Vad sa de på TV om fettforskningen? Läs här…

2015-09-10 7:05     2 Kommentarer    Kategori: Fett, LCHF teori

 

Igår visades den Brittiska dokumentären om fett och forskning… Min tolkning av programmet:

Förvirring börjar med ordet fett, fett på tallriken och fett på kroppen. Så börjar läkaren Saleyha Ashan beskriva ordet fett. Vad händer i kroppen när vi äter fett?

4 försökspersoner testar olika måltider som består av: Pizza, Hamburgare med pommes, en skål med nötter och en avokado och laxallad. Efter intaget av dessa måltider så testades blodet på samtliga. Resultaten var ungefär lika – alltså alla tallrikar med mat gav ungefär lika mycket fett i blodet (och det drogs på näsan angående hur äckligt det var med detta fett flytande runt i blodet).

Kroppen är gjord för att hantera fett, detta blev en slutsats. Alltså det är svårt att äta mat utan fett vilket gör att kroppen på något vis måste vara inställt på att den kan hantera fettet. MEN panelen skulle sedan testa en vecka på så fettsnål kost som möjligt. Produkter med max 1% fett kunde intas, godis, söta efterrättsgeler, light och lätt produkter var alla helt ok samt flingor (ej fiberrika) såsom cornflakes var fritt fram att äta (dessa sockerbomber)!

Saleyha gör själv en MRI scan, för att testa och se hur mycket fet på kroppen hon bär på. Hon hade visserligen ett rejält lager med fett under huden, men även en del runt inre organ. Totalt hade hon 43% kroppsfett (normalt värde är 22%). Det sämsta var dock fettet i levern. För mycket fett I magen är betydligt mera farligt än fett under huden. Vilket har en direkt koppling till diabetes.

Detta gjorde att Saleyha inte ville äta mera fett. Någonsin. Som hon uttryckte det… Fortfarande kopplar hon att man blir fet av fett… (Precis som man blir orange av morötter, eller?)

Hon fortsätter med att vi ändå behöver fett, kroppen måste ha en viss mängd.

Tillbaka till försökspersonerna, som nu skulle äta fettsnålt i en vecka. Effekterna var mycket negativa, såsom: Trötthet, orkeslösa, uppsvält mage, sega i huvudet, sura och griniga…

Vidare… den senaste forskningen visar att leva utan fett kommer ge stora negativa effekter på kroppen. Måste vara för att fett är essentiellt.

I programmet kopplas även träning och motion till viktminskning och fettintag. Om man rör sig så kan man äta mera fet mat. Samt att socker och kolhydrater är vår största energikälla ändå är 64% av den energin vi använder från fett.

Vad är det då som gör oss feta?

Fett är viktigt och kroppen kan överleva 60 dagar utan fett, lever då på kroppens egna fettdepåer – detta jämfördes med att motsvarande 100 marsbars!!!

Forskare och dietister intervjuades… Det togs upp att socker omvandlas till fett och lagras i kroppen. Bra att just detta uppmärksammas, men det var även prat om att det samma händer med för mycket fett (?)!
“THE TRUTH is that eating fat does not make us fat. But eating too much of whatever we eat – fat or sugar, makes us fat.” För att vara ganska exakt i hur de uttryckte detta.

En annan bra sak som togs upp var att det kan finnas kopplingar att mejerifett (feta mejerier med andra ord) var fördelaktiga för just diabetiker att äta (det börjar arta sig….). Och att processad kött så som korv och bacon hade sämre effekter på hälsan.

Mot slutet säger Saleyha att hon är inte övertygad nog eller beredd på att ändra sina kostråd men sammanfattningsvis så gör det inget om man äter lite fetare yoghurt och lite ost ibland.

Omega-3 är dock viktigt!

Slutresultatet för de som skulle äta fettsnålt i en vecka blev så här:
Fettbrist leder till större söt sug, helt klart. Ögonen lockas (stimuli) till söta produkter typ chokladkaka… Minst sug hade man efter grönsaker och hälsosam mat. Studier visar även att en fettsnål kosthållning påverkar humör negativt samt ökar aggressivitet.

Helt enkelt: Tar man bort fett måste man öka något annat, (och det blir oftast kolhydrater då).

“Difficult to shake of the sense that fat is dangerous”.  –  Livet utan är både obehagligt och svårt. Fett är bra men det måste vara det rätta fettet.

Inget om smör eller margarin i programmet, tyvärr!

Programmet finns att se här

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

2 Kommentarer + Kommentera

  • Jag blev så besviken på programmet. Dietisten förordade alla slags oljor istället för fast fett dessutom.. Läkaren och även forskaren i programmet borde inse och ta hänsyn till att kroppen är mer komplicerad än att bara haka upp sig på ett näringsämne. Det är samspelen dem emellan som blir intressant. De ifrågasatte inte att kolhydratsintaget blev väldigt högt för testpersonerna till exempel

  • Tack för den ingàende beskrivningen av programmet! Kunde tyvärr inte se det eftersom jag bor utomlands (blockerad).

    Tack för en intressant blogg!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »