Protein- & fettrik LCHF smoothiebomb

2012-07-30 16:56     8 Kommentarer    Kategori: Fett, Smoothies

2 Portioner

2 dl vispgrädde
2 dl kall kaffe
2 dl creme fraiche
4 ägg
2 tsk vaniljpulver
1,5 msk kokosfett
2 dl bubbelvatten
6 isbitar

Blanda allt tillsammans med mixerstav. Om du inte gillar kokosolja så uteslut den då den ‘klumpar’ sig när den blir kall – så fundera om du gillar det…

Mättande och friskt, samt enkelt tycker jag.

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

8 Kommentarer + Kommentera

 • Hej
  En fråga här. Dus kriver vaniljpulver..vad är det? Gissar att det inte är vaniljsocker…
  En annan fråga ang sötning, hur är det med honung? Är det lika illa som socker?

  mvh
  nyfiken men inte invigd i LCHF

  • Det är ekologisk vaniljpulver. Finns i matbutiker där bakavdelningen är (oftast), karamellfärg osv. En liten burk… Inte sött som vaniljsocker 😉

 • “Det är lite olika vad man tycker om råa ägg. Jag har aldrig haft svårt för det, aldrig blivit sjuk heller. Svenska eko ägg tror jag är bra ägg. Skulle inte äta råa ägg i alla andra länder.”

  Men det har ju då alltså inte alls med att göra om man har “svårt” för det eller att man blir akut sjuk eller eko eller land – utan att rå äggvita innehåller ett ämne (avidin) som binder hårt till biotin, vilket ger biotinbrist i längden. Detta “oskadliggörs” vid kokning. Nu innehåller äggvitan en viss mängd biotin som kompenserar lite grann, men det ska inte vara i närheten av den mängd som en rå äggvita “stjäl”.

  Rå äggula är inget problem (helst bör dock äggviteresterna sköljas av) så längde det inte är salmonella (vilket vi ju inte direkt har i sverige i någon stor utsträckning) – men rå äggvita bör man absolut vara försiktig med att äta mer än sällan.

  Som sagt, inget man märker direkt att man blir dålig av så går inte riktigt att gå efter “hur man mår” då det blir ett långsiktigt problem

  • Tack Jenny! Då får det bli äggula framöver i rå-format. 🙂

   Ha en fin kväll!

 • Påminner lite om min återställarsmoothie efter ett långpass på terrängcykel (utan frukost), då jag gjort av med ca 2400 kcal (600 per timme).
  Intages direkt efter hemkomsten och avmjutes i trädgården (om sommaren)

  1 dl grädde
  1,5 dl turkisk yoghurt
  2-3 råa ägg
  2-3 teskedar rårörsocker
  2-3 teskedar honung
  1 dl bär, antingen frysta eller färska från trädgården
  1 liten kravbanan
  ca 1 dl juice eller fullmjölk eller vatten beroende på konsistens
  Lite kokosflingor på toppen

  Efter en sån tur så dricker jag mycket vatten vilket jag inte gör under turen, känns inte som det behövs, så vätskebehovet täcks under 3-4 timmar efter smoothien som får stå för den snabba återhämtningen tillsammans med lite sömn.

  …i övrigt finns lite tips för äldre motionärer/pensionärer på min blogg ”Snacketempo” (http://www.edwardkapusta.blogspot.se)

  • Låter gott, men för mycket fruktos för min del personligen. 🙂

 • Blir ju inte så nyttigt dock, råa äggvitor är ju rejält illa för biotin upptaget (i äggmjölk hettas de ju upp i alla fall en del, det här mixas ju kallt) – och knappast inget som låter bra om du ska vara extra strikt med så mycket mejeri per portion?

  • Det är lite olika vad man tycker om råa ägg. Jag har aldrig haft svårt för det, aldrig blivit sjuk heller. Svenska eko ägg tror jag är bra ägg. Skulle inte äta råa ägg i alla andra länder.
   Mejerierna verkar fungera faktiskt. Förvånande, tycker jag och mycket oförväntat! Men jag fortsätter att testa mig fram.

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »