Samlade LCHF påskgodis och fika! *TIPS
LCHF påskkakor (mandelkakor)
160 g mandelmjöl
2 äggvitor
6 droppar bittermandelarom
1 tsk congac (eller rom)
1 tsk vaniljpulver
(för den som vill ha en sötare variant kan 1 tsk stevia eller honung tillsättas)
Dekoration
1/2 mörk choklad
kokosflingor
- Värm ugnen till 150°C
- Blanda allt till mandelkakorna. Forma till små ‘ägg’ (ca 15 st), enklast med fuktiga händer. Lägg upp ‘äggen’ på bakplåtspapper och grädda i ugn i 20 min.
- Ta ur kakorna och låt svalna.
- Smält chokladen över vattenbad.
- Doppa kakorna i chokladen och sedan i kokosflingor.
LCHF macaroons/kokostoppar
4 äggvitor
några droppar stevia
1 tsk vaniljpulver
5 dl kokosflingormörk choklad, 86% eller mera
Gör sä här:
- Värm ugnen 180°C.
- Visp äggvitorna med ev. sötning tills det stelnar.
- Lägg i vanilj och kokos och rör försiktigt ihop.
- På bakplåtspapper på ugnsplåt rulla en matsked med smet i ‘bollar’ och fördela på plåten.
- Grädda i ugn i ca 10 min, så de får fin färg.
- Smält choklad över vattenbad, doppa bottnen på dina macaroons i chokladen och låt svalna.
LCHF MOROTSKAKA/MUFFINS
Ingredienser:
4 ägg
1 tsk stevia (flytande)
1 dl pofiber
1.5 dl mandelmjöl
3 msk kokosmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljessence
1 msk kanel
1 dl grädde
75g smält smör
1.5 dl riven morot
1 dl hackade valnötter
Frosting (SÅÅÅÅÅ GOD)
60 g smält smör
150 g cream cheese
0.5 tsk stevia, flytande
citronzest
Gör så här
- Värm ugnen till 175grader.
- Vispa ägg poröst.
- Lägg sedan i alla ingredienser och rör om.
- Häll i smeten i muffins formar (eller i en rund kakform med avtagbar kant).
- Grädda i 18-20min nedert i ugnen, och låt sen svalna.
- Blanda alla ingredienser till frostingen och vispa med stavmixer tills den blir slät.
- Bred sedan över frosting på muffinsen, dekorera med cintronzest.
- Ställ i kylen.
- Går bra att frysa
LCHF TRYFFEL
100 g smör
2 msk kokosolja
1 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
1 msk creme fraiche
1 tsk vaniljpulver
(2 tsk lakritspulver – kan uteslutas)
1 äggula
2 msk kakaopulver
- Smält smör och kokosolja i en kastrull och häll i grädden.
- Koka upp och låt koka i en halv minut.
- Ta av från värmen och bryt chokladen i bitar och lägg chokladen kastrullen, rör runt.
- Tillsätt creme fraiche och kryddor.
- Tillsätt äggulan och rör in den samtidigt så den inte hinner bli ”äggig”.
- Ställ i kylen 30-60 min så den svalnar.
- Rulla till bollar och rulla i kakaopulver.
- Ställ in i kylen tills de ska serveras.
Nötkaka med mörkchoklad
Till en kaka:
100 g mandel, grovt hackat
100g valnötter, grovt hackat
100g hasselnötter, grovt hackat
1,5 dl mandelmjöl
100g mörk choklad, minst 70%, i bitar
1 tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt
0,5 dl blåbär eller hallon (kan uteslutas)
6 ägg
100g philadelphiaost
200g smör, rumstempererat
Gör så här:
- Värm ugnen till 180°C.
- Blanda ihop nötter, mandelmjöl och vanilj.
- Seperera äggvitan från gulan.
- Vispa ihop äggulorna med smöret.
- Blanda ihop ägg, philadelphiaost och smör med nötterna.
- Vispa äggvitorna till hårt skum.
- Rör ner äggvitorna i nötblandningen.
- Rör även ner chokladbitarna och blåbär.
- Smörj eller klä en springform med smör eller bakplåtspapper och häll i kakblandningen.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 40 minuter.
- Låt svalna och servera som är, med vispgrädde eller med kokosmjölk.
Rewfood bollar (liberal lchf)
2 dl valnötter eller andra nötter
2 dl dadlar
1 dl kokosflingor
1 msk kokosolja
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
lite havssalt
• Mixa nötter i matberedare eller med stavmixer, så det blir smuligt.
• Lägg i dadlar, olja, vanilj, salt och mixa lite till.
• Lägg en matsked smet i handen.
• Rulla kokosbollarna i kokosflingor.
• Lägg upp i muffinsformar för ett mera festligt utseende till servering.
Förvara i kylen eller i frysen.
För gott för mig som triggas lätt av allt som är lite sött, men för barnen är det helt perfekt!
Tack 🙂 Alla helger som är förknippade med fika och godis är jobbiga tycker jag. Ska testa morotsmuffinsen