Rooibos, en favorit, hälsosam kosttillskott.
Jag dricker te då och då, men just Rooibos (uttalas: roy boss) te är min favorit. Jag har vuxit upp på detta te, sedan innan jag var ett år gammal.
Rooibos är ett Afrikaanskt ord, som betyder ‘röd buske’ och dessa växer ENDAST i Sydafrika. Den har varit populär i Sydafria i många många generationer, men bara de senaste åren har den funnits till försäljning i övriga delar av världen. Rooibos är inte släkt med andra tebuskar och innehåller inte koffein.
Näringsämnen i Rooiboste:
- Järn
- Kalium
- Koppar
- Magnesium
- Kalcium
- Mangan
Smaken och den höga halten av antioxidanter har influerat resten av världen vad gäller val av tesorter. Rooibos finns nu i mängder av varianter, även billiga och dyra, med ‘smak’ eller naturell…
Varje gång jag är i SA så köper jag på mig ‘originalet’ av Rooibos te, den ursprungliga, den jag växte upp på. Jag köper mängder kan jag säga, fyller resväskan (det som finns kvar att fylla) då teet väger inte så mycket. Jag har 2 paket kvar än från förra resan, då köpte jag närmare 20 paket 😉
Rooibos ska vara kramplösande och ska även vara lugnande och hjälpa spädbarn mot kolik. Man ser många bebisar med rooibos te i nappflaska i SA (hoppas det är utan socker dock!).
Teet ska även skydda levern, och det finns studier på detta.
Det säges att rooibos är ett toppen tillskott under träning, då det förbrukas mycket syre. Antioxidanter är bra då, spårämena och mineralerna i rooibos ska även hjälpa att balansera elektrolytnivåerna.
Det finns även sköhetsprodukter med innehåll av rooibos, speciellt asphalatin tros ska skydda huden mot onödigt åldrande. Det ska även vara antiinflammatorisk och bra att ha på irriterad hud.
Jag minns som barn hur mina föräldrar kunde lägga en (brukad) rooibos tepåse på mina skrubsår, eller på kroppen när jag var solbränd.
Nu blev det ett långt inlägg, det var inte meningen… Skulle bara skriva om min kopp rooiboste här på morgonen! Ja så kan det bli… 🙂
Källa hänvisning:
- Antimutagenic and Cancer-modulating Properties of Two Unique South African Herbal Teas, Rooibos and Honeybush. Forskning om nyttigheterna med rooibos
- Rooibos Tea: Research into Antioxidant and Antimutagenic Properties.
Omfattande sammanfattning av publicerad forskning om rooibos och dess effekt på hälsan. - Vital
, Hälsosida som har skrivit om rooibos och länkad till forskning.
Jag dricker minst två koppar te om dagen och då snackar vi inte någon liten finporslinkopp, det ska vara en rejäl balja att sörpla från. Har muggar från indiska som rymmer runt 70cl 🙂 Rooibos är en favorit. När jag beställer från iherb.com brukar det åka med en paket te. Dom har massor av fabrikat som inte finns här. Dessa tror jag passar dig 🙂 Cape Town Rooibos: http://www.iherb.com/The-Tao-of-Tea-100-Organic-Cape-Town-Rooibos-Caffeine-Free-4-0-oz-114-g/42870
Ett halvt(nästan) kilo eko rooibos/makadamia för en hundring? http://www.iherb.com/Port-Trading-Co-Organic-Rooibos-Tea-Macadamia-Caffeine-Free-1-lb-454-g/41003
Härligt! 🙂 Gillar oxå BIGGA muggar! 🙂 Låter bra! Rooibos/macadamia låter intressant, hmmm! 🙂
I böckerna ” Damernas Detektivbyrå” som ska utspela sig i Botswana dricker dom en massa Rooibos-te.
Just det! 🙂 Hihi… Kul!
Det var tråkigt att höra att vi inte kan få tag på detta otroligt hälsosamma te här i landet! Har provat det (som finns här) och tyckt att det varit ok…
Vilken tur du har, som kan köpa originalet!!!
Trist för oss andra som bara kan köpa dåliga kopior som kanske saknar alla det hälsosamma fördelar som du berättat om!
Jag VET INTE om det är så, men har funderat på det. 🙂
Varför?
Har det med smak att göra, enbart? Dina funderingar, menar jag. Eller har du andra fakta angående de rooibos-teer som finns här i vårt land? Jag är bara nyfiken på varför du har funderat på det…
Det är smaken som är lite annorlunda, och att den SAfrikanska varianten blir bara godare ju längre tepåsen drar i vattnet, inte helt samma här… Hmmm…. Så bara mina funderingar!
Hehe, såg precis debatten på kostdoktorn om att antioxidanter är “onödigt” och kom sedan direkt in här och läste detta :).
Jag tycker nog att man ska dricka det man tycker är gott vad gäller te, vin och kaffe och annat med “vuxensmak”. Att sitta och dricka bara för att man tror att det är nyttigt ger nog inte mycket.
Jag har alltid varit en stor fan av japanska teer. Rooibos har jag köpt några gånger i lösvikt (även naturellt) men aldrig riktigt gillat det. Är det skillnad på det man köper i SA och det som finns i butik här?
Har du koll på hur det är med det man kan köpa i vanlig matbutiker? Är det bara dåliga kopior som saknar alla hälsosamma inslag?
Jag är lite tveksam alltså… Tycker att smaken är ganska olikt originalet, tyvärr… På jobbet köper vi in en ekologisk variant, den är ok, men inte samma. Så jag vet faktiskt inte 🙁 Men har mina misstankar att det kan vara så som du säger…
Hej Monique!
Är det OK om jag lägger in en länk till det här inlägget i min webbutik?
Det är så mycket bra information ‘drekt från källan’!
Självklart! Tack för det 🙂
Har du druckit Karckaday?
Är mkt osäker på stavningen, men det är alltså hibiskusblommor som är torkade och som man gör en brygd på. Tyvärr med socker i. Blir en kraftigt röd dryck som man kan dricka både varm och kall.
Om du känner till detta, så kanske du har ett recept på hur man tillagar en dryck som är OK för oss?!
Nää, det tror jag inte. Var härstammar det ifrån?
Både från Latinamerika och Afrika. Jag har druckit det i Tanzania och i Honduras. Hmm, kanske ska testa att göra utan sötning alternativt söta med honung.
Behövs det sötning? Det tror inte jag! 😉
Jag ska testa utan sötning först, förstås!
Bra Åse! 🙂
Har släktingar i SA och fått ovan paket skickat till mig. Så gott, vem vill dricka grönt eller kamomillthé på kvällen när man kan dricka Rooibos?
Har dock bett släktingar sluta skicka, det finns ju naturellt eller i lösvikt här nu också. Förra gången fastnade det i tullen, de tog prover på det. Trodde nog att det var något förbjudet 🙂
I SA har de ju dessutom Rooibos i många hudvårdsprodukter, vet inte vad forskningen säger om “externt” användande. Tyvärr serverar de ofta Rooibos fullt med socker till barn, många i nappflaskor med mjölk, rooibos och socker/honung 🙁
Ska till SA över jul, längtar efter maten, grönsaksaffärerna som dignar av grönsaker, fisken, köttet, biltong, såserna!..och vinet 🙂
Helena
Hej Helena! Aaah, slängtingar i SA! Nu blev jag nyfiken, var där? Så kul!
Men inget slår den äkta Sydafrikanska rooibosen, tycker jag. Den har en helt egen smak. Vet inte varför men något gör de med alla importerade sorter, tror jag! 🙂
Eller hur, alltid socker (ibland honung) i teet där, suck! 🙂 Kul med SA över jul! Biltong är ju så otroligt gott, och toppen för oss LCHF’are! 🙂
I Kaapstad precis som du, men också i Durban, Johannesburg:) lite långt så det blir ju inte så ofta vi åker. Dyrt som tjyven att åka över julen men det är ju då man själv och barnen har lättast att åka.
Så mycket matfrestelser där nere, massor av snacks, sötsaker, vin öl, Savannah Dry etc. Men samtidigt egentligen så enkelt att leva hälsosamt också med deras tillgång till, kött fisk, lamm, grönsaker och frukt. Och dessutom med helt andra priser än här! Det enda jag tycker de är “dåliga” på är bra mjölkprodukter, vi använder ju det mycket i Sverige.
Sen är de också dåliga på gott bröd men det gör ju inget ;p
En sak jag längtar efter – Nandos – kycklinglever i stark sås!
Hoppas du får en bra resa!
Men så kul! Var i Kapstaden? Min pappa bor på berget i Fish Hoek! 🙂
HÅller helt med om mejerier, och även ostar – ingen höjdare over there!
Tack… Åker mot slutet på oktober! 🙂