rökt på riktigt är väl rökt med alspån i flera timmar? Ganska dyr tillverkning.
    Med rökarom, insprutad eller duschad med arom som smakar rökt. Kanske är det bara rökt en kort stund? Eller inte alls.

    Att rökarom även kunde vara färg, visste jag inte.

    • Jag köper ALDRIG när det är rökarom! Huah…

  • Jag är glad att jag är veg.

    • Så kan man oxå se på det! 🙂

  • Häromdagen när jag var och handlade så fanns det även ekologiskt bacon och det är en helt annan färg än vad man är van vid. Jag brukar även handla sidfläsk från en gård och det är också helt annan färg än vanligt bacon.

    • Handlar också helst på en närliggande gård! Vilken skillnad! Har nästan slutat köpa bacon annars….

  • Tulips bacon är rökt på riktigt! Önskar bara att någon vågade sälja nitritfritt!!!

    • Ja usch! Bort med nitritt!

  • Ser äckligt ut, har sett tendenser av det där förut men den där är ju helt röd! Ser helt rå ut!
    Jo, någon frågade tidigare om utbildning till kostrådgivare och vilken som är bäst, du svarade tveklöst mfgruppen, jag undrar är Anna Hallens ok? Nån som vet ngt om det? Är någon bättre än den andra på problematiken runt om som sockerberoende? Ska lägga till att jag bor i Stockholmsområdet och funderar på mf, men att Anna har via webben tilltalar mig!

  • ett bevis på att det är rökaromer och annat som inte ska vara i.Inte rökt på riktigt. Danskt bacon är färgat men inte svenskt.

    • Är färgen täcken på rökarom? Det vissta jag inte. Tack för den upplysningen då! Bra att veta!

  • Fyy det där skulle inte jag vilja äta:(!

    • Nej, inte så apptitligt i utseendet!

  • Japp, det händer med bacon från Lidl. Men inte såååå mycket som på bilden ovan 🙂

    • Tyckte oxå att det var extremt. Frågade inte var baconet kommer ifrån, det ska jag fråga faktiskt! 🙂

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »