LCHF pulled pork – gudomlig god!

2013-05-05 15:44     2 Kommentarer    Kategori: Kött / Fläsk / Korv

LCHF pulled pork är gudomligt gott. Inte sött som ‘originalet’ men otroligt smakrikt… Pulled pork är den nya ‘inne’ rätten!

IMG_8986

6  Portioner

BBQ-sås (utan sötning)
50g smör
1 dl lök, hackad
1 dl fänkål, hackad
1/2 citron, saften
1/2 dl palsternacka, hackad
1 dl vatten
1,5 dl tacosås
3 vitlöksklyftor, pressade
1 msk tomatpuré
1 tomat, skalad och hackad
0,75 dl äppelcidervinäger
1 msk liquid smoke
1 msk dijonsenap
2 msk worcestershiresås
1 tsk koriander (malen)
1/2 tsk spiskummin
1 tsk flingsalt
nymalen svartpeppar
1 msk whiskey (kan uteslutas)

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Fräs lök, fänkål och palsternacka i smöret tills glansigt, pressa i citronen och lägg även skalet (hela bitar) i blandningen, sjud i några minuter. Tillsätt övriga ingredienser och låt sjuda i 15-20 minuter. Ta ur citronerna.

Alternativ 2:

Om du vill här, så kan du mixa såsen slät.

Alternativ 3:

Du kan även mixa alla ingredienser (utan citronskal) med mixerstav eller i matberedare, utan att tillaga på spisen. Häll sedan den kalla såsen över köttet.

1,5 kg fläskkarré
salt och peppar
bbq sås2 lök, delade
3 vitlöksklyftor, delade
5-8 soltorkade tomater

Salta och peppra köttet runt om och lägg i en ugnsgryta eller crockpot. Häll över bbq-såsen, jag silade inte såsen, det blir så gott med alla småbitarna som fortsätter och ger smak. Lägg lök, vitlök och hela soltorkade tomater ovanpå köttet och såsen. Strö över ytterligare 2 msk whiskey (kan uteslutas).

I ugn
Värm ugnen till 125°C.
Ställ grytan med locket på, i ugnen. Efter ca 45 min, rör runt så att löken och tomaterna blandas med såsen. Då och då se till att den inte torkar ur, isf ha i lite mera vatten. Min torkade inte ur alls. Rör runt ca varje timme. Låt stå i 5-8 timmar beroende på hur tjock köttbiten är. Köttet ska falla isär när det är klart.
Ta ur ugnen och lägg köttet i en skål, sära på det med 2 gafflar så det blir småbitar.

I crockpotSalta och peppra köttet, lägg köttet i crockpotten. Häll över bbq-såsen och lägg löken, vitlöken och tomaterna på köttet, och lite runt om. Ställ in crockpotten på nivå låg i 8 timmar. Efter någon timme blanda runt såsen och löken (kan även göra innan om den ska stå utan att någon är hemma).
Ta köttet ur potten och lägg köttet i en skål, sära på det med 2 gafflar så det blir småbitar.

ServeringAlt. 1
Värm såsen i en kastrull, tillsätt 2 dl grädde eller creme fraiche. Servera tex kokt broccoli, en sallad,  köttet och såsen. Riktigt gott.

Alt. 2
Servera på uppskuren salladsblad, eller i ett helt salladsblad, med tillbehör: creme fraiche, skivad rödlök, hackade tomater, hackad paprika, gurka (som tacos)…

IMG_8980

IMG_8981

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

2 Kommentarer + Kommentera

  • Gjorde denna ikväll och det blev galet gott. Har tidigare gjort Åses56kilo.se men denna passade mig bättre då det inte smakade socker. Åses var mycket söt ändå tog jag bara en tredjedel av den rekommenderade honungsmängden. Jag avskyr när mat är söt men detta var verkligen gudomligt gott.
    Tack

    • Jag klarar inte av sötma i maten, som tur är! Tyckte det var såååå gott förr men inte nu längre! Mat kan gärna vara kryddigt men inte sött! 🙂

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna en kommentar tillMonique Forslund

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »