Lammgryta m rosmarin¸ champinjoner och kantareller
6 portioner
1¸2-1¸5 kg Lammgrytbitar gärna på ben
1 dl kokosfett
1 liter vatten
havssalt¸ vitpeppar¸ paprika¸ svartpepper
1 msk torkad koriander (kryddburk)
2 dl torkade trattkantareller (kan uteslutas om ej tillgång finns.)
Färsk rosmarin
6 vitlöksklyftor
2 gula lökar
1 rödlök
3 msk dijonsenap
10 st soltorkadetomater i bitar
20 små champinjoner¸ steks seperat i stekpanna i olja/smör
1 liter grädde
ca 20st små brysselkål
Bryn köttet i omgånger i kokosfettet (alt. smör). Lägg över i en gryta. Krydda och häll i vatten. Lägg i 3 hela kvistar med färsk rosmarin. Låt puttra i ca 2- 3 timmar¸ tills köttet blivit mört. Krossa kantarellerna och ha i ca efter halva tiden.
Dela löken i mindre bitar¸ pressa vitlöken¸ rensa brysselkålen och skär upp tomaterna. Lägg i några blad rosmarin extra. Lägg allt i grytan tillsammans med grädden¸ (häll i grädden i omgånger efter behov¸ ca 3dl åt gången). Köttet skall täckas av vätskan. Koka upp och låt puttra tills den tjocknar¸ ca 20-30 min.
Servera med blomkålsris.