Ät bönor och rasa i vikt?

2017-05-08 19:13     8 Kommentarer    Kategori: Hälsa & Sjukdom, LCHF teori

Åhhhh jag har ju alltid trott tvärtom, bönor och kolhydrater går hand i hand. Men det kanske inte är så!

9789188429285_200x_lat-bonor-forandra-ditt-liv

Patrik Olsson (som äter LCHF) och är aktiv i Smarta Diabetiker menar att en skål bönor till    maten och styrketräning gör susen för den som fastnat i sin viktminskning.

 

Han har nyligen, tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, kommit ut med boken “Låt bönorna förändra ditt liv

Studier visar att bruna bönor och kidneybönor påverkar hungerhormonerna. ”Den blodsockerreglerande verkan sitter i mellan 11 och 14 timmar”, säger Anne Nilsson, docent på Lunds universitet.

 

Patrik Olsson kunde minska insulinet han tog och började kombinera bönor med LCHF – då rasade han i vikt!

Anne Nilsson är docent vid Centrum för preventiv livsmedelsforskning vid Lunds universitet där hon forskar kring fibrer och deras effekt på människokroppen.

– Det här låter väldigt spännande. Vi tror stenhårt på bönor. Vi har själva gjort studier där vi sett att vanliga svenska bruna bönor och kidneybönor påverkade hungerhormoner och gav en förbättrad blodsockerreglering.

Patrik själv menar att förklaringen till hälsovinsterna är att bönor är en bra källa till resistent stärkelse.

Forskning visar att alla kolhydrater är inte lika. Resistent stärkelse – som finns i en rad av våra vanliga livsmedel – lyfts nu av forskare fram som en viktig komponent i antiinflammatorisk mat. Den resistenta stärkelsen bidrar även till mättnad, lägre blodsocker och minskar risken för tjocktarmscancer hos köttätare.

DN förklarar enkelt:
“Resistent stärkelse bidrar bland annat till att det bildas smörsyra i tjocktarmen. Det anses motverka läckande tarm och kronisk inflammation och de tarmbakterier som matas med resistent stärkelse tycks även bidra till bättre blodsockerbalans.

Det kan vara skälet till att bönorna har en stabiliserande inverkan trots att deras innehåll av resistent stärkelse i absoluta tal är mindre än innehållet av blodsockerhöjande kolhydrater”.

Men Patrik Olsson har gjort ytterligare en upptäckt:
– Om man sedan värmer upp bönorna en andra gång så blir den blodsockerstabiliserande effekten ännu större.

Jag har självklart beställt boken och är så otroligt nyfiken på detta. Jag är inte så förtjust i bönor men är villig att testa!

d0bd5782-d242-405d-8c3e-b72717499a9b

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

8 Kommentarer + Kommentera

 • Jag testade med 1dl kalla bondbönor nu till min vanliga frukost (med 4 äggulor och 2 skivor fett fläsk).
  Har inte kollat med blodsockermätare men känner att blodsockret steg mer än det brukar. Hjärtat började pumpa hårdare och jag känner av i benen och armarna att nåt hände. Känner mig spänd i huvudet och okoncentrerad.
  Bönor, eller just bondbönor, kanske inte är optimalt för just mig?
  När jag kört med potatismjöl har jag inte känt så här.

 • Är det okej med sojabönor och tex bönpasta gjord på sojabönor. Är jättetaggad att prova det här.

  • Hej Cattis… Nej, inga sojabönor! Lycka till!

   • Hej monique, varför är inte sojabönor ok? De innehåller 2,9kh/100.

    • Oj, ja det finns lite delade meningar kring ämnet. Men jag är bland de som tar åt mig av det som framgår som negativt kring sojabönor, och det är ganska mycket!

     Bla finns mycket info på denna sida: https://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/soja-inte-att-rekommendera
     Forskaren och näringsfysiologen Kaayla Daniel, som har forskat på soja under många år och även skrivit en bok om soja, “The Whole Soy Story”, lyfter fram tusentals studier som kopplar intag av sojaprodukter till näringsbrist, matsmältningsbesvär, immunförsvarsbesvär, sköldkörtelbesvär, besvär i reproduktionsorganen, hjärtbesvär och cancer. Två forskare som arbetar på FDA i USA (motsvarande livsmedelsverket i Sverige), Daniel Sheehan och Daniel Doerge, båda seniora toxikologer, motsatte sig kraftigt att soja skulle erhålla hälsopåståenden. De skrev i sitt memorandum:

     ”Vi motsätter oss hälsopåståenden om soja eftersom det finns rikligt med bevis på att vissa isoflavonoider som finns i soja är giftiga för östrogenkänslig vävnad samt för sköldkörteln…givet att en kvinnas eget östrogen är en signifikant faktor för bröstcancer är det inte att rekommendera att soja är hälsosamt…allmänheten kommer att utsättas för en potentiell risk från soja utan adekvat varning och information”.

 • Måste man använda oprocessade bönor eller kan man köpa färdigbehandlade på burk och bara värma?

 • Då blir det bruna bönor med fläsk alla dar i veckan! Och allra bäst dagen efter! Ska genast skärskåda skafferiet och lägga i blöt!

 • Låter fantastiskt!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »