Slut på smör o grädde!

2017-01-25 22:33     1 Kommentar    Kategori: Fett

Kunskap om smör, grädde – ja mättat fett helt enkelt, ökar. Och forskningen visar ju, motsatt vad det tidigare har ‘visat’ att smör (mättat fett) ej är farligt och till och med bra för hälsan. Nu spånas det om att under våren kan svenskt smör och grädde ta slut!

smor_2_hel

Det är första gången på 100 år som det blivit mjölkbrist berättar Patrik Hansson, vd för Arla till DN. Mjölkproduktionen i Sverige minskar hela tiden och samtidigt ökar efterfrågan på feta mejeriprodukter, framförallt från Sveriga. Arla kommer inte, under våren, att kunna leverera nog med Svenskt grädde och smör ut till handeln.

Vi kommer torligen inte bli utan smör och grädde, men däremot kommer det finnas en större mängd från utlandet istället. Det är inte optimalt då djurens bahandling och foder påverkar kvaliteten och innehållet i mejerierna.

Lösningen är förstås att öka svensk mjölkproduktion, vilket är målet med Arlas varningar.

– Det vi förespråkar är att man aktivt går ut och för en debatt om hur man ökar svensk mjölkproduktion i sin helhet och där vill vi med politiska åtgärder och livsmedelsstrategier gå ut och skapa förutsättningar för den debatten, säger Patrik Hansson

– Våra bönder måste få självförtroende att våga satsa och investera i utökad mjölkproduktion och känna säkerhet i att det är en långsiktig vettig investering för dem.

Jag kan tycka att mjölkpriserna ska höjas så bönderna kan också få en lönsam utveckling!

DN – Brist på smör och grädde väntar i vår

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

1 Kommentar + Kommentera

  • Tror inte ett ord på att Arlas syfte är att öka den svenska produktionen. Det kunde de ju lätt göra genom att betala bönderna ett rimligt pris för mjölken så de slapp lägga ner. Jag tror tvärtom att de vill öka importen av dansk mjölk.

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »