Undvik vispgrädde under 40%! Vill du veta varför?

2016-08-25 13:05     6 Kommentarer    Kategori: Fett, Hälsa & Sjukdom

Jag har lyft denna info tidigare, men det var länge sedan. Tål att upprepas och spridas. När det kommer till vispgrädde finns det olika varianter av produkten. Alla är dock inte endast ‘äkta vispgrädde’!

Vispgrädde, äkta vara, ska vara den med 40% fett. Vispgrädde med mindre fett, t.ex 36% fett innehåller troligen karragenan, utfyllnad och förstjockningsmedel! KarregenanKarragenan används även som förtjockningsmedel i papper och textilier, som bindemedel i torra vattenfärger. När karragenan används som livsmedelstillsats har det E-nummer E 407 eller E 407a. Det benämns även som stabiliseringsmedel eller geleringsmedel. Förr användes det som magsårsmedicin i Frankrike.
Även om karregenan skulle kunna klassas som naturligt (utvinns ur rödalger) så innebär inte det att det är bra för kroppen och hälsan. Det har genomförts olika vetenskapliga tester med karragenan för att utröna dess eventuella hälsorisker vid konsumtion. Testerna har gett olika resultat.

Det har visat sig i djurförsök att karragenan är cancerframkallande och kan störa mag- och tarmfunktion. WHO menar att det är ofarligt för kroppen samtidigt rekommenderar de att det ej ska finnas karragenan i barnmat.

Undvik all vispgrädde som inte är äkta vispgrädde, alltså den ska då innehålla 40% fett!

Läsvärt om ämnet:

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

6 Kommentarer + Kommentera

 • Vad har användningsområden, såsom i pappersindustrin och färgtillverkning något med kerragenans hälsopåverkan att göra? Är det så att du försöker skrämmas lite? Vatten används också i dessa tillverkningsprocesser. Ska vi sluta dricka vatten också?

  Det är mycket som inte rekommenderas att ge till barn. Tex spenat, men det går aldelles utmärkt för oss vuxna att äta.

  Jag har noll koll på kerragenans hälsopåverkan, precis du verkar ha.

  Så varför denna skrämselpropaganda?

  • Ta reda på fakta mer innan du yttrar dig, jag får ont i magen av e407 och magknip. Den dagen du får ont av det ämnet ska all credits gå till dig

 • Vad jag har hört av vänner som inte tål laktos så tål dom laktosen i grädden, de vet inte riktigt varför men tror att det beror på att det är så fett och att man ändå inte får i sig så stor mängd

 • Jag har inte hittat nån laktosfri grädde som inte innehåller karragenan, oavsett tillverkare. Efter att ha läst på olika forum ang detta så har jag insett att många många människor letar efter laktosfri och karragenanfri grädde. Insåg att jag inte tålde karagenan så nu har jag gått tillbaka till vanlig fullfet grädde.

 • Testa ICAs lactosfria vispgrädde, om jag inte missminner mig är både den och deras matgrädde utan detta ämne

 • Hur gör jag som inte klarar laktos? All laktosfri-grädde innehåller ju karragen.

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »