Saffran hör till! LCHF baka…
December och saffran hör ihop på något sätt! Jag älskar saffran, och lussebullar var en storfavorit hos mig för ett antal år sedan. Jag vill gärna ha den goa saffranssmaken. Trösten är att det finna ju många hälsofrämjande alternativ att uppleva både saffran och fikastunder denna tid på året.
En favorit är SAFFRANSBISCOTTI
75 g smör
1 tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver
3 ägg
2 pkt saffran
50 g mandelspån
5 dl mandelmjöl
2 dl kokomjöl
1 tsk bakpulver
1. Låt smöret bli rumstempererat¸ eller ‘värm’ den försiktigt i mikro.
2. Vispa smöret med elvisp och blanda i saffran och vanilj.
3. Tillsätt äggen ett i taget under vispningen.
4. Blanda ihop mandelmjöl¸ mandelspån, kokosmjöl och bakpulver och rör ner sedan i smeten.
5. Forma till två avlånga längder på bakplåtspapper på en ugnsplåt.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-30 min @ 200°C.
7. Ta ur plåten och låt svalna en stund, skär sedan på tvären och lägg tillbaka på plåten (snittytan uppåt).
8. Ändra ugnen till 120°C och grädda vidare tills kakorna är torra, ca 1 -2 timmar…
Flera recept som innehåller saffran:
LCHF lussebullar
Saffranspanacotta – LCHF
Saffransglögg – LCHF