Sydafrikansk “paj” – Bobotie (sååå gott)
En sydafrikansk rätt, Bobotie (en form av paj)! Sååå gott!
4-6 portioner
800 g nötfärs
smör att steka i
2 lök, hackade
kryddor:
2 tsk curry
2 tsk salt
1/2 tsk cayennepeppar
1/2 tsk paprikapulver
2 tsk kanel
lite svartpeppar och vitpeppar
2 dl mandel, flagnad
1 dl grädde till färsen
1 äpple, syrligt (grönt), skalad och hackad
1,5 dl kokosflingor
5 ägg & 2 dl grädde
(I den traditionella bobotien ingår russin, aprikoser och chutney som är söta, jag har inte med dessa utan tar i äpple och kokos istället)
- Värm ugnen till 180 grader C.
- Smält smör i en stekpanna och fräs lök.
- Ha i alla kryddor och fräs ihop med löken.
- Tillsätt köttfärs och stek tills den får färg.
- Häll i grädde (1 dl) och rör runt.
-
Blanda i mandel, apple, kokos och stek ihop i ca 5-10 minuter.
-
I en bunke, rör ihop ägg och grädde.
-
Lägg köttfärsblandningen i en ugnsform och häll över äggblandningen, rör runt lite försiktigt så äggblandningen åter ner i formen.
-
Gratinera mitt i ugnen i 20 minuter.
-
Servera med sallad.
Denna version ska testas, då jag har ätit den traditionella ett par gånger.
Underbart gott! Vi njöt varenda tugga. Kommer att göras många gånger till.
Enkelt att laga, och tog inte så lång tid. Perfekt.
Tack för detta braiga recept.